Οικονομία

Εντός του Οκτωβρίου ξεκινά η διαδικασία για την νέα σύμβαση ΕΟΠΥΥ – Ιδιωτικών Κλινικών

Εντός του Οκτωβρίου ξεκινά η διαδικασία για την νέα σύμβαση ΕΟΠΥΥ – Ιδιωτικών Κλινικών

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΟΠΥΥ EUROKINISSI

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την σύναψη της νέας σύμβασης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των Ιδιωτικών Κλινικών

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την σύναψη της νέας σύμβασης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των Ιδιωτικών Κλινικών – Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας (ΚΑΑ-ΚΝ). Ειδικότερα με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη στις 17 Οκτωβρίου ανακλήθηκε η εξαίρεση των παρόχων των δυο συγκεκριμένων κατηγοριών από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Αποζημίωσης Υπηρεσιών Υγείας, Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Υλικών (Επιτροπή Διαπραγμάτευσης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Κλινικών έχουν ήδη στείλει στο Υπουργείο τις θέσεις τους σχετικά με την επικείμενη σύμβαση και αναμένουν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας αλλά και τα αρμόδια στελέχη προκειμένου να συζητήσουν. Η εν λόγω σύβαση έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συνεργασία της Δημόσιας Υγείας με τους ιδιώτες παρόχους ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να μη σημειώνονται φαινόμενα κατάχρησης. Παράλληλα θα εξορθολογιστεί και η δαπάνη την οποία διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ασφαλισμένων. Οι κλινικές καλούνται να καταβάλουν σημαντικές επιστροφές (clawback και rebate) που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αυτή η επιβάρυνση προκαλεί και σημαντικά προβλήματα στην προσβασιμότητα των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται δε ότι στις αρχές του Σεπτεμβρίου μετά και το θέμα που είχε δημιουργηθεί από το πόρισμα του Συνήγορου το Πολίτη για τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης είχε επισημάνει στη Βουλή ότι:

«Έχω δώσει εντολή -έχω εκδώσει σε ΦΕΚ την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης προ περίπου τριών εβδομάδων, η οποία και έχει ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές κλινικές- για την υπογραφή της νέας συμβάσεως, καθώς λήγει η παρούσα, μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών και του νέου ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας)».

Ο Υπουργός τότε αναφέρονταν στην ανανέωση των μελών της επιτροπής η οποία προφανώς δεν μπορούσε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες παρόχους των κλινικών και των κέντρων αποθεραπείας αφού είχαν εξαιρεθεί από τη διαδικασία. Τώρα θα μπορούν να το κάνουν.

Ο κ. Γεωργιάδης είχε επισημάνει ακόμη ότι : «Το ΕΣΥ είναι λειτουργικό και μπορεί να παρέχει απολύτως δωρεάν στους συμπολίτες μου εξαιρετικά υψηλές υπηρεσίες υγείας. Θεωρώ το υπάρχον πλαίσιο υπερβολικά γαλαντόμο υπέρ των ιδιωτικών κλινικών, καθ’ όσον στέλνει εύκολα ασθενείς προς τις ιδιωτικές κλινικές. Ως συνέπεια δε αυτού, έχει αυξηθεί και πάρα πολύ ο αριθμός των ασθενών που επιλέγουν τις ιδιωτικές κλινικές και πολύ το ποσό που δίνουμε προ «clawback», το σχετικό κονδύλι δηλαδή που δαπανά ο ΕΟΠΥΥ γι’ αυτόν τον λόγο».

Και συμπλήρωσε ότι: «Αν θέλει κάποιος συμπολίτης μου να πηγαίνει στις ιδιωτικές κλινικές για πράγματα που το ΕΣΥ παρέχει, αυτή είναι μια ελεύθερη επιλογή του. Την ελευθερία των ανθρώπων τη σέβομαι. Όμως, εκεί ο καθένας κάνει και τις επιλογές του. Εκεί η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ θα είναι πολύ συγκεκριμένη. Η πολιτική μου βούληση είναι ο νέος ΕΚΠΥ και η νέα σύμβαση να κινητροδοτεί πολύ περισσότερο την επιλογή του ΕΣΥ και λιγότερο την επιλογή των ιδιωτικών κλινικών».

Ποιοτικά Κριτήρια

Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι ιδιαίτερη σημασία στη σύναψη της νέας σύμβασης αλλά και στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης Κλινικών και κέντρων αποκατάστασης με τον ΕΟΠΥΥ θα παίξει και η ουσιαστική εφαρμογή της αποζημίωσης με βάση συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια τα οποία έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.

Ειδικότερα, τα κριτήρια ποιότητας που εφαρμόζονται σε γενικές ιδιωτικές κλινικές αφορούν:

Α. Διαχείριση ποιότητας

Αυτό το κριτήριο περιλαμβάνει επικαιροποιημένα και σε ισχύ πιστοποιητικά συμμόρφωσης κατά ISO, αλλά και πρόσθετες πιστοποιήσεις για το σύνολο των υπηρεσιών της κλινικής.

Β. Ψηφιακές υπηρεσίες

Περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης δεδομένων νοσηλευομένων (M.I.S), σύστημα διαχείρισης και αποθήκευσης ιατρικής εικόνας (P.A.C.S.) στα ακτινολογικά εργαστήρια κ.α.

Γ. Βιοασφάλεια – Λοιμώξεις

Περιλαμβάνει κανονισμούς διαχείρισης βιολογικού κινδύνου (Βio-risk assessment), διαχείριση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κ.α.

Δ. Αποτελεσματικότητα και Εύρος Υπηρεσιών

Περιλαμβάνει αριθμό Ιατρικών Ειδικοτήτων, ποσοστά θνητότητας, αριθμό εργαστηρίων, ειδικές ιατρικές υπηρεσίες (εμφυτεύσεις βιολογικών αορτικών βαλβίδων, εμφύτευση βηματοδοτικών συσκευών, ακτινοθεραπείες με γ-Knife κ.α.)

Ε. Υποδομές – Εξοπλισμός

Περιλαμβάνει αριθμό κλινών ΜΕΘ ή ΜΕΝΝ, αριθμό χειρουργικών αιθουσών, Μέγιστο Qi σε Μαγνητικό και Αξονικό Τομογράφο, Ψηφιακό Μαστογράφο κ.α.

Ποιοτικά κριτήρια για Ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης

Τα κριτήρια ποιότητας που εφαρμόζονται σε ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης (ΚΑΑ-ΚΝ), εξειδικεύονται επίσης σε τομείς, και ως εξής:

Α. Διαχείριση ποιότητας

Β. Προσωπικό – Ασφάλεια

Γ. Αποτελεσματικότητα και Ειδικές Υπηρεσίες

ΠΗΓΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ – www.moneyreview.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments