EDITOR'S PICK

Η δημοσιονομική «ωρολογιακή βόμβα» των 100 τρισ.δολαρίων

Η δημοσιονομική «ωρολογιακή βόμβα» των 100 τρισ.δολαρίων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η δημοσιονομική «ωρολογιακή βόμβα» των 100 τρισ.δολαρίων

Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες συγκεντρώνονται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τρόπους για να βάλουν τα δημοσιονομικά τους σε τάξη

Πριν ακόμη οι υπουργοί Οικονομικών των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη φθάσουν στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο κορυφής του ΔΝΤ, είχαν κληθεί επειγόντως από το Ταμείο να σφίξουν τα λουριά.

Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες συγκεντρώνονται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τρόπους για να βάλουν τα δημοσιονομικά τους σε τάξη.

Debt Loads Are Set to Expand Globally

 

Το Ταμείο έχει ήδη υπογραμμίσει ορισμένα από τα καίρια ζητήματα για την παγκόσμια οικονομία που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες.

Το Fiscal Monitor του ΔΝΤ την Τετάρτη θα απευθύνει προειδοποίηση ότι τα επίπεδα του παγκόσμιου δημοσίου χρέους αναμένεται να φθάσουν τα 100 τρισ.δολάρια φέτος, με πρωταθλητές ΗΠΑ και Κίνα. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της την προηγούμενη Πέμπτη, υπογράμμισε το βουνό χρέους που βαραίνει τον πλανήτη.

«Οι προβλέψεις μας υποδηλώνουν έναν ασυγχώρητο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους, ένα δύσκολο μέλλον. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εργαστούν για να μειώσουν το χρέος και να δημιουργήσουν δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν το επόμενο σοκ, το οποίο σίγουρα θα έρθει και ενδεχομένως νωρίτερα απ΄ό,τι αναμένουμε»,

Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών έχουν ήδη λάβει ειδοποίηση πριν από τη σύνοδο του ΔΝΤ. Η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών Ράχελ Ριβς έλαβε προειδοποίηση για τον κίνδυνο αναταραχής στην αγορά εάν το χρέος δεν σταθεροποιηθεί. 

Η αρμόδια για τους φόρους υπηρεσία στη Βρετανία υιοθετεί πιο αυστηρή προσέγγιση για να συγκρατήσει το χρέος, σε μία προσπάθεια να αντλήσει επιπλέον έσοδα 6,5 δισ.δολαρίων.

«Τα υψηλά επίπεδα χρέους και η αβεβαιότητα γύρω από τις δημοσιονομικές πολιτικές στις συστημικά σημαντικές χώρες, όπως Κίνα και ΗΠΑ, μπορούν να πυροδοτήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις υπό τη μορφή του υψηλότερου κόστους δανεισμού και άλλους κινδύνους που συνδέονται με το χρέος στην οικονομία τους», υπογράμμισε το Ταμείο.

Central Bank Rate Decisions This Week

Αυτή την εβδομάδα, αναμένονται οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών του Καναδά και της Ρωσίας για την πορεία των επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα του Καναδά αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αφότου ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 1,6% το Σεπτέμβριο και η αγορά εργασίας παραμένει εξασθενημένη.

Επίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι θα μιλήσει την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, ενώ ο πρόεδρος της ελβετικής κεντρικής τράπεζας θα μιλήσει την Παρασκευή.

Στην Ευρωζώνη θα ανακοινωθούν την Τετάρτη τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας την Πέμπτη και η έρευνα της ΕΚΤ για τις πληθωριστικές προσδοκίες την Παρασκευή.

Germany Probably Is in Recession

Source: Destatis, Bloomberg survey of economists

Επίσης, την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Φινλανδία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments