Policy Briefs

Αντίστροφη μέτρηση για την παγκόσμια δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα των $100 τρισ.

Αντίστροφη μέτρηση για την παγκόσμια δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα των $100 τρισ.

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Οι επικεφαλής των παγκόσμιων οικονομιών των κρατών της Δύσης θα αρχίσουν από αύριο να καταφθάνουν στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Οι επικεφαλής των παγκόσμιων οικονομιών των κρατών της Δύσης θα αρχίσουν από αύριο να καταφθάνουν στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ωστόσο το ΔΝΤ τους έχει ήδη ζητήσει να σφίξουν τα ζωνάρι τους.

Δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες αμερικανικές εκλογές και με την πρόσφατη παγκόσμια κρίση πληθωρισμού ελάχιστα ακόμη πίσω μας, υπουργοί και κεντρικοί τραπεζίτες θα συγκεντρωθούν στην αμερικανική πρωτεύουσα και θα βρεθούν ενώπιον των εντεινόμενων εκκλήσεων του ΔΝΤ να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους όσο ακόμα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Το Ταμείο έχει ήδη επισημάνει ορισμένα από τα θέματα που ελπίζει να προωθήσει τις επόμενες μέρες με ένα μπαράζ προβολών και μελετών για την παγκόσμια οικονομία.

Το Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο του ΔΝΤ έχει εκπέμψει μια σημαντική προειδοποίηση σχετικά με τα επίπεδα του παγκόσμιου δημόσιου χρέους που πρόκειται να φτάσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, κατά κύριο λόγο λόγω της Κίνας και των ΗΠΑ. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της την περασμένη Πέμπτη, τόνισε πώς αυτό το βουνό από χρέη βαραίνει όλο τον κόσμο.

“Οι προβλέψεις μας δείχνουν έναν αδυσώπητο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους – κι αυτός προδιαγράφει ένα δύσκολο μέλλον”, είπε. “Οι κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν για να μειώσουν το χρέος τους και να ξαναχτίσουν τα αποθεματικά τους για το επόμενο σοκ — το οποίο σίγουρα θα έρθει, και ίσως νωρίτερα από ό,τι περιμένουμε”.

Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών ενδέχεται να λάβουν κι άλλα προειδοποιητικά μηνύματα ακόμη και πριν τελειώσει η εβδομάδα.

Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς έχει ήδη δεχτεί μια πρώτη προειδοποίηση από το ΔΝΤ για τον κίνδυνο να αντιδράσουν αρνητικά οι αγορές αν δεν καταφέρει να σταθεροποιήσει το βρετανικό δημόσιο χρέος. Την Τρίτη η Βρετανία θα ανακοινώσει τα νέα στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά της πριν από τον κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025 που θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, η Moody’s Ratings θα ανακοινώσει την Παρασκευή τα αποτελέσματα μιας προγραμματισμένης αξιολόγησης για τη Γαλλία, η οποία πλέον έχει τεθεί στο μικροσκόπιο του ελέγχου των επενδυτών. Επί του παρόντος η Moody’s διατηρεί την αξιολόγηση του αξιόχρεου της γαλλικής οικονομίας μία βαθμίδα πάνω από τους άλλους οίκους, οπότε οι αγορές θα παρακολουθούν για τυχόν υποβάθμιση των προοπτικών.

Όσο για τους μεγαλύτερες οικονομίες που έχουν και το μεγαλύτερο χρέος, η έκθεση του ΔΝΤ που έχει ήδη δημοσιευτεί περιέχει μια ζοφερή παραίνεση: τα προβλήματα των δημόσιων οικονομικών σας αποτελούν πρόβλημα για όλα τα κράτη.

“Τα αυξημένα επίπεδα χρέους και η αβεβαιότητα γύρω από τη δημοσιονομική πολιτική σε συστημικά σημαντικές χώρες, όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιδράσεις αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και τους κινδύνους που σχετίζονται με το χρέος και στις άλλες οικονομίες”, ανέφερε το ΔΝΤ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments