Πολιτική

Θεοδωρικάκος για νέο παραγωγικό μοντέλο: Μείωση γραφειοκρατίας, πάνω από 3 δισ. στην αγορά για επενδύσεις

Θεοδωρικάκος για νέο παραγωγικό μοντέλο: Μείωση γραφειοκρατίας, πάνω από 3 δισ. στην αγορά για επενδύσεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Tάκης Θεοδωρικάκος στην εκδήλωση με θέμα: “Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα”

Στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Tάκης Θεοδωρικάκος στην εκδήλωση με θέμα: “Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα”, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αναπτύσσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για εμβληματικές, στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να διοχετευθεί στην αγορά ποσό άνω 3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρικάκος.

Η εθνική στρατηγική, όπως σημείωσε, θα αναπτυχθεί σε τρεις πυλώνες:

∙ Πρώτον, περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στόχος που εξειδικεύεται σε παρεμβάσεις για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των υποδομών.

 Δεύτερον, ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων για τις επενδύσεις με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις και τις περιφέρειες που μειονεκτούν.

∙ Δεύτερον, ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων για τις επενδύσεις με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις και τις περιφέρειες που μειονεκτούν.

∙ Τρίτον, επένδυση σε κίνητρα για περισσότερη καινοτομία και έρευνα.

Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου: “Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης

Αξιότιμε κύριε πρώην πρωθυπουργέ

Κύριε Διοικητά της Τραπέζης της Ελλάδος

Κύριοι αντιπρόεδροι του Κοινοβουλίου

Κυρίες και κύριοι υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές

Κύριοι περιφερειάρχες

Κυρίες και κύριοι γενικοί γραμματείς

Κύριε πρόεδρε του ΣΕΒ

Κυρία πρόεδρε του ΣΒΕ

Αξιότιμοι πρυτάνεις

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων

Κυρίες και κύριοι

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι παρίστανται.

Ιδίως τον Πρωθυπουργό, που παρόλο το ιδιαίτερα επιβαρυμένο πρόγραμμά του είναι σήμερα μαζί μας αναδεικνύοντας τη σημασία και την προτεραιότητα της Κυβέρνησης για το νέο παραγωγικό μοντέλο της Πατρίδας μας, τους συναδέλφους υπουργούς, τα μέλη του Κοινοβουλίου, τους περιφερειάρχες, τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, τους πρυτάνεις, γιατί όλοι έχουν συμβάλει σημαντικά στη σημερινή παρουσίαση, μέσα από το πρώτο στάδιο της διαβούλευσης που είχαμε.

Η δεκαετία του 2010 ήταν η δεκαετία της μεγάλης δοκιμασίας της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας μας, από τη βαθιά κρίση που προκάλεσε το δημόσιο χρέος και τα κύματα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, που δεν πρέπει να ξεχνάμε καθυστέρησαν την έξοδο από την κρίση.

Η δεκαετία του 2020 -με τη ΝΔ στην κυβέρνηση και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη- χαρακτηρίζεται από την επαναφορά της κανονικότητας, της δημοσιονομικής ευθύνης και αξιοπιστίας, των μεταρρυθμίσεων, της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και τέλος την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στις αγορές.

Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει την ανεργία από το 17,5% κάτω από το 10% και σε αναπτυξιακούς ρυθμούς 2% την περίοδο 2019 – 2023 και σήμερα, 2,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, από τους υψηλότερους -ο δεύτερος υψηλότερος για την ακρίβεια- στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κατώτατο μισθό σε αύξηση 27% τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα αυτά τα πέντε χρόνια με τις ορθές γεωστρατηγικές και οικονομικές επιλογές έχει μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο της νοτιοανατολικής Μεσογείου και πρωταγωνιστή της ενεργειακής ασφάλειας της ευρωπαϊκής ένωσης και της πράσινης μετάβασης. Η διεθνής εικόνα και παρουσία της πατρίδας μας έχει αναβαθμιστεί αποφασιστικά και αυτό δίνει τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι σημαντικές επενδύσεις της Pfizer και της Microsoft.

Και όλα αυτά εν μέσω τριπλής κρίσης στην πρώτη τετραετία: την πανδημία, τα κύματα παράνομης μετανάστευσης και τις βαριές συνέπειες της κλιματικής κρίσης που χτυπάει και την Ελλάδα. Η πατρίδα μας, εν μέσω πολέμων και αναταράξεων στην ευρύτερη γειτονιά μας, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και αξιοπιστίας έναντι όλων και ειδικά των εταίρων μας.

Στο μεσοπρόθεσμο, προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 2,3% για το 2025, το χρέος μειώνεται με στόχο το 2028 να μειωθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 133% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα στοχεύουμε συνολικά ως Κυβέρνηση στην περαιτέρω μείωση και σταθεροποίηση του πληθωρισμού, γύρω στο 2%. Και ασφαλώς και τη μείωση του πληθωρισμού τροφίμων, ο οποίος από το 10,4% πέρυσι τον Οκτώβριο βρίσκεται πλέον στο 3% και σήμερα έχουν ανακοινωθεί από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μειώσεις 120 βασικών προϊόντων 6% έως 15%, ύστερα από τις μειώσεις που πετύχαμε στα σχολικά είδη τον Σεπτέμβριο.

Το στοίχημά μας είναι να μετατρέψουμε αυτή τη δεκαετία στην περίοδο του επιτυχημένου παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας με ισχυροποίηση της βιομηχανίας και αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων.

Συνεπώς, ο στόχος που υπηρετούμε είναι ανάπτυξη για όλους, παραγωγική ανάπτυξη παντού, βιώσιμη και διατηρήσιμη. Και η ανάπτυξη απαιτεί επενδύσεις, διευκόλυνση και στήριξη της επιχειρηματικότητας. Και συνεχή προσαρμογή στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ώστε η ποσοτική μεγέθυνση της οικονομίας να συνοδευτεί από αποφασιστική ενίσχυση της παραγωγικότητας και διάχυση της αύξησης του ΑΕΠ με μία οικονομία πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφή – με πολύ περισσότερο αξιοποιήσιμη έρευνα, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα μπορούν να απευθυνθούν στις μεγάλες διεθνείς αγορές. Με πιο κρίσιμο στοίχημα την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο έχει μειωθεί στο 14% του ΑΕΠ. Καθώς, την τελευταία πενταετία αυξήθηκαν 41,7% οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και 25% η βιομηχανική παραγωγή.

Ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, ουσιαστικά είναι η βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε τον διπλό στόχο που έχει περιγράψει ο Πρωθυπουργός για αυτή την 4ετία: τη σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων πολιτών και ταυτόχρονα τη μείωση στο εσωτερικό των περιφερειακών, των ενδοπεριφερειακών και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αξίζει για αυτό να αποτελέσει ένα συνολικό όραμα για την κοινωνία και την πατρίδα μας -για όλους: πολιτικούς, για την επιχειρηματικότητα, την αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους, για όλους τους πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας- και να μετατραπεί σε πολύ συγκεκριμένο σχέδιο με χρονοδιάγραμμα, με στοχευμένα μέτρα και πολιτικές και δεν μπορεί παρά να αποτελεί έναν εθνικό στόχο.

Με βασικό χαρακτηριστικό την ενίσχυση της βιομηχανίας γιατί αυτό συμβάλει στο να γίνει πιο ανθεκτική η οικονομία μας στις κρίσεις, να είναι πιο συμπαγής και σταθερή η τροχιά της ανάπτυξης. Είναι η οικονομική δραστηριότητα με την υψηλότερη παραγωγικότητα και ουσιαστικά το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο σημαίνει ότι θέλουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε όλη τη γη, για να πολλαπλασιάσουμε τις εξαγωγές μας. Στο πλαίσιο αυτό, χρειαζόμαστε κατεπειγόντως την έρευνα και την τεχνολογία, που θα ενσωματωθεί στα παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, οδηγώντας σε νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα την ελληνική παραγωγή. Και τέτοια σοβαρή δουλειά γίνεται στα 14 ερευνητικά και τεχνολογικά ινστιτούτα, που θέλουμε να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με τη βιομηχανία μας.

Παραγωγικός μετασχηματισμός σημαίνει να αναδείξουμε την αξία της εργασίας σε σχέση με την κατανάλωση ως πρώτιστης και κυρίαρχης όσον αφορά την συμβολή της στο εθνικό προϊόν. Στις νεότερες γενιές πρέπει να εμφυσήσουμε ξανά την αξία της δημιουργικότητας. Η έμφαση στη βιομηχανία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε τους άλλους κλάδους της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός, ο οποίος έχει εξαιρετικά σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση, ποσοτική και ποιοτική, του τουρισμού μας.

Άλλωστε, στο πλαίσιο του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου -του 2022- εντάσσονται επενδυτικές προτάσεις στον τουρισμό που χρηματοδοτούνται με 300 εκατ. ευρώ, με εγγυημένη χρηματοδοτική ροή. Τα αποτελέσματά τους θα εκδοθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες. Επίσης, περίπου το 50% των επιδοτήσεων για επενδυτικά σχέδια προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων κατευθύνονται στον τουρισμό.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και κάθε περιφέρειας ξεχωριστά, συμβάλλοντας στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Κάθε περιφέρεια πρέπει να έχει το δικό της σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, γιατί προφανώς διαφέρουν οι ανάγκες, αλλά και το είδος των δυνατοτήτων στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, σε όλο το Αιγαίο και στα Ιόνια νησιά, από τη Θεσσαλία, τη Θράκη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία μας.

Και είναι κοινή αγωνία αλλά και κοινή προσδοκία όλων μας να αναγεννήσουμε τα χωριά και τις πόλεις της υπαίθρου, ιδιαίτερα των παραμεθόριων περιοχών. Να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους, με δουλειές που θα τους δίνουν τη χαρά και την περηφάνια της εργασίας και της επιτυχίας τους και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εκεί τις οικογένειές τους.

Είναι μία εθνική αναγκαιότητα την οποία έρχεται να υπηρετήσει αυτή η κυβέρνηση με ακόμη πιο επιταχυνόμενους ρυθμούς στο δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε. Και έρχεται βέβαια να συσχετιστεί με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και τις επενδύσεις στη βιομηχανία και την τεχνολογία. Αν δεν το πετύχουμε αυτό, μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση στο μέλλον η ανθεκτικότητα της ανάπτυξής μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments