Διεθνή

Ιρλανδία: Κρίση στην εστίαση – Κάθε μέρα κλείνουν δυο καταστήματα

Ιρλανδία: Κρίση στην εστίαση – Κάθε μέρα κλείνουν δυο καταστήματα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ιρλανδία: Κρίση στην εστίαση - Κάθε μέρα κλείνουν δυο καταστήματα

Υψηλό ΦΠΑ και κόστος ζωής στους βασικούς λόγους

ΗΈνωση Εστιατορίων της Ιρλανδίας (RAI) αναφέρει ότι κατά μέσο όρο δύο εστιατόρια, καφετέριες ή άλλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με το φαγητό κλείνουν κάθε μέρα, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για την βιομηχανία φιλοξενίας της χώρας. Την Τρίτη, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφετεριών και παμπ πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το ιρλανδικό κοινοβούλιο σε ένδειξη απογοήτευσης.

Στο Κορκ, την πρωτεύουσα των γευσιγνωστών της Ιρλανδίας, η σεφ και ιδρύτρια της φημισμένης σχολής μαγειρικής Ballymaloe, Νταρίνα Άλεν, είναι εξοργισμένη. «Είμαι 76 ετών. Δεν έχω ξαναβγεί ποτέ στη ζωή μου στους δρόμους για να διαμαρτυρηθώ, αλλά σηκώθηκα στις 6 το πρωί για να πάρω το τρένο από το Κορκ. Ήμουν αποφασισμένη να υποστηρίξω τον σκοπό», δήλωσε η ίδια.

«Οι πολίτες είναι πραγματικά εξοργισμένοι σε όλη τη χώρα. Νιώθουν ότι τους έχουν εγκαταλείψει, ότι δεν τους εκτιμούν. Το μόνο που θέλουν είναι να κερδίζουν ένα σχετικά αξιοπρεπές εισόδημα, ώστε να μπορούν να πληρώνουν το προσωπικό τους, να επανεπενδύουν λίγο στις επιχειρήσεις τους και να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους. Θέλω να πω, δεν πρόκειται για πράγματα τύπου δεύτερο σπίτι στην Καραϊβική. Αυτό είναι απλά η καθημερινή επιβίωση», ανέφερε. 

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 50%, από 9% σε 13,5%, έχει αφήσει τις επιχειρήσεις τροφίμων να δίνουν μάχη για να επιβιώσουν. Ο συντελεστής είχε μειωθεί στο 9% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τα εστιατόρια λένε ότι είναι πολύ νωρίς για την επαναφορά του υψηλότερου συντελεστή, δεδομένης της αύξησης των λογαριασμών ενέργειας, του αυξημένου κόστους των τροφίμων, της πιεσμένης καταναλωτικής ζήτησης λόγω της κρίσης του κόστους ζωής και της εργασίας από το σπίτι.

Άλλοι ανησυχούν για τον αντίκτυπο που έχει η κρίση στην εστίαση στην κεντρική οδό της Ιρλανδίας και αναρωτιούνται αν τα ανεξάρτητα καταστήματα θα αντικατασταθούν από αλυσίδες που μπορούν να επωμιστούν υψηλότερο κόστος, όπως η Pret a Manger ή η Carluccio’s, οι οποίες βρίσκονται ήδη στην Ιρλανδία.

Ο Stephen Buckley, η οικογένεια του οποίου έχει πέντε steakhouses και ένα κρεοπωλείο, το FX Buckley, βασικό στήριγμα του Δουβλίνου από το 1930, ανησυχεί εξίσου για την αποψίλωση των πόλεων. «Οι άνθρωποι δεν έρχονται στην Ιρλανδία για τον καιρό.

Έρχονται για την κουλτούρα, και τα εστιατόρια και οι καφετέριες σε κάθε πόλη είναι μέρος αυτής. Αν τα εστιατόρια καταρρεύσουν, η κουλτούρα καταρρέει και οι άνθρωποι σταματούν να έρχονται στην πόλη». «Ακόμη και αν αγνοήσεις τον ΦΠΑ, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, πηγαίνεις από μήνα σε μήνα», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments