Οικονομία

Ποιες μεγάλες επενδύσεις θα χρηματοδοτήσει το ομόλογο των 500 εκατ. της ΔΕΗ

Ποιες μεγάλες επενδύσεις θα χρηματοδοτήσει το ομόλογο των 500 εκατ. της ΔΕΗ

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΕΔΔΗΕ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Το τρίτο κατά σειρά ομόλογο που εκδίδει η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια και ανακοινώθηκε χθες έρχεται να αξιοποιήσει το εξαιρετικά θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί για την εταιρεία στις αγορές.

Το τρίτο κατά σειρά ομόλογο που εκδίδει η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια και ανακοινώθηκε χθες έρχεται να αξιοποιήσει το εξαιρετικά θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί για την εταιρεία στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ βγήκε για πρώτη φορά στις αγορές με πενταετές ομόλογο το Μάρτιο του 2021, αντλώντας συνολικά 775 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875% ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους άντλησε ακόμη 500 εκατ. ευρώ με νέο 7ετές ομόλογο με βελτιωμένο επιτόκιο 3,375%. Με το νέο ομόλογο που ανακοινώθηκε χθες ύψους 500 εκατ. ευρώ οι λήξεις των ομολογιών της εταιρείας ξεκινούν το 2026 και θα φτάνουν μέχρι το 2031.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των κεφαλαιακών δαπανών της ΔΕΗ και των θυγατρικών της.

Επί της ουσίας τα έσοδα από το νέο ομόλογο θα κατευθυνθούν για την υλοποίηση του τριετούς business plan της εταιρείας για την περίοδο έως το 2026, που προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 9 δις. ευρώ κυρίως σε πράσινες μορφές ενέργειας αλλά και την αναβάθμιση των δικτύων διανομής σε Ελλάδα και νοτιοανατολική Ευρώπη. Το πλάνο αυτό προβλέπει ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί στα 13,1GW παρά την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, μονάδων αερίου και πετρελαϊκών ισχύος 2,8GW.

Από το συνολικό ύψος των

9 δις. ευρώ τα περίπου 4 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα 2 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το 1,1 δισ. για ευέλικτη ηλεκτροπαραγωγή (σταθμοί αντλησιοταμίευσης, CCGT, κλπ), τα 700 εκατ. ευρώ για το δίκτυο χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες, τα 400 εκατ. ευρώ για ψηφιοποίηση και ενεργειακή αποδοτικότητα, άλλα 400 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και την ηλεκτροκίνηση, ενώ στα 700 εκατ. ευρώ εκτιμώνται τα μερίσματα.

Με την υλοποίηση του ολοκληρωμένου μεσοπρόθεσμου business plan μέχρι το 2026, η ΔΕΗ θα επιτύχει:

– Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 18% σε ετήσια βάση παρά την παράλληλη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2026.

– Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ οι οποίες θα αποτελούν παραπάνω από τα 2/3 της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος το 2026 από 43% σήμερα. Ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει να έχει 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.

– Συνολικές επενδύσεις €9 δισ. στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ και αναβάθμιση δικτύων

– Ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, που θα αποφέρουν έσοδα αυξημένα κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023. Η χρηματοδότηση τους θα γίνει κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και με δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί.

– Επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται.

– Είσοδο σε νέες συναφείς αγορές, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών, και περαιτέρω ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως η ηλεκτροκίνηση.

– Βιώσιμη ανάπτυξη με μείωση έντασης εκπομπών CO2 κατά 74% (Scope 1 και 2, 3 (cat.3)) και μείωση κατά 42% των εκπομπών του Scope 3 το 2030 σε σχέση με το 2021, καθώς και στόχο για μηδενικό καθαρό ανθρακικό αποτύπωμα (Net Zero) μέχρι το 2040.

Πηγή:capital, Χάρης Φλουδόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments