Nέα της αγοράς

Νέο πλήγμα για Μακρόν: Η Scope υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας

Νέο πλήγμα για Μακρόν: Η Scope υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ο οίκος έριξε τη Γαλλία στην κατηγορία AA- από AA, με σταθερές προοπτικές, φέρνοντάς την στην ίδια βαθμίδα με το Βέλγιο και την Τσεχική Δημοκρατία, τρία επίπεδα κάτω από την κορυφαία αξιολόγηση

Νέα προειδοποίηση για το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμά της έλαβε η Γαλλία μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου από τη Scope Ratings.

Ο ευρωπαϊκός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης μείωσε τη Γαλλία σε AA- από AA, με σταθερές προοπτικές, φέρνοντάς την στην ίδια βαθμίδα με το Βέλγιο και την Τσεχική Δημοκρατία, τρία επίπεδα κάτω από την κορυφαία αξιολόγηση.

«Η συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και οι δύσκολες πολιτικές προοπτικές οδηγούν στην υποβάθμιση», ανέφερε η Scope σε ανακοίνωσή της χθες Παρασκευή.

Η επίπληξη έρχεται μια εβδομάδα μετά την επιβολή αρνητικής προοπτικής στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τον Fitch. Η χώρα θα αντιμετωπίσει άλλη μια δοκιμασία σε μία εβδομάδα από τώρα, όταν η Moody’s έχει προγραμματίσει επικαιροποίηση της αξιολόγησής της. Η S&P, η οποία υποβάθμισε τη Γαλλία νωρίτερα φέτος, πρόκειται να την υποβάλει στις 29 Νοεμβρίου σε νέα αξιολόγηση. 

Τα οικονομικά της Γαλλίας βρίσκονται υπό ασφυκτικό έλεγχο, καθώς τα σχέδια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος έχουν επανειλημμένα ξεφύγει από την πορεία τους. Προσθέτοντας περαιτέρω αβεβαιότητα, η απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο έχει μειώσει τις προοπτικές της πολιτικής στη Γαλλία, αφήνοντάς την με μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα μπορούσε εύκολα να ανατραπεί από το κοινοβούλιο.

Οι επενδυτές αντέδρασαν πουλώντας γαλλικά περιουσιακά στοιχεία, αυξάνοντας το ασφάλιστρο που πληρώνει η χώρα για το 10ετές χρέος της έναντι της Γερμανίας σε πάνω από 80 μονάδες βάσης, από κάτω από 50 νωρίτερα φέτος. Το ασφάλιστρο αυτό έχει υποχωρήσει στις 71 μονάδες βάσης τις τελευταίες ημέρες, καθώς η προοπτική ταχύτερης μείωσης των επιτοκίων βοηθά τις υπεραποδόσεις των χρεωμένων χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments