Γεωπολιτικά

Απειλές και διπλωματία: Η διπλή στρατηγική του Ιράν έναντι του Ισραήλ

Απειλές και διπλωματία: Η διπλή στρατηγική του Ιράν έναντι του Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Αναμένοντας τα υποσχόμενα αντίποινα του Ισραήλ για μια πυραυλική επίθεση νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ιράν εξισορρόπησε τις απειλές για σφοδρή απάντηση σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση με διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψει την κλιμάκωση σε έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο.

Το Ιράν εκτόξευσε 200 πυραύλους κατά του αρχιεχθρού του την 1η Οκτωβρίου ως απάντηση σε ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό Αμπάς Νιλφορουσάν και τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό στα τέλη του περασμένου μήνα.

Το πυραυλικό μπαράζ ήταν επίσης αντίποινα για τον επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο σε μια επίθεση που κατηγορήθηκε ευρέως στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να απαντήσει στο ιρανικό πυραυλικό μπαράζ με μια “θανατηφόρα, ακριβή και αιφνιδιαστική” επίθεση, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ, με αποτέλεσμα το Ιράν να προειδοποιήσει ότι θα ανταποδώσει με τη σειρά του αν δεχθεί πλήγμα.

“Αν κάνετε λάθος και επιτεθείτε στους στόχους μας, είτε στην περιοχή είτε στο Ιράν, θα σας χτυπήσουμε ξανά οδυνηρά”, δήλωσε ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν Χοσεΐν Σαλαμί.

“Ο σιωνιστικός εχθρός θα πρέπει να γνωρίζει ότι πλησιάζει στο τέλος της άθλιας ζωής του”, δήλωσε την Παρασκευή ο αρχηγός του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μοχάμαντ Μπαγκερί, αποκαλώντας το Ισραήλ “καρκινικό όγκο”.

Από την επανάσταση που ανέτρεψε τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Σάχη το 1979, η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ και έχει καταστήσει τη στήριξη των Παλαιστινίων πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής.

Τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολάχ αποτελούν μέρος του “άξονα της αντίστασης”, ένοπλων ομάδων που έχουν συμμαχήσει με την Τεχεράνη και έχουν παραταχθεί εναντίον του Ισραήλ.

Οι δύο θέσεις δεν είναι “αντιφατικές”

Οι προειδοποιήσεις των στρατιωτικών αρχηγών του Ιράν έρχονται την ώρα που ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί έχει ξεκινήσει περιοδεία στην περιοχή σε μια έντονη διπλωματική προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν έχει επισκεφθεί εννέα πρωτεύουσες σε δύο εβδομάδες και συνομίλησε με τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

“Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι θέσεις του Ιράν είναι αντιφατικές”, δήλωσε στο AFP ο ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων Αχμάντ Ζεϊνταμπαντί, με έδρα την Τεχεράνη.

Ο Αραγτσί “επαναλαμβάνει τα λόγια του στρατού”, μεταξύ άλλων ότι αν το Ισραήλ επιτεθεί, “το Ιράν θα δώσει μια οδυνηρή απάντηση”, δήλωσε ο Ζεϊνταμπαντί.

Πρόσθεσε ότι ο Αραγτσί έχει πει ότι το Ιράν είναι “απολύτως έτοιμο για πόλεμο”, ενώ η χώρα σκοπεύει επίσης να “μειώσει την κλιμάκωση”.”Το ερώτημα είναι να μάθουμε με ποιον μηχανισμό”, πρόσθεσε ο Ζεϊνταμπαντί.

Ο Αραγτσί επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Νασράλα. Στη συνέχεια ο υπουργός μετέβη στη Δαμασκό όπου συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογό του και πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, στενό σύμμαχο της Τεχεράνης.

Επιδίωξη “διαφορετικών στόχων”

Οι επισκέψεις αυτές επέτρεψαν στην Τεχεράνη “να επαναλάβει τη δέσμευση του Ιράν να στηρίξει τους συμμάχους του στον άξονα της αντίστασης”, δήλωσε στο AFP ο Χαμιντρέζα Αζίζι, αναλυτής του Συμβουλίου για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις στη Μέση Ανατολή με έδρα το Βερολίνο.

Ο Αραγτσί ταξίδεψε επίσης στη Σαουδική Αραβία – οι δεσμοί της οποίας με το Ιράν έχουν θερμανθεί τον τελευταίο χρόνο – καθώς και στο Κατάρ, το Ιράκ και το Ομάν, το τελευταίο από τα οποία έχει εδώ και καιρό μεσολαβήσει σε έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συνέχεια πέταξε στην Ιορδανία, η οποία έχει περίπλοκες σχέσεις με την Τεχεράνη, και στη συνέχεια στην Αίγυπτο, για το πρώτο ταξίδι εκεί Ιρανού υπουργού Εξωτερικών από το 2013.

Την Παρασκευή, ο Αραγκτσί βρέθηκε στην Τουρκία, όπου επανέλαβε ότι το Ιράν είναι “έτοιμο για κάθε κατάσταση”.

“Το Ιράν θέλει οι αραβικές χώρες να απομακρυνθούν από τον ισραηλινό άξονα”, δήλωσε ο Ζεϊνταμπαντί, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ του 2020 που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Ο Αζίζι δήλωσε ότι το Ιράν επιδιώκει “διαφορετικούς στόχους”.

Εκτός από την επαναβεβαίωση της υποστήριξης προς τους συμμάχους του, ο Αραγτσί παρέδωσε επίσης “έναν συνδυασμό προειδοποίησης και διαβεβαίωσης” σε ορισμένες χώρες του Κόλπου, είπε.

“Όλοι περιμένουν την ισραηλινή απάντηση στην ιρανική επίθεση… και υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με την πιθανή χρήση του εναέριου χώρου των αραβικών κρατών” για επίθεση κατά του Ιράν, πρόσθεσε ο Αζίζι.

Ο Αραγτσί έδωσε μια “προειδοποίηση σε αυτές τις χώρες να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους ή ο εναέριος χώρος τους για επίθεση στο Ιράν”, δήλωσε ο Αζίζι.

Ταυτόχρονα, ο Αραγτσί “διαβεβαίωσε ότι το Ιράν εξακολουθεί να δεσμεύεται για τη βελτίωση των σχέσεων με αυτές τις χώρες”, πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας.

“Ο υπουργός Εξωτερικών επιδιώκει να φέρει επειγόντως κοντά τις πολιτικές του Ιράν και των αραβικών χωρών” και να “μειώσει τον στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό των ισραηλινών ηγετών”, ανέφερε την Πέμπτη η επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης Iran Daily.

“Οι διπλωματικές προσπάθειές του αποσκοπούν στη δημιουργία ειρήνης και στον τερματισμό των εγκλημάτων του Ισραήλ στην περιοχή”, πρόσθεσε.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments