Εκ δεξιών οι βολές στο Μαξίμου
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στην κριτική που δέχεται από τη δεξιά πλευρά σχετικά με τα εθνικά ζητήματα και το μεταναστευτικό. Η έντονη αναφορά του πρωθυπουργού στους «πατριώτες της φακής» υποδεικνύει με σαφήνεια ότι το Μαξίμου θα απαντά άμεσα σε όσους προβάλλουν μια ρητορική περί «εθνικών υποχωρήσεων».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του στην Λευκωσία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα βραβεία «Γυναίκα της Χρονιάς», αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό και δεν δίστασε να κάνει λόγο για «νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου» και για «λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης».
Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι προειδοποίησε και για τον κίνδυνο διαμελισμού του Αιγαίου και συρρίκνωσης της Ελλάδας.
Την ώρα που η Αθήνα επιμένει στο «καλό κλίμα» με την Άγκυρα, ο πρώην πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «τα ‘ήρεμα νερά’, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες».
Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα, ως μητέρα πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη, έχει ευθύνες. Το ελάχιστο λοιπόν που μπορώ να κάνω εγώ, ούτε ως πρώην πρωθυπουργός , ούτε ως πολιτικός, αλλά ως απλός Έλληνας, είναι να σας πω εδώ, σήμερα ότι είμαι στο πλάι σας. Μαζί σας. Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή ‘λύσεις’ άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι ‘μαγειρεύονται’ – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης».
Για να προσθέσει: «Για τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, πριν λίγες μόνον ώρες, δεν έχω τίποτα να πω. Θα ήταν ανεύθυνο. Η λύση όμως πρέπει να είναι μία: δίκαιη και βιώσιμη! Αν δεν είναι ‘δίκαιη’, δεν θα είναι ‘βιώσιμη’. Αν υπογραφεί κάτι διαφορετικό, απλώς θα αποτελεί την θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση. Κι αν δεχθούμε να υπογραφεί κάτι τέτοιο, όλους, θα μας κυνηγούν οι Ερινύες».
«Στόχος μας λοιπόν δεν μπορεί να είναι να νομιμοποιηθούν τα διχοτομικά τετελεσμένα της εισβολής. Όπως και με το σχέδιο Ανάν, το να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, από την πίσω πόρτα, δεν είναι λύση. Είναι πλήρης υποταγή. Και η υποταγή είναι το έσχατο όριο της παραίτησης από την πολιτική και πάνω απ’ όλα από την εθνική αξιοπρέπεια», υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Απεναντίας, από τη σκοπιά του Μαξίμου, η έντονη αναφορά του πρωθυπουργού στους «πατριώτες της φακής» υποδεικνύει με σαφήνεια ότι το Μαξίμου θα αντιδρά άμεσα σε όσους προβάλλουν μια ρητορική περί «εθνικών υποχωρήσεων».
Η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι η συζήτηση με την Τουρκία δεν υποδηλώνει συμφωνία, ενώ τονίζεται με έμφαση ότι δεν τίθενται προς συζήτηση θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στους «υπερπατριώτες», επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν την ακραία ρητορική, η οποία δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα συγκυρία για να προσεγγίσουν ένα παραδοσιακό κοινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα κόμματα προβάλλουν μια ατζέντα που εστιάζει στο μεταναστευτικό, σε μια περίοδο που η συζήτηση στην Ε.Ε. για αυστηρότερα μέτρα έχει αναζωπυρωθεί, και επικεντρώνονται σε εθνικά ζητήματα, λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στις 8 Νοεμβρίου.
Από το Μαξίμου έχουν αποφασίσει να απαντούν άμεσα στις επιθέσεις από τα δεξιά, αναδεικνύοντας τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αμυντική θωράκιση της χώρας και την ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε: «Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο και υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο;».
Από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις αναφερόμενος «σε εκείνους που θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες» και τόνισε με καυστικό ύφος ότι «υποψιάζομαι πως σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια». Όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο, η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα έχει καθορίσει με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές της χώρας.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν υποδηλώνει ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία σχετικά με τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, τόνισε ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας