Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ μπροστά στο στοίχημα της δεύτερης θέσης

Το ΠΑΣΟΚ μπροστά στο στοίχημα της δεύτερης θέσης

Πηγή Φωτογραφίας: [361431] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Σημαντική άνοδο καταγράφει το ΠΑΣΟΚ στις πιο πρόσφατες μετρήσεις

Η τελευταία δημοσκόπηση της GPO αποτυπώνει την αργή αλλά σταθερά ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ, σε ένα πολιτικό τοπίο που βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης, με τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί την ηγεμονία της.

Στην πρώτη μέτρηση μετά την επανεκλογή του Ανδρουλάκη, το Κίνημα καταγράφει ποσοστό 14,3% στην πρόθεση ψήφου, σημειώνοντας αύξηση 2,5 μονάδων. Έτσι, θεωρητικά, αναδεικνύεται ως ο δεύτερος πόλος απέναντι στη ΝΔ, η οποία διατηρεί σταθερά την πρωτοκαθεδρία με 26,5%. Η διαφορά των 12,2 μονάδων από την κυβερνητική παράταξη επιβεβαιώνει ότι οι συσχετισμοί δεν έχουν αλλάξει δραστικά, με τη Χαριλάου Τρικούπη να κερδίζει κυρίως σε τμήματα της Κεντροαριστεράς. Εκεί, πετυχαίνει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον αποδυναμωμένο ΣΥΡΙΖΑ (7,6%) και φαίνεται να απορροφά ψήφους από την κοινή εκλογική τους βάση.

Ταυτόχρονα, το 60,4% των πολιτών αξιολογεί θετικά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 30,8% πιστεύει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, το κύριο ερώτημα είναι αν ο πρόεδρος του Κινήματος μπορεί να αντιμετωπίσει τον εαυτό του, αναπτύσσοντας τις ηγετικές και επικοινωνιακές ικανότητες που απαιτούνται για να προσεγγίσει ευρύτερα ακροατήρια πέρα από τον παραδοσιακό μικροπασοκικό κύκλο.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για αλλαγές, καθώς παρατηρούνται πολλές μεταβολές στη δυναμική των περισσότερων κομμάτων, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου παραμένει υψηλό (15,7%). Η Νέα Δημοκρατία, που κινείται σταθερά γύρω από το 30%, μπορεί επίσης να περιορίσει τις απώλειές της από τα δεξιά και να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία της στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή, τα τρία ακροδεξιά κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 15,5%, με τα ποσοστά τους να δείχνουν σταθεροποίηση: η Ελληνική Λύση στο 8,1%, η Φωνή Λογικής στο 4,4% και η ΝΙΚΗ στο 3%.

Αυτή τη στιγμή, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά φαίνεται να είναι οριστική, τοποθετώντας τον (για άλλη μια φορά) στην πέμπτη θέση. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, καθώς οι εσωκομματικές αναταραχές στην Κουμουνδούρου συνεχίζονται. Η Πλεύση Ελευθερίας, με ποσοστό 3,6%, φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί στο υπάρχον ακροατήριό της, ενώ η Νέα Αριστερά (2%) και το ΜέΡΑ25 (1,5%) κινδυνεύουν με αφανισμό. Με το αίσθημα της ρευστότητας που αποτυπώνεται στις μετρήσεις, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ελπίζει ότι θα καταφέρει να αποτινάξει την εικόνα ενός μικρομεσαίου κόμματος που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Απομένει να δούμε αν αυτές οι ελπίδες θα αποδειχθούν βάσιμες και αν η προσπάθεια για «ολική επαναφορά» μετά την εσωκομματική εκλογική διαδικασία θα μπορέσει να προσελκύσει το κοινό που απαιτείται για να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά κυβερνησιμότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments