Policy Briefs

Αποκομμένη η Μελόνι από τη διεθνή σκηνή;

Αποκομμένη η Μελόνι από τη διεθνή σκηνή;

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Σχολιάζοντας την απουσία της, η Μελόνι δήλωσε ότι «δεν θα μπορούσε να παραστεί σε καμία περίπτωση», καθώς είχε προγραμματισμένη διπλωματική επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, με στάση στο Λίβανο.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απουσιάζει από τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής στο Βερολίνο, όπου ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συζητήσουν καίρια παγκόσμια ζητήματα. Η απουσία της έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες στην Ιταλία σχετικά με την εικόνα της χώρας στην παγκόσμια σκηνή.

Σχολιάζοντας την απουσία της, η Μελόνι δήλωσε ότι «δεν θα μπορούσε να παραστεί σε καμία περίπτωση», καθώς είχε προγραμματισμένη διπλωματική επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, με στάση στο Λίβανο.

«Είναι πιο αποτελεσματικό να μιλάμε απευθείας με τους ανθρώπους στην περιοχή παρά να μιλάμε μεταξύ μας», δήλωσε η ίδια την Τετάρτη, σηματοδοτώντας το ταξίδι ως προτεραιότητα.

Ωστόσο, δεν έχουν πειστεί όλοι.

«Σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να καλύψει την απουσία της στο Βερολίνο, η Μελόνι κανόνισε εσπευσμένα ένα ταξίδι στον Λίβανο. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να κρύψει ότι η κυβέρνησή της είναι όλο και πιο ασήμαντη διεθνώς», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος 5 Αστέρων Ντανίλο Ντέλλα Βάλε (Η Αριστερά) στο Euractiv.

Η σύνοδος κορυφής του Βερολίνου, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα, αναβλήθηκε λόγω του τυφώνα Μίλτον στις ΗΠΑ. Επίσης, αρχικά αναμενόταν να παραστεί και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ η Μελόνι μάλλον φαίνεται να μην προσκλήθηκε.

Ο Ντέλλα Βάλε δήλωσε ότι η Μελόνι είναι μια «γυναίκα του ναι» στο ΝΑΤΟ και στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

«Ήταν με τον Μπάιντεν πριν και θα είναι μαζί του μετά τις 4 Νοεμβρίου, είτε κερδίσει η Καμάλα Χάρις είτε ο Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε.

Υποστήριξε επίσης ότι αυτή η ευθυγράμμιση υπονομεύει τα συμφέροντα της Ιταλίας και της Ευρώπης, τα οποία πιστεύει ότι μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσω μιας διαρκούς ειρήνης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ο Φιλίπο Σιμονέλι, επίσης, αναλυτής στο ιταλικό think tank Institute of International Affairs (IAI), σημείωσε τη μετατόπιση της Μελόνι στο θέμα της Ουκρανίας ως λόγο αποκλεισμού της από τη συνάντηση του Βερολίνου.

«Η Μελόνι έχει κατευνάσει τον ενθουσιασμό της για την Ουκρανία για εσωτερικό πολιτικό όφελος, [ωστόσο είναι] μια κίνηση που κινδυνεύει να απομονώσει την Ιταλία τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια σκηνή», τόνισε ο αναλυτής.

«Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι η κυβέρνηση, ιδιαίτερα πρόσωπα-κλειδιά όπως ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο, ποντάρει σε μια νίκη του Τραμπ στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές και μετατοπίζει ανάλογα την εξωτερική της πολιτική», δήλωσε ο Σιμονέλι.

Από την άλλη, ο αναλυτής υπογράμμισε ότι η λεκτική αποστασιοποίηση της Μελόνι από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν ταιριάζει με τις πράξεις της κυβέρνησής της.

«Η ρητορική της δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα», είπε, εξηγώντας ότι η ιταλική στρατιωτική βιομηχανία, ιδίως εταιρείες όπως η Leonardo και η Rheinmetall, έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη στρατιωτική εφοδιαστική και τον εκσυγχρονισμό. Τα έργα αυτά μάλιστα τα έχει υποστηρίξει σθεναρά η κυβέρνησή της. Ο Σιμονέλι αναφέρθηκε επίσης στο πολυετές αμυντικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Μελόνι, το οποίο αναδεικνύει περαιτέρω αυτή την ασυνέπεια.

«Υπάρχει μια ισχυρή γνωστική ασυμφωνία μεταξύ των όσων λένε οι πολιτικοί ηγέτες και αυτών που, μαζί με τα κόμματα των οποίων ηγούνται, τελικά ψηφίζουν στο Κοινοβούλιο», εξήγησε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις στρατιωτικές επενδύσεις τις οποίες η Μελόνι και το κόμμα της έχουν υποστηρίξει με σημαντικό σθένος.

Ο Σιμονέλι κατέληξε προειδοποιώντας ότι η χρήση της εξωτερικής πολιτικής για την ενίσχυση της εγχώριας αποδοχής είναι μια ριψοκίνδυνη στρατηγική.

«Ιστορικά, η αξιοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για εγχώριο πολιτικό κέρδος σπάνια αποτελεί μια νικηφόρα στρατηγική. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί αν η αποδέσμευσή της θα έχει αντίκτυπο στη διεθνή σκηνή, ειδικά αφού είχε οικοδομήσει μια σταθερή φήμη μεταξύ των ξένων ηγετών και του διεθνούς Τύπου ως εκπρόσωπος μιας συντηρητικής δεξιάς, αλλά σταθερά εδραιωμένης στον ατλαντισμό», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments