SPOTLIGHTS

Αναδρομικά στο τέλος του μήνα για 30.000 συνταξιούχους

Αναδρομικά στο τέλος του μήνα για 30.000 συνταξιούχους

Πηγή Φωτογραφίας: Freekpik.com

Αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις περικοπές των δώρων

Στο τέλος του μήνα, περίπου 30.000 ασφαλισμένοι θα λάβουν τα αναδρομικά τους, αφού η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Παράλληλα, πλησιάζει η ετυμηγορία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για περίπου 370.000 συνταξιούχους που διεκδικούν επιστροφή περικοπών από δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων για την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Σε περίπτωση δικαίωσης αυτών των συνταξιούχων, απομένει να φανεί πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση: θα επεκτείνει τη χορήγηση των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, ακόμα και σε όσους δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ή θα περιοριστεί μόνο σε εκείνους που έχουν καταθέσει προσφυγή; Το συνολικό κόστος στην πρώτη περίπτωση εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Στην κατηγορία των δικαιούχων που θα λάβουν αναδρομικά στο τέλος του μήνα περιλαμβάνονται όσοι λαμβάνουν δύο συντάξεις (π.χ. σύνταξη γήρατος και σύνταξη χηρείας), καθώς και όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Αναδρομικά έως και 48 μηνών θα λάβουν και όσοι είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και κατέβαλλαν υψηλές εισφορές, είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα.

Μέσω του επανυπολογισμού, οι συνταξιούχοι έλαβαν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Ειδικά για όσους είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, ο επανυπολογισμός με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (ν. 4670/2020) επέφερε αυξήσεις που ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019, χωρίς όμως τα αναδρομικά, τα οποία φτάνουν έως και τους 48 μήνες.

Αναδρομικά και ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ τακτοποιεί αυτές τις εκκρεμότητες, και οι περίπου 30.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τα οφειλόμενα αναδρομικά τις επόμενες μέρες. Οι δικαιούχοι περιλαμβάνουν συνταξιούχους λόγω γήρατος με διαδοχική ασφάλιση (π.χ. ΙΚΑ και Δημόσιο), συνταξιούχους που εργάστηκαν μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση σε δημόσιο και άλλους φορείς (π.χ. ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ).

Ο επανυπολογισμός με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 είναι ευνοϊκότερος για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης σε σχέση με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). Για παράδειγμα, στα 35 χρόνια ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης αυξήθηκε από 33,81% σε 37,31%, ενώ στα 40 χρόνια από 42,80% σε 50,01%.

Η απόφαση για τα αναδρομικά

Ταυτόχρονα, πλησιάζει η απόφαση για έναν μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα που αφορά τις περικοπές συντάξεων κατά την οικονομική κρίση και το δικαίωμα επιστροφής μέρους αυτών των περικοπών στους συνταξιούχους. Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται σύντομα και θα κρίνει αν οι 370.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει, θα λάβουν άμεσα την 13η και 14η σύνταξη (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα καλοκαιριού), καθώς και τις περικοπές των επικουρικών συντάξεών τους.

Η απόφαση θα αφορά μόνο το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και όχι ολόκληρη την περίοδο των διεκδικήσεων. Το κόστος αυτής της απόφασης υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να εφαρμόσει την απόφαση σε όλους τους συνταξιούχους (2.500.000 άτομα), το κόστος θα ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ.

Το θέμα έφτασε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά από αντικρουόμενες αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Πηγή:newsbeast

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments