Policy Briefs

Η Μελόνι προσπαθεί να περισώσει τη συμφωνία με την Αλβανία

Η Μελόνι προσπαθεί να περισώσει τη συμφωνία με την Αλβανία

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μπλοκάρει την επεξεργασία των 12 μεταναστών, η Μελόνι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο για τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας προκειμένου να βρεθεί νομοθετική λύση.

Η ιταλική κυβέρνηση της Μελόνι ετοιμάζει διάταγμα για την τροποποίηση του καταλόγου των ασφαλών χωρών, προκειμένου να ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια στην εφαρμογή του μεταναστευτικού μοντέλου Ιταλίας-Αλβανίας, αφού δικαστήριο της Ρώμης διέταξε να επιστραφούν στην Ιταλία οι πρώτοι 12 μετανάστες που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία τις πρώτες κιόλας μέρες εφαρμογής του νέου μοντέλου.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μπλοκάρει την επεξεργασία των 12 μεταναστών, η Μελόνι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο για τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας προκειμένου να βρεθεί νομοθετική λύση, λέγοντας ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση και όχι στη δικαιοσύνη να «καθορίσει το ποιες χώρες είναι ασφαλείς».

Τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης φέρονται να επεξεργάζονταν το διάταγμα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με πρόταση ο κατάλογος των ασφαλών χωρών να μπορεί να επικαιροποιείται κάθε έξι μήνες, ανέφερε η Corriere della Sera.

«Ο ορισμός της ασφαλούς χώρας δεν μπορεί να αφεθεί στη δικαιοσύνη- πρόκειται για πολιτική απόφαση, αν και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο σε συνέντευξή του στη La Repubblica την Κυριακή.

Για την Μελόνι, η απόφαση του δικαστηρίου είναι «προκατειλημμένη», σχολιάζοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να εργαστούμε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτό το έθνος, όταν μέρος των θεσμών, που θα έπρεπε να βοηθούν, μας εμποδίζουν».

Σε μια πιο άμεση δήλωση, ένα δελτίο τύπου του κόμματος της Μελόνι, Fratelli d’Italia, κατήγγειλε ότι ένα τμήμα του δικαστικού σώματος είναι «πολιτικοποιημένο» και προσπαθεί να «αντιταχθεί σε αυτή την κυβέρνηση».

Η μεταναστευτική συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας έχει τραβήξει και την προσοχή του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, ο οποίος σε επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι η ΕΕ «θα μπορέσει επίσης να αντλήσει πρακτικά διδάγματα από αυτή την εμπειρία».

Την Παρασκευή, το δικαστήριο της Ρώμης αποφάσισε κατά της κράτησης των μεταναστών στο ιταλικό κέντρο επαναπροώθησης στο Gjader της Αλβανίας, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς μεταναστευτικής συμφωνίας. Η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ στις 4 Οκτωβρίου, το οποίο επέκρινε την έννοια των «ασφαλών χωρών».

Σύμφωνα με το δικαστήριο της ΕΕ, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να απελαύνουν μετανάστες – ακόμη και εκείνους των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί – σε τρίτες χώρες όπου κινδυνεύουν με θανατική ποινή, βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση.

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να αντιδρούν στη συμφωνία αυτή.

Μετά την απόφαση της Παρασκευής από το δικαστήριο της Ρώμης, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα των Πρασίνων και της Αριστεράς απέστειλαν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ρωτούν αν οι Βρυξέλλες προτίθενται να κινήσουν διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ιταλίας για τη συμφωνία με την Αλβανία για το μεταναστευτικό.

Εν τω μεταξύ, η είδηση της επιστροφής των μεταναστών στην Ιταλία προκάλεσε χλευασμό στην Αλβανία με πολλές ψεύτικες αγγελίες ακινήτων να εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφημίζοντας «δωμάτια» προς ενοικίαση σε μειωμένη τιμή στα κέντρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments