Πώς αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο – Αύριο οι ανακοινώσεις των Μητσοτάκη και Θεοδωρικάκου
Πηγή Φωτογραφίας: ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά σε μια σημαντική αναπτυξιακή παρέμβαση για την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, με στόχο τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα, μέσω του παραγωγικού μετασχηματισμού.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα φτάνει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο τη μόχλευση επιπλέον 5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Το κείμενο περιλαμβάνει επιπλέον κίνητρα για τις επιχειρήσεις, μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης και καθορισμό των παραγωγικών τομέων στους οποίους θα εστιάσουν οι επενδύσεις. Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει στοχευμένες επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, με στόχο την αντιμετώπιση της φυγής των νέων από απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Το νέο μοντέλο παραγωγικού μετασχηματισμού θα περιλαμβάνει το καθεστώς μεγάλων επενδύσεων που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο, καθώς και όλες τις στρατηγικές επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές.
Επιπλέον, θα υποστηριχθούν όλες οι τουριστικές επενδύσεις στο πλαίσιο του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου, καθώς και 61 στρατηγικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνολικού ύψους 12,5 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση των εμβληματικών επενδύσεων θα συνεχιστεί ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Η αμυντική βιομηχανία, η ρομποτική, τα μέταλλα, τα δομικά υλικά και ο εξοπλισμός κτιρίων για τις βιώσιμες πόλεις του μέλλοντος, η ναυπηγοεπισκευή, η φαρμακοβιομηχανία και η αιχμής βιοτεχνολογία, η παραγωγή εξοπλισμού για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η ενεργειακή εξοικονόμηση, καθώς και ο αγροδιατροφικός τομέας που παράγει τελικά προϊόντα, οι εφαρμογές λογισμικού, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ψηφιακή οικονομία, καθώς και οι μονάδες έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών, αποτελούν μερικούς από τους κρίσιμους τομείς που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών και σχετίζονται με το νέο μοντέλο ενίσχυσης της παραγωγικότητας.
Ο κύριος στόχος είναι να καταστεί η βιομηχανία της χώρας πιο ανταγωνιστική, παραγωγική και δυναμική, με σκοπό τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα καθιστά την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστική για νέες επενδύσεις και την υλοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, οδηγώντας στη δημιουργία καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Έτσι, θα ανοίξουν νέοι δρόμοι συνεργασίας με επαγγελματίες και επιστήμονες.
Για να συνεχίσει η οικονομία την ανοδική της πορεία, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ένα ποιοτικό άλμα, εστιάζοντας στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Κρίσιμη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν καλύτερες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας, και διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα για επενδύσεις και καινοτομίες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας