Οι φόβοι του Ερντογάν μετά τον θάνατο του Γκιουλέν
Πηγή Φωτογραφίας: CNN
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Τουρκίας, ήταν αρχικά μέντορας του σημερινού προεδρικού ηγέτη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, η πορεία του τον οδήγησε να γίνει ο μεγαλύτερος αντίπαλος και ο πιο μισητός άνθρωπος στη γειτονική χώρα. Ο θάνατός του αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που έχει προκαλέσει διχασμό στην τουρκική κοινωνία.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι μέλλει γενέσθαι με την οργάνωση του Γκιουλέν, γνωστή ως FETO, η οποία διαθέτει μια εκτενή περιουσία στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι η αξία της περιουσίας της ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως σε σχολεία και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την Αφρική. Ένα άλλο ζήτημα αφορά την τύχη της σορού του. Θα επιστραφεί στην Τουρκία για ταφή ή θα παραμείνει στην Πενσιλβάνια; Υπάρχουν επίσης φήμες που αναφέρουν ότι θα ταφεί σε έναν τάφο που έχει κατασκευαστεί εδώ και χρόνια κοντά στην έπαυλή του στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της FETO, τονίζοντας ότι αυτό το γεγονός δεν θα αναστείλει την προσπάθεια της κυβέρνησης κατά της οργάνωσης. «Το κράτος μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται εναντίον αυτής της οργάνωσης. Ο θάνατος αυτός δεν θα μας οδηγήσει σε εφησυχασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Φιντάν τόνισε ότι η εξάλειψη του Γκιουλέν δεν σημαίνει την εξάλειψη της απειλής, επισημαίνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να την καταπολεμήσει μέχρι τέλους. «Ο ηγέτης της σκοτεινής οργάνωσης έχει πεθάνει. Η αποφασιστικότητα του έθνους μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα παραμείνει αμείωτη. Αυτή η οργάνωση έχει αποτελέσει μια σπάνια πηγή απειλών στην ιστορία μας».
Ταυτόχρονα, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη της FETO, προτρέποντάς τα να απομακρυνθούν από την οργάνωση. «Τα μέλη της FETO θα πρέπει να επιστρέψουν από αυτή την προδοσία το συντομότερο δυνατόν. Το τέλος αυτού του δρόμου δεν θα είναι ευνοϊκό για εκείνους».
Ο Φιντάν, επισημαίνοντας τις μεθόδους εξαπάτησης που εφαρμόζει η οργάνωση, δήλωσε ότι η FETO έχει παρασύρει χιλιάδες νέους να ενταχθούν στις τάξεις της, επικαλούμενη ιερές αξίες. «Μετέτρεψε αυτούς τους νέους σε μια μηχανή που πρόδωσε την πατρίδα τους. Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται τώρα ως όπλα κατά των εθνών τους, στα χέρια ξένων μυστικών υπηρεσιών. Πρέπει να λυθούν τα μάγια που τους κρατούν και τους καλώ να εγκαταλείψουν αυτό το λάθος μονοπάτι γεμάτο προδοσία και να σταματήσουν να εργάζονται εναντίον του κράτους τους».
Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, προσπάθησε να διατηρήσει έναν ισορροπημένο τόνο, αποφεύγοντας σφοδρές επιθέσεις και αφήνοντας την κρίση του αρχηγού της FETO στα χέρια του Θεού.
«Μετά τον θάνατό του, παραπέμπω τον ηγέτη της οργάνωσης, η οποία υπήρξε κάποτε ένα μαύρο σημείο για την Τουρκία, στον Αλλάχ. Εύχομαι ο Αλλάχ να τον κρίνει με τον τρόπο που εκείνος γνωρίζει. Για μένα, το μόνο που έχει σημασία είναι το μεγάλο τραύμα που έχει προκληθεί σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ιμάμογλου, τονίζοντας τον πόνο που έχουν προκαλέσει οι ενέργειες της οργάνωσης.
Επιπλέον, ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε νέες απειλές που εξακολουθούν να υφίστανται εντός της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσοχή και δράση. «Υπάρχουν ακόμη δομές που έχουν διεισδύσει στους θεσμούς της χώρας και διαμορφώνουν μηχανισμούς χρησιμοποιώντας την όμορφη θρησκεία και την πίστη μας. Υπάρχουν ακόμα αυτοί που σιωπούν μπροστά σε αυτά. Από αυτή την άποψη, δίνω μεγαλύτερη σημασία στις νέες απειλές», τόνισε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας