Podcasts | Pagenews Politics #55
Νικολακόπουλος: Εργαζόμαστε για ένα πιο σύγχρονο και ευρωπαϊκό σωφρονιστικό σύστημα
Προσπαθούμε να θέσουμε τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων
21.10.2024 | 22:26
Για κεντρικά ζητήματα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μίλησε ο κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε τη δυνατότητα να μιλήσει για το επίπεδο του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, να αναφερθεί στα προγράμματα εκπαίδευσης και εργασίας για τους εγκλείστους και να τοποθετηθεί για τις εφαρμογές panic button και safe youth.
Μιλώντας, αναλυτικότερα, για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και εάν αυτό έχει βελτιωθεί κατά το τελευταίο διάστημα, ο κ. Α. Νικολακόπουλος εξήγησε ότι «αυτό που καθορίζει τις ενέργειες του πρωθυπουργού και τις δικές μας είναι να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Αυτό προϋπέθετε μια ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης. Έχουμε ενισχύσει τις ομάδες πρώτης γραμμής (ΟΠΚΕ, Άμεση Δράση κλπ). Να πω ενδεικτικά ότι έχουμε ενισχύσει τόσο πολύ τις ομάδες ΟΠΚΕ που, το 2024, έχουμε 8.500 συλλήψεις από τις ομάδες αυτές, τη στιγμή κατά την οποία το 2023 οι προσλήψεις δεν υπερέβησαν τις 3.000.
Βέβαια, η καθημερινότητα δείχνει ότι και το έγκλημα εξελίσσεται και οι κοινωνικές απαιτήσεις είναι πολλές. Και το οργανωμένο έγκλημα λαμβάνει πλέον άλλες μορφές, δεν είναι το ίδιο με αυτό που γνωρίζαμε στο παρελθόν. Βλέπουμε ότι η τρομοκρατία μπορεί να συμπλέκεται με το βαρύ, οργανωμένο έγκλημα ή βλέπουμε ότι τα ναρκωτικά μπορεί να συνδέονται με άλλες δραστηριότητες. Συνεπώς, θέλουμε μια υπηρεσία, η οποία να μπορεί να ελέγχει συνολικά τις νέες διαστάσεις του οργανωμένου εγκλήματος. Σημασία έχει μια τέτοια υπηρεσία να μπορεί να είναι αποτελεσματική σε σχέση με τις νέες διαστάσεις του εγκλήματος. Την ίδια στιγμή αυξάνει η βία των ανηλίκων και η ενδοοικογενειακή βία. Απέναντι σε όλα αυτά πρέπει να δώσουμε, ως υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τις δέουσες απαντήσεις».
Απαντώντας, στη συνέχεια, σε ερώτηση της κ. Χύτου για την κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα και τις επιχειρούμενες αλλαγές, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε πως «τα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν. Έχουμε υποδομές, αρκετές από τις οποίες είναι παλιές. Προσπαθούμε να θέσουμε τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων. Θέλουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα πιο σύγχρονο, πιο κοντά στα σύγχρονα ευρωπαϊκά συστήματα, πιο ανθρωποκεντρικό.
Και όταν μιλάμε για το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα, θέλουμε να γίνει η μετεγκατάσταση στον Ασπρόπυργο. Είμαστε σε μια προχωρημένη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας και σύντομα, πιστεύουμε ότι θα έχουμε ανάδοχο. Πριν από τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης θέλουμε να έχουμε προχωρημένη έναρξη εργασιών».
Αναφερόμενος στα προγράμματα της ΔΥΠΑ που αφορούν εγκλείστους, ο κ. Νικολακόπουλος είπε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα προγράμματα αυτά. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση. Αυτό το σχολικό έτος, θα έχουμε 13 νέες εκπαιδευτικές δομές, δηλαδή δημοτικό, γυμνάσιο, λυκειακές τάξεις, δημόσιο κέντρο κατάρτισης μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα. Έχουμε αυξήσει τις εκπαιδευτικές δομές σε 25 από τα 30 σωφρονιστικά καταστήματα. Μάλιστα, συνεχώς επεκτείνουμε αυτά τα προγράμματα. Έμφαση δίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και έτσι, πάμε και στο κομμάτι της αποφυλάκισης. Όσο περισσότερο ο κρατούμενος πλησιάζει στην αποφυλάκιση, ερχόμαστε και παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε σχέση με την ΔΥΠΑ, έτσι ώστε να τον ενημερώνουμε για την αγορά εργασίας και να τον ενθαρρύνουμε στα πρώτα βήματα.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα αφορά την αποφυλάκιση. Την αποφυλάκιση αρχίζουμε να την προετοιμάζουμε στη φυλακή και δίνουμε βαρύτητα στη στήριξη μετά από αυτήν. Συνεργαζόμαστε με την ΔΥΠΑ, η οποία συμβάλλει στην εύρεση εργασίας για τον κρατούμενο, σε σχέση και με την κατάρτιση που αυτός έχει αποκτήσει».
Σχετικά με τα «παρατράγουδα» και παρεκτροπές που κατά καιρούς συμβαίνουν σε σωφρονιστικά καταστήματα, ο υφυπουργός υποστήριξε πως «ένα σωφρονιστικό κατάστημα είναι μια μικρή κοινότητα. Η εγκληματική δραστηριότητα δεν σταματάει πλήρως στα σωφρονιστικά καταστήματα. Βέβαια, λαμβάνουμε μέτρα και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν φαινόμενα ανομίας μέσα στις φυλακές. Η ελληνική αστυνομία παρεμβαίνει συχνά στις φυλακές και γίνονται συστηματικοί έλεγχοι με σημαντικά ευρήματα. Έχει αποτραπεί η είσοδος ναρκωτικών ουσιών, όπλων κλπ. Εντείνουμε τους ελέγχους και αυτοί γίνονται συχνά και απροειδοποίητα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: δεν υπάρχει καμιά ανοχή στην παραβατικότητα.
Για, δε, την πρόληψη των βασανιστηρίων, η χώρα μας δέχεται τακτικούς ελέγχους από την υποεπιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και αυτό που καταγράφεται είναι μια βελτίωση στον τομέα αυτό. Αυτές τις μέρες, επειδή η χώρα μας ζήτησε να ενταχθεί στην αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η ίδια η χώρα μας κύρωσε από το 2023 το σχετικό πρωτόκολλο και ζήτησε τον έλεγχο. Και μέσα στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμένου ελέγχου, ακολουθείται, αυτές τις ημέρες, διαδικασία και από την επιτροπή για την πρόληψη βασανιστηρίων στα σωφρονιστικά καταστήματα. Είναι κάτι που εμείς το θέλουμε και ο έλεγχος αυτός αφορά όλους τους χώρους κράτησης. Στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε συνεχώς και για αυτό το λόγο, εντασσόμαστε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς».
Αναφερόμενος στους στόχους που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει θέσει σε σχέση με τα σωφρονιστικά καταστήματα, ο κύριος Νικολακόπουλος είχε τη δυνατότητα να τονίσει πως «βασικός στόχος είναι να προάγεται το αίσθημα ασφάλειας. Ο κρατούμενος πρέπει να έχει τα εφόδια για να είναι καλύτερος, να έχει σωφρονιστεί. Δεν πρέπει μέσα από το σωφρονιστικό κατάστημα να οργανώνονται παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό γίνεται και με διαδικασίες αποσυμφόρησης. Έχει τεθεί σε λειτουργία ένα νέο σωφρονιστικό κατάστημα στην Δράμα και έχει δρομολογηθεί ένα νέο στην Κρήτη. Παράλληλα, εξετάζονται και προωθούνται εναλλακτικοί τρόποι έκτισης των ποινών, όπως είναι, για παράδειγμα, η κοινωφελής εργασία».
Μιλώντας, τέλος, για τη χρήση του safe youth, ο υφυπουργός εξήγησε ότι «πριν από όλα, υπάρχει μια πλήρης ταυτοποίηση του ανηλίκου, θα γνωρίζουμε ακριβώς για ποιο πρόσωπο μιλάμε. Πρόκειται για μια εφαρμογή, η οποία κατεβαίνει στην οθόνη του κινητού. Πρέπει να δίδονται όλα τα στοιχεία, έτσι ώστε να υπάρχει μια πλήρης ταυτοποίηση του προσώπου που κάνει χρήση του application. Προφανώς χρειάζεται η συνδρομή όλων (γονέων, σχολείου κλπ). Αφορά σε ένα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα. Είναι, επίσης, ένα ζήτημα ενημέρωσης. Ο νέος, είναι σημαντικό να γνωρίσει τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή του.
Σε ό,τι αφορά, δε, το panic button, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά στην πράξη. Το panic button είναι μια πολύ επιτυχημένη εφαρμογή. Έχουν αποτραπεί ακραίες περιπτώσεις και έχουν σωθεί θύματα. Έχουμε σε εβδομαδιαία βάση 250 συλλήψεις και ενεργοποιήσεις panic button. Και σε κάθε αστυνομική διεύθυνση της χώρας έχουμε δημιουργήσει ένα safe house για όσες γυναίκες απειλούνται στο οικογενειακό περιβάλλον. Πλέον, έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα ασφάλειας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας», κατέληξε ο κύριος Ανδρέας Νικολακόπουλος.