Πολιτισμός

Οικοδόμοι ανακάλυψαν εξαιρετικά διατηρημένο άγαλμα στην αρχαία Οδησσό

Οικοδόμοι ανακάλυψαν εξαιρετικά διατηρημένο άγαλμα στην αρχαία Οδησσό

Πηγή Φωτογραφίας: Varna Regional Museum of History//Καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα της ρωμαϊκής εποχής ανακαλύφθηκε κοντά στη Βάρνα, στην αρχαία πόλη της Οδησσού - Δημιουργήθηκε στα τέλη του δεύτερου αιώνα μ.Χ.

Πρόκειται για μαρμάρινο γλυπτό της ρωμαϊκή εποχής - Φέρει λαξευμένη επιγραφή στα ελληνικά

Καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα της ρωμαϊκής εποχής ανακαλύφθηκε κοντά στη Βάρνα, στην αρχαία πόλη της Οδησσού – Δημιουργήθηκε στα τέλη του δεύτερου αιώνα μ.Χ.

Αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία εντόπισαν ένα «εξαιρετικά καλοδιατηρημένο» μαρμάρινο άγαλμα Ρωμαίου άνδρα, το οποίο αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στην αρχαία πόλη της Οδησσού.

Οι εργάτες βρήκαν το άγαλμα έξω από τα τείχη του φρουρίου της Οδησσού, στη σημερινή Βάρνα, σε μια περιοχή γεμάτη με αλλούβιο, το οποίο είναι ένας συνδυασμός άμμου, πηλού, ιλύος και χαλικιού που αφήνουν πίσω τους τα ρεύματα. Ένα μικρό ποτάμι συνήθιζε να ρέει στην περιοχή.

Το άγαλμα, το οποίο σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA δημιουργήθηκε πιθανότατα στα τέλη του δεύτερου ή στις αρχές του τρίτου αιώνα μ.Χ., απεικονίζει έναν πολίτη της Οδησσού, σύμφωνα με το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας της Βάρνας.

Οι εργάτες βρήκαν το άγαλμα έξω από τα τείχη του φρουρίου της Οδησσού, στη σημερινή Βάρνα

Στο φως άψογα διατηρημένο άγαλμα στην αρχαία πόλη της Οδησσού

Σε ανάρτησή του στο Facebook, το μουσείο κοινοποίησε φωτογραφίες του αγάλματος.

Το μουσείο ανέφερε ότι το γλυπτό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ανθρώπινο ύψος και κατασκευασμένο από λεπτό λευκό μάρμαρο. Η μόνη ζημιά στο άγαλμα της εποχής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν στον δεξιό καρπό και στο πρόσωπο του μεσήλικα άνδρα.

Φορώντας μια ρωμαϊκή τήβεννο και κρατώντας έναν πάπυρο, ο γενειοφόρος άνδρας αναγνωρίστηκε και στο ίδιο το άγαλμα ως Γάιος Μάριος Ερμογκένιεζ. Το όνομα ήταν χαραγμένο στο βάθρο κάτω από τα πόδια του.

Το μουσείο ανέφερε ότι η ενδυμασία του άνδρα έδειχνε ότι ο Γάιος είχε καλή σχέση με τους Ρωμαίους.

Ο Δρ Vasil Tenekedjiev, ο οποίος εργάζεται στο μουσείο, δήλωσε στο πρακτορείο BTA ότι είναι πιθανό εχθροί του δημόσιου προσώπου να έχουν μεταφέρει το γλυπτό του σε αυτή την τοποθεσία.

Η Βάρνα είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια πόλη της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα για την Ελευθερία του Λόγου. Ξεκίνησε για πρώτη φορά ως ελληνική αποικία το 570 π.Χ.

Το ίδρυμα αναφέρει ότι ήταν ένα σημαντικό λιμάνι στη ρωμαϊκή επαρχία της Μοισίας, που ευημερούσε τον δεύτερο και τον τρίτο αιώνα.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β’ υπέγραψε ανακωχή με τον Αττίλα τον Ούννο στην Οδησσό το 447.

Τον έβδομο αιώνα ωστόσο, οι επιθέσεις των Αβάρων και των Σλάβων είχαν ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της πόλης για αρκετές δεκαετίες, πριν μετονομαστεί σε Βάρνα.

«Στη σημερινή Ελληνική Γειτονιά, που βρίσκεται πάνω από τον παλαιότερο πυρήνα της πόλης, υπάρχουν τα ερείπια ενός κτιρίου που εξακολουθεί να εντυπωσιάζει, 1.700 χρόνια μετά την εγκατάλειψή του», σημειώνει το ίδρυμα.

(Με πληροφορίες του Independent)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments