Πολιτική

Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας στην επικείμενη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας στην επικείμενη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Πηγή Φωτογραφίας: Tasnimnews.com

Οι δύο υπουργοί έχουν εντολή να διερευνήσουν το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσαν ενδεχομένως να δουν τη δυνατότητα να οριοθετήσουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Το υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζεται εντατικά για τη συνάντηση του υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της επίσκεψης του Χακάν Φιντάν, οι δηλώσεις από τις δύο πλευρές αυξάνονται. Ωστόσο, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συζητηθούν τα ζητήματα που καθημερινά θέτει η Άγκυρα, καθώς οι δύο υπουργοί έχουν λάβει σαφή εντολή.

Σκοπός τους είναι να εξετάσουν το πλαίσιο για την ενδεχόμενη οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, που αποτελεί τη μοναδική διαφορά που θέτει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι. Όπως τονίζεται, δεν θα συζητηθούν θέματα κυριαρχίας, όπως η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα χωρικά ύδατα, τα οποία παραμένουν αδιαπραγμάτευτα.

Τούρκοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν τις σταθερές θέσεις τους σχετικά με την «προσφυγή-πακέτο» στη Χάγη, κάνοντας νέες αναφορές σε ζητήματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης νησιών, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών που προγραμματίζεται για τις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, μιλώντας για συζητήσεις «με βάση την ολιστική προσέγγιση της Τουρκίας για το Αιγαίο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζει ότι βρισκόμαστε σε ένα προκριματικό στάδιο όπου θα εξεταστούν οι προθέσεις. Στην Αθήνα, οι διπλωμάτες αποφεύγουν να εκφράσουν αν είναι αισιόδοξοι ή συγκρατημένα αισιόδοξοι, επιδεικνύοντας μεγάλη προσοχή. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες σε αυτή την κατεύθυνση. Οι διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα διακρίνει μια πολιτική βούληση για περαιτέρω προόδους.

Μέσα από μια ρητορική που δίνει έμφαση στον διάλογο, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει τις επιδιώξεις και τις διεκδικήσεις της Άγκυρας, ο Χακάν Φιντάν, σε μια εκτενή συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Χαμπέρ Γκλομπάλ, καθόρισε τη στάση που θα υιοθετήσει κατά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν μια προσέγγιση που επιδιώκει να βρει μια ισορροπία μεταξύ του διαλόγου και της ισχύος, επαναλαμβάνοντας τα θέματα που σκοπεύει να θέσει η Άγκυρα στην Αθήνα, καθώς και την τρέχουσα συγκυρία που προσφέρεται για την προώθηση της διευθέτησης με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Χαμπέρ Γκλομπάλ, αναφέρθηκε σε ένα “κληρονομικό” ζήτημα με την Ελλάδα, το οποίο οι σημερινοί ηγέτες, Μητσοτάκης και Ερντογάν, αποφάσισαν να μην παραδώσουν στις επόμενες γενιές, μετά την ισχυρή στήριξη που έλαβαν στις εκλογές του 2023.

Ο Φιντάν παρατήρησε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδεικνύει καλή θέληση και προωθεί τη συνέχιση των διαλόγων, αν και υπάρχουν συνεχείς προκλήσεις από την ελληνική πλευρά. Όταν η τουρκική διπλωματία επαινεί τη σύνεση της άλλης πλευράς, προκύπτει το ερώτημα αν η Άγκυρα ακολουθεί την ίδια προσέγγιση.

«Η κατάσταση είναι αυτή: Και οι δύο πλευρές επιδεικνύουν τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία για τη μείωση της έντασης. Υπάρχουν περιστατικά και προκλήσεις κατά καιρούς, τις οποίες αναγνωρίζουμε ως Τουρκία. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης και να συνεχίσει τις συνομιλίες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments