Policy Briefs

Μολδαβία: το δημοψήφισμα για ένταξη στην ΕΕ εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία

Μολδαβία: το δημοψήφισμα για ένταξη στην ΕΕ εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Με καταμετρημένο το 99,19% των ψήφων, το «ναι» κέρδισε με 50,32% (743.446) των ψήφων μπροστά από το «όχι», με 49,68 % (733.945).

Με την καταμέτρηση των ψήφων των Μολδαβών στο εξωτερικό, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος γέρνει υπέρ της εδραίωσης της ιδιότητας του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο σύνταγμα της Μολδαβίας με μικρή διαφορά, σύμφωνα με εκλογικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και ενημερώθηκαν αυτή τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου.

Μετά από ένα αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας το πρωί, και με καταμετρημένο το 99,19% των ψήφων, το «ναι» κέρδισε με 50,32% (743.446) των ψήφων μπροστά από το «όχι», με 49,68 % (733.945) σύμφωνα με σχεδόν τελικά αποτελέσματα που παρουσίασε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στο Κισινάου.

Η ψηφοφορία επηρεάστηκε από τα 200.000 ψηφοδέλτια που έριξε η Μολδαβική διασπορά στο εξωτερικό.

Η έγκριση σημαίνει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας μπορεί τώρα να τροποποιήσει το σύνταγμα της Μολδαβίας για να εδραιώσει τον μακροπρόθεσμο στόχο της ένταξης στην ΕΕ. Δεν απαιτείται πρόσθετη έγκριση.

Παρά το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, λόγω των πολύ στενών αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, οι παρατηρητές μιλούν για μια μεγάλη πρόκληση για την απερχόμενη πρόεδρο, Μάγια Σαντού, η οποία θα πρέπει ακόμα να εργαστεί για να πείσει για την ανάγκη για μια υπέρ-ευρωπαϊκή πολιτική .

Στις προεδρικές εκλογές, η Maia Sandu ήρθε στην πρώτη θέση με περίπου 42% των ψήφων, αλλά τώρα θα αντιμετωπίσει τον Alexandr Stoianoglo, έναν φιλορώσο σοσιαλιστή υποψήφιο και πρώην εισαγγελέα, ο οποίος ήρθε δεύτερος με περίπου 26% των ψήφων. δεύτερος γύρος.

Οι εκλογές της Κυριακής, ωστόσο, επισκιάστηκαν από κατηγορίες για ένα ρωσικό σύστημα ανταλλαγής ψήφων με χρήματα, που επηρέασαν το ένα πέμπτο των ψηφοδελτίων.

«Εγκληματικές ομάδες, σε συνεργασία με ξένες δυνάμεις εχθρικές προς τα εθνικά μας συμφέροντα, επιτέθηκαν στη χώρα μας με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ψέματα και προπαγάνδα, χρησιμοποιώντας τα πιο εξωφρενικά μέσα για να διατηρήσουν τους πολίτες και το έθνος μας σε αβεβαιότητα και αστάθεια », είπε ο απερχόμενος πρόεδρος. είπε στον Τύπο μετά την καταμέτρηση του 90% περίπου των ψηφοδελτίων.

Η Μάγια Σαντού δεν παρείχε άμεσα στοιχεία για τους ισχυρισμούς, αλλά Μολδαβοί αξιωματούχοι είπαν ότι είναι πιθανό η έρευνα να διευκρινιστεί τη Δευτέρα.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν «ανοδικές ανωμαλίες» στην καταμέτρηση των ψήφων για ένταξη στην ΕΕ και ζήτησε από τη Μάγια Σαντού να «αποδείξει» τους ισχυρισμούς της για παρέμβαση στις εκλογές.

Η Αποστολή Παρατήρησης Εκλογών (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της το απόγευμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments