Ελλάδα

Μόλις 3 στους 100 αγοράζουν πλέον diesel…

Μόλις 3 στους 100 αγοράζουν πλέον diesel…

Πηγή Φωτογραφίας: pexels//Μόλις 3 στους 100 αγοράζουν πλέον diesel…

Όσοι αγόρασαν αυτοκίνητο τον Σεπτέμβριο επέλεξαν πρώτα υβριδικό, μετά βενζίνη, τρίτη προτεραιότητα ήταν το ρεύμα και τέταρτη το υγραέριο… Στην πέμπτη θέση βρέθηκε το diesel.

Σημαντική πτώση παρατηρείται στην αγορά των αυτοκινήτων με κινητήρες diesel. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Σ.Ε.Α.Α. (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων) το μήνα Σεπτέμβριο, οι ταξινομήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων άγγιξαν σε ποσοστό μόλις το 3,3% της συνολικής αγοράς.

Το νούμερο αυτό είναι πολύ χαμηλό, αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι πριν από μερικά χρόνια και όταν έγινε άρση απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν σχεδόν στο 50%.

Αφενός ο αριθμός των διαθέσιμων μοντέλων έχει μειωθεί αισθητά, αφετέρου το αγοραστικό κοινό έχει στραφεί σε άλλα καύσιμα που θεωρεί καλύτερα για την καθημερινότητα αλλά και τις ανάγκες του. Αξίζει να σημειώσουμε πως την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το ποσοστό των πετρελαιοκίνητων επιβατικών οχημάτων ήταν στο 11,4%, με την ποσοστιαία πτώση να φτάνει το -8,2%.

Πρώτη επιλογή τα υβριδικά

Στο σύνολο του έτους τα οχήματα με κινητήρες diesel αγγίζουν το 7,9%, με την ποσοστιαία πτώση να κυμαίνεται στο 5,8%, από 13.7% που ήταν το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023. Αντίστοιχα το ποσοστό μεριδίου αγοράς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου ήταν στο 12,7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το αγοραστικό κοινό έχει ως πρώτη προτεραιότητα τα υβριδικά πλέον οχήματα. Συνολικά το 46,6% επιλέγει αυτοκίνητα με υβριδικούς κινητήρες, ενώ το 28,7% επιλέγει μόνο με κινητήρες βενζίνης. Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα επαναφορτιζόμενα, δηλαδή τα αμιγώς ηλεκτρικά αλλά και τα Plug-in hybrid.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως για το μήνα Σεπτέμβριο τα οχήματα με κινητήρες υγραερίου άγγιξαν το 4,9% της αγοράς, καταφέρνοντας να ξεπεράσουν σε πωλήσεις και τα diesel

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments