ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σκυλακάκης: Με 32 ευρώ/MWh η τηλεθέρμανση- Ρύθμιση χρεών 130 εκ από ΤΕΜ, τέλος ΑΠΕ, ΔΕΗ

Σκυλακάκης: Με 32 ευρώ/MWh η τηλεθέρμανση- Ρύθμιση χρεών 130 εκ από ΤΕΜ, τέλος ΑΠΕ, ΔΕΗ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Βάσει της συμφωνίας τα χρέη καλύπτονται από το μελλοντικό τέλος ΑΠΕ, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης του ΥΠΕΝ ενώ ένα κομμάτι το παίρνει η ΔΕΗ

Τη συμφωνία για την προώθηση της τηλεθέρμανσης στους τρεις δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, (Εορδαίας, Κοζάνης και Αμύνταιο) παρουσίασε πριν λίγη ώρα ο ΥΠΕΝ, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε ο υπουργός, λύθηκε ένα πρόβλημα που έμοιαζε με Λερναία Ύδρα, με τη συμφωνία να διασφαλίζει τη μοιρασιά του προβλήματος σε πολλές διαφορετικές πηγές.

Οι τρεις άξονες της λύσης είναι η διευθέτηση των έως τώρα οφειλών που φτάνουν τα 130 εκατ. ευρώ, η διαχείριση της μεταβατικής περιόδου μέχρι τη λειτουργία του συστήματος ΣΗΘΥΑ και η διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών για τα επόμενα 25 έτη τουλάχιστον.

Βάσει της συμφωνίας τα χρέη καλύπτονται από το μελλοντικό τέλος ΑΠΕ, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης του ΥΠΕΝ ενώ ένα κομμάτι το παίρνει η ΔΕΗ.

Υπάρχει υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στην περιοχή που επί 60 χρόνια στήριξε το ενεργειακό σύστημα της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης

Σημειώνεται ότι η μονάδα ΣΗΘΥΑ θα είναι έτοιμη σε μια διετία από σήμερα ώστε να καλύψει τις ανάγκες από την περίοδο του 2026.

Στη μεταβατική περίοδο η τιμή χονδρικής θα είναι 32 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στην περίπτωση υπέρβασης αυτής της τιμής θα υπάρχει επιδότηση σε πρώτη φάση από την περιφέρεια και στη συνέχεια από το υπουργείο και τους δήμους.

Στην τρίτη και τελική φάση η τηλεθέρμανση θα στηρίζεται στη λειτουργία της μονάδας ΣΗΘΥΑ με βάση τιμή που θα προκύπτει από μαθηματική φόρμουλα με βάση το κόστος αερίου και των ρύπων.

Αν ξεπερνά τα 32,5 ευρώ τότε θα υπάρχει επιδότηση από το ΤΕΜ.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη η λύση διασφαλίζει τιμές θέρμανσης χαμηλότερες από αυτές για όσους δεν έχουν τηλεθέρμανση, δεύτερον τακτοποιεί τα χρέη των δήμων χωρίς να δημιουργείται μείζον πρόβλημα στη λειτουργία των τοπικών αρχών και τρίτον προωθεί εγκαίρως τα έργα ώστε όταν δε θα έχουμε λιγνίτες από το 2026 και το 2027 να έχουμε σε λειτουργία τη ΣΗΘΥΑ.

Πάντως σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές που πληρώνουν για θέρμανση οι κάτοικοι αναμένεται να υπάρξει μικρή αύξηση του κόστους θέρμανσης.

Παράλληλα η ΔΕΗ συνεισφέρει ένα σημαντικο αντίτιμο αλλά και την τεχνική της επάρκεια ώστε να λυθεί το θέμα.

Οι δηλώσεις της Αλεξάνδρας Σδούκου

Η υφυπουργός ενέργειας Α. Σδούκου ανέφερε από την πλευρά της ότι η συμφωνία εξασφαλίζει την επίτευξη 5 στόχων: το διακανονισμό των οφειλών, διασφαλίζει τη βιωσιμότητα ώστε να μη δημιουργηθούν νέες οφειλές, την υλοποίηση των έργων, την κάλυψη των αναγκών με ανταγωνιστικό κόστος αλλά και την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων διασύνδεσης.

Ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γ. Αμανατίδης χαρακτήρισε τη λύση δίκαιη και συμφέρουσα για όλους, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλα στάδια τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν όπως η ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, οι διμερείς συμβάσεις και η υλοποίηση των έργων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης χαρακτήρισε το πρόβλημα πολυσύνθετο και δύσκολο, σημείωσε ωστόσο ότι βρέθηκε μια λύση που εξασαφαλίζει τη βιωσιμότητα τόσο στο μεσοδιάστημα όσο και στην τελική λύση. Είναι σημαντικό πρόσθεσε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα κάποια από τα οποία θα γίνουν από τη ΔΕΗ. Ο ίδιος τὀνισε ότι η ΔΕΗ είναι παρούσα στην περιοχή με σημαντικές επενδύσεις και θα συνεχίσει να επενδύει ενώ επεξεργάζεται και άλλα σχέδια και θα μπορούσε να δει και άλλες επενδύσεις. Ελπίζουμε ότι βάζουμε πίσω μας ένα μεγάλο πρόβλημα κατέληξε ο κ. Στάσσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments