Αθλητισμός

Η UEFA δίνει 308 εκ. στους συλλόγους που δεν αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά Κύπελλα

Η UEFA δίνει 308 εκ. στους συλλόγους που δεν αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά Κύπελλα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η UEFA δίνει 308 εκ. στους συλλόγους που δεν αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά Κύπελλα

Οι πέντε πρώτες χώρες της κατάταξης θα λάβουν από 10 εκ. ευρώ για να μοιραστούν μεταξύ των συλλόγων που δεν αγωνίζονται στις διοργανώσεις της ηπείρου

Στον κύκλο 2024-2027 η UEFA εισήγαγε από φέτος νέο σύστημα διεξαγωγής στο Champions League, το Europa League και το Conference League, το οποίο αναμένεται να αποφέρει περίπου 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια έσοδα.

Ωστόσο, χάρη στο νέο σύστημα χρηματοοικονομικής διανομής που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, δεν θα είναι μόνο οι συμμετέχουσες ομάδες που θα επωφεληθούν από την αύξηση των εσόδων.

Σαφώς και οι σύλλογοι που συμμετέχουν στις τρεις κορυφαίες διοργανώσεις της UEFA μπορούν να κερδίσουν πολύ σημαντικά ποσά. Ωστόσο, ακόμα και όσοι δεν λαμβάνουν μέρος θα επωφεληθούν από μια άνευ προηγουμένου αύξηση 76% στις πληρωμές αλληλεγγύης.

Αυτά τα κεφάλαια, που προορίζονται για συλλόγους οι οποίοι δεν μετέχουν στη League Phase των τριών διοργανώσεων, αγγίζουν (συνολικά) τα 308 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που αποτελεί το 7% των συνδυασμένων ακαθάριστων εμπορικών εσόδων των τριών Κυπέλλων.

Μιλάμε λοιπόν για μια εκθετική αύξηση σε σχέση με τα 175 εκ. ευρώ του κύκλου 2021-2024, ενώ σε κάθε περίπτωση πρόκειται για τη σημαντικότερη αύξηση σε πληρωμές αλληλεγγύης από την καθιέρωσή της.

Πώς κατανέμονται οι πόροι

Η UEFA είναι πεπεισμένη ότι το πρόγραμμα αλληλεγγύης θα συνεχίσει να ενισχύει την οικονομική σταθερότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, υποστηρίζοντας ομάδες που δεν μετέχουν στις διοργανώσεις της.

Επιπλέον, αυτή η συνεισφορά θα χρησιμεύσει για την αύξηση της ανταγωνιστικής ισορροπίας στις εθνικές διοργανώσεις, για τη βελτίωση των προτύπων προπόνησης των Νέων, των αθλητικών υποδομών και της διακυβέρνησης των συλλόγων.

Η κατανομή στις πέντε πρώτες χώρες της κατάταξης (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία) θα έχει ανώτατο όριο τα 50 εκατ. ευρώ και καθεμία απ΄ αυτές θα λάβει σταθερή ετήσια ποσόστωση 10 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό διαθέσιμο ποσό για τους συλλόγους που δεν συμμετέχουν στις υπόλοιπες χώρες θα είναι 258 εκατ. ευρώ, αύξηση 91% σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο.

Από αυτό το ποσό, το 70% θα κατανεμηθεί ανάλογα με τη θέση κάθε ομοσπονδίας στη λίστα πρόσβασης, ενώ το υπόλοιπο 30% θα κατανεμηθεί ανάλογα με το ποσό που θα λάβει κατά τη διάρκεια της σεζόν ο σύλλογος με τα περισσότερα κέρδη σε κάθε Ομοσπονδία.

Η ποσόστωση αυτή αποσκοπεί ιδιαιτέρως στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής ισορροπίας σε κάθε εθνικό πρωτάθλημα.

Οι προϋποθέσεις πρόσβασης

Για να διασφαλιστεί ότι το ταμείο αλληλεγγύης ενισχύει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, οι σύλλογοι πρέπει να είναι σε θέση να πληρούν ορισμένα κριτήρια των Κανονισμών Αδειοδότησης Συλλόγων της UEFA και την οικονομική βιωσιμότητα.

Η ανάπτυξη θα κλιμακωθεί σε τρεις σεζόν και οι ομοσπονδίες θα το διαχειριστούν ως μέρος της συνήθους διαδικασίας αδειοδότησης συλλόγων.

Ωστόσο, η περίοδος 2024-25 δεν θα διαφέρει πολύ από το παρελθόν και η βασική προϋπόθεση για τους συλλόγους θα είναι να έχουν ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα αφιερωμένο στον τομέα των τμημάτων υποδομής.

Τις επόμενες δύο σεζόν, ωστόσο, θα προστεθούν αρκετά κριτήρια στους ακόλουθους τομείς:

  • Οικονομικά
  • Εγκαταστάσεις για ομάδες Νέων
  • Ιατρική βοήθεια
  • Προστασία κι ευημερία παιδιών και νέων
  • Εγκαταστάσεις προπόνησης
  • Δραστηριότητες γυναικείου ποδοσφαίρου
  • Διευθυντές που ασχολούνται με τον διάλογο με τους οπαδούς
  • Κοινωνική ευθύνη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments