SPOTLIGHTS

Συναγερμός για την έλλειψη βιταμινών Β στην Ευρώπη

Συναγερμός για την έλλειψη βιταμινών Β στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Εργοστάσια απειλούνται με λουκέτα και τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν. Τι λένε οι ειδικοί για τους λόγους πίσω από τις δυσλειτουργίες στην αλυσίδα εφοδιασμού και για την ανάγκη πιο βιώσιμων τρόπων παραγωγής

Ηπρόσφατη αναστολή παραγωγής ενεργειακών ποτών που περιέχουν βιταμίνες Β από τη HELL ENERGY Hungary Ltd. για μια εκτιμώμενη περίοδο δύο – τριών εβδομάδων είναι άλλη μία παρενέργεια σε έναν γενικότερο συναγερμό σε σχέση με τη διάθεση της βιταμίνης Β στην Ευρώπη.

Οπως λένε εκπρόσωποι της εταιρείας στην «Κ», η έλλειψη βιταμίνης Β επηρεάζει σημαντικά βιομηχανίες, όπως των φαρμάκων και των τροφίμων, σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου, η έκρηξη στο εργοστάσιο της BASF στο Ludwigshafen της Γερμανίας τον Ιούλιο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις τρέχουσες δυσλειτουργίες της αλυσίδας εφοδιασμού. Τα αποθέματα εξαντλούνται και οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, με τη Γερμανία να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η BASF εστιάζει στην παραγωγή βιταμινών Α και Ε, αλλά και Β. Οι βιταμίνες Α και Ε μπορούν να ληφθούν από εναλλακτικές πηγές, αλλά η παραγωγή βιταμινών Β απαιτεί πιο σύνθετες, ειδικές εγκαταστάσεις και τεχνολογία. Πέρα από αυτό, ειδικά η βιταμίνη Β12, η οποία έχει μεγάλη ζήτηση, παράγεται κυρίως στην Κίνα και είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κανείς τα ακριβή αίτια για τη μείωση της παραγωγής. Πάντως, αυτή ασκεί αυξανόμενη πίεση στους κατασκευαστές, απειλώντας με μια πιθανή κρίση.

Η σημασία των βιταμινών Β Οι βιταμίνες Β είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, την υγεία του νευρικού συστήματος και την υποστήριξη της ψυχικής υγείας. Βρίσκονται σε συμπληρώματα βιταμινών, ενεργειακά ποτά και εμπλουτισμένα με βιταμίνες ποτά που καταναλώνονται από εκατομμύρια πολίτες σε καθημερινή βάση. Ομως η αυξανόμενη ζήτηση μετά την πανδημία και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο στους καταναλωτές και στη βιομηχανία.

«Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό από τις φαρμακευτικές εταιρείες εάν και σε ποιο βαθμό υπάρχει έλλειψη στα συμπληρώματα διατροφής. Εμείς το βιώνουμε στο φαρμακείο μας, που μας λένε πως υπάρχει έλλειψη. Σαφώς υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρή ανεπάρκεια συγκεκριμένων βιταμινών της ομάδας Β, όπως η Β12, οι οποίοι μπορεί να εμφανίσουν κάποια επιπλοκή στην υγεία τους εάν δεν τους χορηγηθεί», λέει στην «Κ» η ενδοκρινολόγος και ερευνήτρια του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακρίβειας, δρ Νεκταρία Παπαδοπούλου.

συναγερμός-για-την-έλλειψη-βιταμινών-563065540 «Με λιγότερη ζάχαρη» και άλλες 9 παραπλανητικές ετικέτες τροφίμων «Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν γενικά χάσει την ικανότητα να συνθέτουν ένα μέρος των ειδικών βιταμινών κατά τη διάρκεια της εξέλιξής τους. Μία από τις πολλές συνέπειες της ανεπάρκειας σε οποιαδήποτε από τις βιταμίνες Β είναι η πιθανή παρεμπόδιση της φυσικής κατανομής και της ανακύκλωσης της ομοκυστεΐνης, οδηγώντας σε συσσώρευσή της και σε μια σειρά από αρνητικές κυτταρικές συνέπειες, με πολλές επιπτώσεις και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Στα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται η κατάθλιψη, η άνοια και η δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος», εξηγεί η γιατρός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments