Γεωπολιτικά

Συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής G7 για την άμυνα καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται

Συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής G7 για την άμυνα καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Οι υπουργοί Άμυνας της G7 ξεκίνησαν τις συνομιλίες το Σάββατο με φόντο την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και την αυξανόμενη πίεση στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Άμυνας της G7 ξεκίνησαν τις συνομιλίες το Σάββατο με φόντο την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και την αυξανόμενη πίεση στην Ουκρανία, καθώς αντιμετωπίζει έναν ακόμη χειμώνα μαχών.

Η Ιταλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ομάδας των Επτά Χωρών, διοργάνωσε την πρώτη υπουργική σύνοδο του οργανισμού αφιερωμένη στην άμυνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη, τη νότια πόλη που φιλοξενεί επίσης μια βάση του ΝΑΤΟ.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο καλωσόρισε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

“Πιστεύω ότι η παρουσία μας σήμερα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους προσπαθούν να εμποδίσουν τα δημοκρατικά μας συστήματα”, δήλωσε ο Κροσέτο ανοίγοντας την εκδήλωση.

“Οι βίαιες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία και η πράγματι κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τη βαθιά αστάθεια της υποσαχάριας Αφρικής και την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού αναδεικνύουν ένα επιδεινωμένο πλαίσιο ασφαλείας με προβλέψεις για το εγγύς μέλλον που δεν μπορούν να είναι θετικές”, είπε.

“Άπλετος χώρος” θα δοθεί στη συζήτηση της κλιμακούμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της μονοήμερης συνόδου κορυφής, δήλωσε ο Κροσέτο μια ημέρα νωρίτερα, στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής περιλαμβάνονται επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ανάπτυξη και η ασφάλεια στην Αφρική και η κατάσταση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η σύνοδος πραγματοποιείται δύο ημέρες αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, εγκέφαλο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ που προκάλεσαν τον καταστροφικό πόλεμο αντιποίνων στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο θάνατος του Σινουάρ στα παλαιστινιακά εδάφη σηματοδοτεί “την αρχή του τέλους” του πολέμου κατά της Χαμάς, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ανοίγει την πόρτα σε “έναν δρόμο προς την ειρήνη”.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, βρέθηκε την Παρασκευή στο Λίβανο, όπου το Ισραήλ είναι επίσης σε πόλεμο με τη σύμμαχο της Χαμάς, Χεζμπολάχ.

Μιλώντας στη Βηρυτό, η Μελόνι χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο, αφού η δύναμη του ΟΗΕ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στοχοποιεί τις θέσεις τους.

Η Ιταλία διαθέτει περίπου 1.000 στρατιώτες στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο, στην οποία συμμετέχουν στρατιώτες από περισσότερες από 50 χώρες.

Ουκρανικές προοπτικές

Σχετικά με την Ουκρανία, οι υπουργοί θα εξετάσουν το Κίεβο που εισέρχεται σε έναν τρίτο χειμώνα πολέμου, τις απώλειες στα πεδία των μαχών στα ανατολικά – και την προοπτική μειωμένης στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί στον Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό την αυξανόμενη πίεση των δυτικών συμμάχων να χαράξει μια νικηφόρα στρατηγική έναντι της Ρωσίας, παρουσίασε την Πέμπτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ένα “σχέδιο νίκης”, όπως το αποκάλεσε.

Ο κύριος άξονας του είναι η έκκληση για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία θεωρείται ανέφικτη από τα μέλη της συμμαχίας.

Απαιτεί επίσης τη δυνατότητα να πλήξει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας με όπλα μεγάλου βεληνεκούς και ένα απροσδιόριστο “πακέτο μη πυρηνικής στρατηγικής αποτροπής” στο ουκρανικό έδαφος.

Υπό συζήτηση είναι επίσης πιθανό να τεθούν αναφορές, που βασίζονται σε νοτιοκορεατικές πληροφορίες, ότι η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων για να υποστηρίξει τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Το ΝΑΤΟ δεν ήταν ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες, δήλωσε ο Ρούτε την Παρασκευή.

Πηγή:Al Monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments