ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Krafla Magma Testbed: Το τολμηρό project γεωθερμίας σε ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία

Krafla Magma Testbed: Το τολμηρό project γεωθερμίας σε ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com // Krafla Magma Testbed: Το τολμηρό project γεωθερμίας σε ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία

Σύμφωνα με την Rystad Energy η γεωθερμία καλύπτει ενεργειακά περίπου 16,8 GWe, και αναμένεται να αυξηθεί στα 28 GWe ως το 2030

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, ετοιμάζεται να προβεί στο άνοιγμα μιας τρύπας σε ένα ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία, προκειμένου να μελετήσει και να καταλάβει καλύτερα τις ιδιότητες του μείγματος. Έκτος, όμως, από την κατανόηση των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα κάτω από την γη, οι ερευνητές θέλουν μέσα από πειράματα στο ηφαίστειο Krafla, να ανακαλύψουν νέες προοπτικές απ’ την γεωθερμία.

Στην πολύ υψηλή θερμοκρασία του μείγματος αποδίδεται η συνεχόμενη καθαρή παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με την Krafla Magma Testbed (KMT). Μέσα από αυτή την διαδικασία, είναι πιθανό να δημιουργηθούν μοντέλα που θα προβλέπουν τις εκρήξεις και θα τεσταριστούν ιδέες σχετικές με την αξιοποίηση της γεωθερμίας.

Καθώς οι χώρες ψάχνουν τρόπους να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακά τους και να βρουν πηγές που θα μειώνουν την εκπομπή ρύπων σε μηδενικά επίπεδα, η γεωθερμική ενέργεια φαίνεται να γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη άνθιση, σύμφωνα με την Rystad Energy. Σήμερα, η γεωθερμία καλύπτει ενεργειακά περίπου 16,8 GWe, και αναμένεται να αυξηθεί στα 28 GWe ως το 2030 και στα 110 GWe ως το 2050, αποτελώντας ένα πράσινο πλεονέκτημα.

Το project της ΚΜΤ στην Ισλανδία

Στην Ισλανδία που η γεωθερμία αποτελεί τον βασικό ενεργειακό τροφοδότη, οι ερευνητές της ΚΜΤ θέλουν να επιτύχουν ριζοσπαστικές καινοτομίες στον τομέα αυτό. Στόχος της ΚΜΤ είναι να ανοίξει ένα πηγάδι μέσα στο οποίο θα δημιουργήσει το πρώτο παγκόσμιο παρατηρητήριο μείγματος. Αυτό θα επιτρέψει την μελέτη του και είναι πιθανό να αναπτυχθούν νέες τεχνικές στην γεωθερμική τεχνολογία.

Το μείγμα έχει 5 με 10 φορές περισσότερη ενέργεια από την συμβατική γεωθερμική ενέργεια, ακόμα και στην ιδιαίτερη γεωλογική μορφολογία της Ισλανδίας, που στο υπέδαφος κυλούν ζεστά υγρά. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το να μάθουμε να διαχειριζόμαστε με ασφάλεια αυτές τις πηγές, θα αυξήσει την ροή ενέργειας τόσο στις ηφαιστειογενείς χώρες όσο και παγκοσμίως.

Τα υπάρχοντα γεωθερμικά συστήματα χρησιμοποιούν ζεστά υπόγεια υγρά. Αυτό που η ΚΜΤ θέλει, είναι να χρησιμοποιήσει περισσότερο την υδροθερμική δύναμη του μείγματος, στο οποίο οφείλονται και αυτά τα υγρά. Το πρόγραμμα της ΚΜΤ θα χρηματοδοτηθεί για τα επόμενα δύο χρόνια από το Ισλανδικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλίματος και από την Ισλανδική εθνική εταιρεία ενέργειας Landsvirkjun. Χρηματοδότης του project αυτού θα είναι και η Reykjavik Energy.

Το να σκάψεις σε βάθος πάνω από ένα μίλι μέσα σε ένα ηφαίστειο δεν ενέχει μόνο οικονομικούς κινδύνους. Η θερμοκρασία ξεπερνά του 500 βαθμούς Κελσίου και τα αέρια που εκλύονται μπορούν να λιώσουν και να καταστρέψουν τα συμβατικά εργαλεία. Γι΄αυτό τον σκοπό το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας ερευνά την αντοχή διαφόρων υλικών, κυρίως του νικελίου και του τιτανίου, για να δημιουργηθούν ανθεκτικά σε αυτές τις θερμοκρασίες εργαλεία.

Η όλη διαδικασία δεν θα είναι μια εύκολη διαδρομή και ίσως πάρει χρόνια μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος να προσεγγιστεί η γεωθερμική ενέργεια κατευθείαν από την πηγή της. Αν, όμως, η ΚΜΤ τα καταφέρει τότε θα μιλάμε για μια επαναστατική καινοτομία που θα καταστήσει την γεωθερμική ενέργεια την κορυφαία, ανεξάντλητη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments