Γεωπολιτικά

Τουρκία: Αύξηση της υποστήριξης προς την ΕΕ, καθώς η εμπιστοσύνη σε ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία παραμένει χαμηλή

Τουρκία: Αύξηση της υποστήριξης προς την ΕΕ, καθώς η εμπιστοσύνη σε ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία παραμένει χαμηλή

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει αύξηση της εύνοιας για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει αύξηση της εύνοιας για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην Τουρκία, ενώ οι αντιλήψεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία συνεχίζουν να παραπαίουν.

Η δημόσια υποστήριξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει αυξηθεί απότομα στην Τουρκία από το 2019, όπως έδειξε μια έρευνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ η υποστήριξη για την Κίνα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνεται.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε, αποκαλύπτει αξιοσημείωτη αύξηση της υποστήριξης προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ η εμπιστοσύνη σε άλλες παγκόσμιες δυνάμεις συνεχίζει να διαβρώνεται.

Το ερευνητικό κέντρο Pew Research Center, με έδρα την Ουάσινγκτον, δημοσίευσε την έκθεσή του με βάση δημοσκόπηση σε 1.049 ενήλικες Τούρκους, η οποία διεξήχθη μεταξύ 29 Ιανουαρίου και 11 Μαρτίου 2024. Σύμφωνα με την έρευνα, το 46% των Τούρκων έχει θετική άποψη για την ΕΕ, μια αξιοσημείωτη αύξηση από το 34% το 2019. Η δυσμενής άποψη για την ΕΕ μειώθηκε στο 50%, από 55% πριν από πέντε χρόνια, αναδεικνύοντας τα αυξανόμενα θετικά αισθήματα για το μπλοκ, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις της χώρας για την πλήρη ένταξη στην ΕΕ παραμένουν σε αδιέξοδο από το 2018.

“Το ποσοστό των Τούρκων με ευνοϊκή άποψη για την ΕΕ αυξήθηκε κατά 12 μονάδες από το 2019. Και η πλειοψηφία των Τούρκων (56%) τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ”, αναφέρεται στην έκθεση.

Η υποστήριξη προς το ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης αύξηση, με το 42% να εκφράζει την υποστήριξή του, διπλασιάζοντας το 21% που είχε καταγραφεί το 2019. Η μετατόπιση αυτή υποδηλώνει μια αυξανόμενη ευθυγράμμιση με τη στρατιωτική συμμαχία, ακόμη και όταν η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και οι σχέσεις της με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ παραμένουν σημεία συζήτησης.

“Η στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022”, σημειώνει η έκθεση.

Μικρή εμπιστοσύνη τόσο στον Μπάιντεν όσο και στον Τραμπ

Η δημόσια αντίληψη για τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει παρουσιάσει μικρή βελτίωση. Μόνο το 18% των ερωτηθέντων βλέπει θετικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν αμετάβλητο από το 19% το 2019. Η δυσμενής άποψη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, εν τω μεταξύ, εκτινάχθηκε στο 80% το 2024, αντανακλώντας την εντεινόμενη δυσπιστία στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Ομοίως, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει μόνο 8% ευνοϊκή γνώμη, έναντι 10% για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η εικόνα της Κίνας έχει επίσης δεχθεί πλήγμα. Η ευμένεια για την ασιατική δύναμη έπεσε στο 26% το 2024, από 37% το 2019. Τα δυσμενή συναισθήματα, με τη σειρά τους, σκαρφάλωσαν στο 66%. Η υποστήριξη για τη Ρωσία σημείωσε επίσης πτώση στην ευνοϊκότητα, από 39% το 2019 σε 30% το 2024, ενώ οι δυσμενείς απόψεις αυξήθηκαν στο 65%. 

Πηγή:Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments