Οικονομία

Goldman Sachs: Μειώνει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες λόγω ΕΚΤ

Goldman Sachs: Μειώνει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες λόγω ΕΚΤ

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Και η Goldman Sachs προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις ελληνικές τράπεζες

Και η Goldman Sachs προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις ελληνικές τράπεζες με αφορμή τη νέα μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ και τις νέες της προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων.

Αν και διατηρεί τις συστάσεις Buy για τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς και τη σύσταση Neutral για την Alpha Bank, μειώνει τις τιμές-στόχους που δίνει, μία κίνηση στην οποία προχώρησε και η Morgan Stanley αυτή την εβδομάδα.

Οι οικονομολόγοι της Goldman αναμένουν ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ θα μειώσουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση έως το τελικό επιτόκιο 2% τον Ιούνιο.

Ενώ οι προβλέψεις των οικονομολόγων της G.S για το τελικό επιτόκιο είναι κοντά στην τιμολόγηση της αγοράς, συνεχίζουν να βλέπουν πιθανότητα για ακόμη χαμηλότερα επιτόκια, δεδομένης της πιθανότητας περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ως απάντηση στα ασθενέστερα στοιχεία, ειδικά για την απασχόληση.

Η πρόβλεψή της συνεπάγεται τώρα το επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του έτους 2024/2025/2026 στο 3,0%/2,0%/2,0% (έναντι της προηγούμενης υπόθεσής της για 3,25%/2,25%/2,25%).

Αυτή η αναθεώρηση μεταφράζεται σε 0%/-5%/-2%/-1% μέση αναθεώρηση στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα NII των ελληνικών συστημικών τραπεζών το 2024/2025/2026/2027 και σε 0%/-6%/-3%/-1% αναθεώρηση στα κέρδη ανά μετοχή EPS το αντίστοιχο διάστημα.

Ως αποτέλεσμα των αναθεωρήσεων του EPS αυτά τα έτη, οι τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες μειώνονται κατά 6% κατά μέσο όρο (με μείωση περίπου 4%/5%/7%/8% για την Εθνική/Alpha /Eurobank/Πειραιώς. Η προσαρμοσμένη στο κεφάλαιο μεθοδολογία αποτίμησης ROTE/COE παραμένει αμετάβλητη.

Συνεπώς οι νέες τιμές στόχοι είναι: για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,40 ευρώ από 5,90 ευρώ, για την Εθνική στα 10,60 ευρώ από 11 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,50 ευρώ από 2,70 ευρώ και για την Alpha Bank στα 1,90 ευρώ από 2 ευρώ πριν.

Η Goldman προχωρά παράλληλα σε νέες εκτιμήσεις για τα ROTE των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι το ROTE σε επίπεδο κλάδου θα διαμορφωθεί στο 15,3% το γ’ τρίμηνο του 2024, υποδηλώνοντας συμπίεση ROTE κατά 40 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω των χαμηλότερων καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων NIM το οποίο εκτιμά ότι θα μειωθεί κατά 4-5 μ.β. το γ’ τρίμηνο του 2024 λόγω της έναρξης του κύκλου μείωσης των επιτοκίων).

Επίσης, αναμένει σταθερές υποκείμενες τάσεις ποιότητας του ενεργητικού με δείκτη NPE στο 3,6% το γ’ τρίμηνο του έτους. Το α’ εξάμηνο, οι ελληνικές τράπεζες είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το αρχικό guidance για το έτος σχετικά με το κόστος κινδύνου και οι περισσότερες αναθεώρησαν προς τα κάτω το ανώτερο όριο του guidance για το CoR τον Αύγουστο (κατά 5-10 μονάδες βάσης).

Σε ότι αφορά την αύξηση των δανείων, η Goldman Sachs σημειώνει ότι η ανάπτυξη το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου ήταν αρνητική στο -0,9%, αλλά αναμένει ότι έχει σημειωθεί κάποια επιτάχυνση στον δανεισμό τον Σεπτέμβριο, προβλέποντας αύξηση καθαρού δανεισμού 0,7% το γ’ τρίμηνο του έτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments