Policy Briefs

Τηλεφωνική συνομιλία Βούτσιτς-Πούτιν, η πρώτη έπειτα από 2,5 χρόνια

Τηλεφωνική συνομιλία Βούτσιτς-Πούτιν, η πρώτη έπειτα από 2,5 χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

«Ευχαρίστησα τον πρόεδρο Πούτιν που διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα προμηθεύσει με επαρκείς ποσότητες αερίου τη Σερβία αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο Α. Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, την πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών έπειτα από 2,5 χρόνια.

«Ευχαρίστησα τον πρόεδρο Πούτιν που διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα προμηθεύσει με επαρκείς ποσότητες αερίου τη Σερβία αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο Βούτσιτς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σέρβος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Σερβία, αν και υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., δεν θα αλλάξει την απόφασή της να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.

Ωστόσο, μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Σερβία καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ο Βούτσιτς είχε περιορισμένες διμερείς συνομιλίες με τον Πούτιν.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των διμερών σχέσεων, που βασίζονται σε «κοινά σημεία, πνευματικά, πολιτισμικά και ιστορικά».

«Η κατάσταση στην Ουκρανία επίσης συζητήθηκε. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέθεσε την εκτίμησή του για την εξέλιξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της ρωσικής πλευράς.

Η επικοινωνία Βούτσιτς-Πούτιν έλαβε χώρα ενώ η Ρωσία αναμένει μία επίσημη απάντηση από τον Βούτσιτς για το αν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των BRICS στο Καζάν που διεξάγεται το διάστημα μεταξύ 22 και 24 Οκτωβρίου.

Η επίσημη αφορμή για την τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ Βούτσιτς-Πούτιν ήταν ο εορτασμός σήμερα από το Βελιγράδι της 80ης επετείου της απελευθέρωσης από τη γερμανική κατοχή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments