Πολιτική

Φουντώνουν τα σενάρια για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Φουντώνουν τα σενάρια για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πηγή Φωτογραφίας: [371899] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ποια ονόματα ακούγονται το τελευταίο διάστημα

Η ώρα των αποφάσεων στο Μαξίμου για το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας πλησιάζει, με τα σενάρια να εντείνονται.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Βουλή πρέπει να συνεδριάσει για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το αργότερο μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, αλλά είναι προφανές ότι μια τόσο σημαντική απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί την τελευταία στιγμή. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και επιθυμεί να αναβάλει τη σχετική συζήτηση για λίγο αργότερα, ωστόσο η ονοματολογία συνεχίζει να είναι έντονη.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία του να διαθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η τρέχουσα Πρόεδρος εκλέχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή, κάτι που θεωρεί σημαντικό. Ανέφερε επίσης ότι δεν πιστεύει πως το πνεύμα του Συντάγματος προϋποθέτει την εκλογή ενός Προέδρου που να έχει αποκλειστικά κομματικά χαρακτηριστικά, χωρίς θεσμικά στοιχεία.

Το κύριο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα επιλέξει:

– Να επιδιώξει ευρύτερη συναίνεση στη Βουλή, προτείνοντας μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ή – Να δώσει έμφαση στη «γαλάζια» συσπείρωση, επιλέγοντας μια υποψηφιότητα που θα απευθύνεται κυρίως στους βουλευτές του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις ευρωεκλογές, το κύριο σενάριο προέβλεπε την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ωστόσο, μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. ζήτησαν επιστροφή στις ρίζες και υποστήριξαν την επιλογή ενός υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας που να προέρχεται από την κεντροδεξιά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται έως πέντε ψηφοφορίες, με την τελευταία να απαιτεί μόνο σχετική πλειοψηφία. Στο Μαξίμου, είναι σαφές ότι δεν επιθυμούν να υπάρχουν βουλευτές της Ν.Δ. που θα αρνηθούν την πρόταση του κόμματος. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν το πρόσωπο που θα επιλεγεί να έχει απήχηση σε ένα ευρύτερο κοινό.

Αυτή είναι μια περίπλοκη κατάσταση που προκύπτει σε μια χρονική στιγμή όπου η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να βρει λύσεις για την εσωστρέφεια που την ταλανίζει. Μετά την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών από τις εορταστικές εκδηλώσεις του κόμματος, οι βουλευτές εκφράζουν παράπονα σχετικά με διάφορα ζητήματα, ενώ οι «γαλάζιοι» καταθέτουν ερωτήσεις προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, επιδιώκοντας να προχωρήσουν μπροστά.

Η ονοματολογία για τον υποψήφιο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας συνεχίζεται αδιάκοπα, σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ένα από τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό του Κωνσταντίνου Τασούλα. Είναι ένα πρόσωπο που έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς εκλέγεται βουλευτής από το 2000 και έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής το 2019 και το 2023 με μεγάλη πλειοψηφία.

Ταυτόχρονα, έχουν κλείσει οι πιθανότητες για τον Νίκο Δένδια, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η χώρα έχει Πρόεδρο, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα και ο πρωθυπουργός. Όσον αφορά εμένα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι στις προθέσεις μου».

Στα σενάρια που έχουν διαρρεύσει, αναφέρεται το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος υπηρέτησε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός το 2012 και ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2019 έως το 2023. Επίσης, έχει ακουστεί το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών από το 2012 έως το 2014.

Ωστόσο, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί οριστικά και η συζήτηση γύρω από τα σενάρια αναμένεται να συνεχιστεί στο προσεχές διάστημα, με αναφορές και σε ένα ή δύο γυναικεία ονόματα. Είναι επίσης πιθανό να επιλεγεί κάποιο πρόσωπο-έκπληξη, το οποίο θα διαθέτει τεχνοκρατικά προσόντα, προκειμένου να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments