Πολιτική

Η κυβέρνηση μπροστά στον γόρδιο δεσμό του μεταναστευτικού

Η κυβέρνηση μπροστά στον γόρδιο δεσμό του μεταναστευτικού

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Από την Αθήνα θετικά αποτιμάται πως υπάρχει καλύτερη συνεργασία με την Άγκυρα

Μία πολύπλοκη συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί, διεξάγεται εντός της ΕΕ σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Μετά από μια μακρά συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έγινε σαφές ότι η Ευρώπη προσανατολίζεται σε μια αυστηρότερη προσέγγιση στο θέμα αυτό, αν και υπάρχουν διαφορές απόψεων σχετικά με τον τρόπο που θα επιτευχθεί αυτό.

Η αναζήτηση συγκεκριμένων προτάσεων θα συνεχιστεί, με επόμενες συναντήσεις στην άτυπη Σύνοδο του Νοεμβρίου και στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Το ζήτημα των επιστροφών όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο είναι ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, και πλέον εξετάζονται διάφορα σενάρια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ευρώπη έχει λάβει μια απόφαση, η οποία προφανώς εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα, ότι δεν είναι δυνατόν οι διακινητές να καθορίζουν ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Επιπλέον, ανέφερε ότι «το επόμενο βήμα που προγραμματίζουμε είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τις επιστροφές». Υπογράμμισε επίσης ότι «αυτό είναι το αντικείμενο της οδηγίας που έχουμε δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα ζητήματα των επιστροφών».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, επισημαίνεται ότι η Ευρώπη προχωρά με αργά αλλά σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία σίγουρα υποστηρίζει και τις ελληνικές θέσεις. Επίσης, αναφέρουν ότι στην επιστολή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τις επιστροφές, περιλαμβάνεται η φράση «θα εξετάσουμε καινοτόμες λύσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι «μία από τις καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν είναι η πρόταση για τη δημιουργία κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα αποστέλλονται οι μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, εφόσον δεν είναι δυνατή η άμεση επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους. Αυτή είναι μια ιδέα που δεν έχει ακόμα επεξεργαστεί, αλλά τη θεωρώ θετική σε γενικές γραμμές. Φυσικά, θα μπορέσουμε να εκφράσουμε τη θέση μας μόλις δούμε τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι από την Αθήνα εκτιμάται θετικά η βελτίωση της συνεργασίας με την Άγκυρα σε αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο, όπου υπάρχει κίνδυνος αύξησης των μεταναστευτικών ροών λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει και στο θέμα των επιστροφών, το οποίο θα παραμείνει σε προτεραιότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments