Politico: «Γιατί το Ισραήλ δεν θα κινηθεί προς την ειρήνη, παρά τον θάνατο του Σινουάρ»
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Politico: «Γιατί το Ισραήλ δεν θα κινηθεί προς την ειρήνη, παρά τον θάνατο του Σινουάρ»
«Ο πόλεμος δεν θα λήξει σύντομα», υποστηρίζει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ, Ράιαν Κρόκερ, στη νέα ανάλυση του Politico, για τις εχθροπραξίες που έχουν κλιμακωθεί ειδικά τον τελευταίο ένα χρόνο ανάμεσα στο Ισραήλ, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.
Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Yahya Sinwar αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να είναι ένα άνοιγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων και σε κατάπαυση του πυρός, αλλά η ιστορία δείχνει ότι το Ισραήλ και οι εχθροί του δεν θα το πάρουν.
Αυτή είναι η εκτίμηση του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ Ράιαν Κρόκερ, ενός βετεράνου διπλωμάτη γνωστό ως «Ο Λόρενς της Αραβίας της Αμερικής» για τη βαθιά κατανόησή του για τη Μέση Ανατολή.
Ο Κρόκερ πέρασε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της Αμερικής στον αραβικό κόσμο, υπηρετώντας ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και το Κουβέιτ, καθώς και στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Τώρα συνταξιούχος, ο Κρόκερ πιστεύει ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και της Χεζμπολάχ —καθώς και του Ιράν— δεν πλησιάζουν να τελειώσουν. Ο θάνατος του Sinwar, που ακολούθησε τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα τον περασμένο μήνα, μαζί με πολλούς άλλους ανώτερους διοικητές, θα οδηγήσει κυρίως στη συνέχιση ενός ανταρτοπόλεμου εκτός εάν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εργαστούν σκληρά για την κατάπαυση του πυρός, λέει ο Κρόκερ. Και επίσης αυξάνει την πιθανότητα το Ιράν να ενισχύσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του.
Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ παρόμοια με αυτό που συνέβη πριν από τέσσερις δεκαετίες, όταν οι Ισραηλινοί εισέβαλαν στον Λίβανο, λέει ο Κρόκερ. «Αυτή η εισβολή και η επακόλουθη ισραηλινή κατοχή δημιούργησαν τη Χεζμπολάχ. Αυτή η εισβολή δεν πρόκειται να την τελειώσει». Και προσθέτει: «Ένα πράγμα που έχω μάθει εδώ και χρόνια, ειδικά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, είναι ότι η έννοια της ήττας ενός αντιπάλου έχει νόημα μόνο στο μυαλό αυτού του αντιπάλου. Αν αυτός ο αντίπαλος νιώθει ηττημένος, είναι ηττημένος. Αν δεν το κάνει, δεν είναι».
Τα παρακάτω έχουν τροποποιηθεί για λόγους έκτασης και σαφήνειας.
Τι σημαίνει ο θάνατος του Yahya Sinwar;
Θα φανταζόμουν ότι ο λόγος που ο Sinwar διήρκεσε όσο διήρκεσε είναι κάτι παρόμοιο με τον λόγο που ο Οσάμα Μπιν Λάντεν διήρκεσε όσο διήρκεσε. Με άλλα λόγια, ότι αυτές οι οργανώσεις λειτουργούσαν χωρίς οδηγίες από τον ηγέτη. Δεν θα έβλεπα πολλές αλλαγές στο ίδιο το πεδίο της μάχης. Τούτου λεχθέντος, γνωρίζουμε ότι η Χαμάς έχει χάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις οργανωμένες ικανότητές της, αλλά αυτό θα συνέβαινε με ή χωρίς Sinwar.
Με άλλα λόγια, επειδή ο Sinwar λέγεται ότι κρύβεται ως επί το πλείστον, κυμαινόταν γύρω από το δίκτυο της σήραγγας της Γάζας και παρέδιδε μηνύματα με κούριερ, βλέπαμε ήδη δραστηριότητα τύπου ανταρτών και μικρές ομάδες μαχητών να ενεργούν μόνοι τους; Αυτό δεν αλλάζει;
Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε μια σειρά από δραματικές ισραηλινές νίκες, συμπεριλαμβανομένου του αποκεφαλισμού της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, με αποκορύφωμα τον θάνατο του Σινγουάρ αυτή την εβδομάδα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η «ισορροπία δυνάμεων» στην περιοχή έχει αλλάξει προς όφελος του Ισραήλ. Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτήν την αξιολόγηση;
Θα έλεγα ότι είναι πρόωρο. Είναι ξεκάθαρο ότι η Χεζμπολάχ μάχεται. Πύραυλοι εξακολουθούν να πετούν πέρα από τα σύνορα, όπως και τα drones. Είναι αποκεντρωμένοι. Σαφώς η Χαμάς όπως και η Χεζμπολάχ είναι αποκεντρωμένη. Είναι σίγουρα απογοητευμένοι όσον αφορά την ικανότητά τους να προσφέρουν οτιδήποτε σαν ουσιαστική απάντηση. Αλλά προβλέπω μια πολύ μακρά εξέγερση από τη Χαμάς.
Και η Χεζμπολάχ;
Είναι μια πολύ διαφορετική δυναμική στο βορρά. Κατά μία έννοια ο Νετανιάχου έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά, καθώς προσπαθεί να σταματήσει την εκτόξευση πυραύλων με οριστικό τρόπο, ώστε 60.000 Ισραηλινοί να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αν και το μόνο που έχει να κάνει η Χεζμπολάχ είναι να κρατήσει αρκετούς πύραυλους να διασχίζουν τα σύνορα για να γίνει αυτό δύσκολο.
Είναι πραγματικά μια ομίχλη πολέμου, καθώς είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς ποια είναι η δύναμη της Χεζμπολάχ αυτή τη στιγμή.
Είμαι αρκετά μεγάλος για να κοιτάξω πολύ μακριά. Ήμουν στον Λίβανο το 1982 όταν εισέβαλαν οι Ισραηλινοί. Ονόμασαν την επιχείρησή τους «Ειρήνη για τη Γαλιλαία». Και 42 χρόνια αργότερα, ο Λίβανος απέχει περισσότερο από την ειρήνη από ό,τι ήταν το ’82 όταν ξεκίνησε αυτή η εισβολή. Αυτή η εισβολή και η επακόλουθη ισραηλινή κατοχή δημιούργησαν τη Χεζμπολάχ. Αυτή η εισβολή δεν πρόκειται να την τελειώσει.
Και συγκεκριμένα, τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της Χαμάς; Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το ποιος μπορεί να αναλάβει τη Χαμάς. Κάποιοι προτείνουν ότι θα μπορούσε να είναι ο Khaled Meshaal, ο πρώην ηγέτης της Χαμάς που ζει στο Κατάρ, ή ο αδελφός του Sinwar, Mohammed, αν είναι ακόμα ζωντανός.
Οποιαδήποτε οδός που θα μπορούσε να ανοίξει ο θάνατος του Sinwar όσον αφορά την επίλυση της κατάστασης των ομήρων είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούν οι Ισραηλινοί. Και πάλι, η εξέγερση δεν πρόκειται να σταματήσει. Αλλά η ικανότητα στην οποία δρούσε η Χαμάς έχει εξαλειφθεί αρκετά καλά προς το παρόν. Και ελπίζω ότι το Ισραήλ θα εργαστεί έμμεσα για να κανονίσει μια κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέπει την επιστροφή όσων όμηρων έχουν μείνει ζωντανοί. Αλλά δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει στη Χαμάς στη Γάζα. Δεν έχουμε ιδέα πόσοι όμηροι έχουν μείνει ζωντανοί. Και ποιος τους ελέγχει και ποιος θα μπορούσε να πάρει την απόφαση να τους αφήσει ελεύθερους.
Τι γίνεται με την προοπτική κάποιου είδους πολιτικής διευθέτησης; Ο Νετανιάχου για πρώτη φορά στην ομιλία του έδειξε στους Παλαιστίνιους ότι αν αφήσουν τους ομήρους να βγουν έξω, θα είναι εντάξει. Πώς γίνεται αυτό τώρα στη Γάζα;
Μια περαιτέρω διεύρυνση των διπλωματικών δεσμών του Ισραήλ στην περιοχή είναι σίγουρα μια πιθανότητα. Ένα από τα πράγματα που δεν συνέβησαν το έτος από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα ήταν η διακοπή των σχέσεων από οποιοδήποτε αραβικό κράτος που βρίσκεται επί του παρόντος σε ειρήνη με το Ισραήλ.
Νομίζω ότι θα υπάρξει ώθηση στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας για να προχωρήσουμε προς την ομαλοποίηση με το Ισραήλ, ιδιαίτερα εάν το Ιράν κινηθεί προς την ικανότητα πυρηνικών όπλων. Αλλά αυτό που δεν κάνει φυσικά είναι να κινηθεί κάτι προς μια παλαιστινιακή διευθέτηση.
Είναι πολύ δύσκολο να το ξέρεις από έξω. Έχετε δει τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων στη Γάζα που έχουν αναφερθεί. Κάποιοι λένε ότι είναι υποχρεωμένοι να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο Παλαιστίνιο, άλλοι ελπίζουν ότι ο θάνατος του Sinwar θα σημάνει ένα τέλος στη δυστυχία. Αν ήμουν Ισραηλινός διαμορφωτής πολιτικής, θα έβαζα κάθε πόρο και στοιχείο φαντασίας που μπορούσα στην επιστροφή των ομήρων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας