Γεωπολιτικά

Οι ΗΠΑ προτείνουν πακέτο “ανταμοιβής” στο Νετανιάχου για να μην στοχεύσει τις πετρελαιοπηγές του Ιράν

Οι ΗΠΑ προτείνουν πακέτο “ανταμοιβής” στο Νετανιάχου για να μην στοχεύσει τις πετρελαιοπηγές του Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενδέχεται να συμφωνήσει να μην στοχοποιεί ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε αντάλλαγμα για ένα πακέτο ασφάλειας που προσφέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να βρίσκεται και πάλι στην “κορυφή” του παιχνιδιού, ενορχηστρώνοντας μάχες εναντίον όλων των περιφερειακών εντολοδόχων του Ιράν και αντιστρέφοντας στις δημοσκοπήσεις το ναδίρ στο οποίο έφτασε η δημοτικότητά του μετά την καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου που συνέβη επί των ημερών του.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ που εξερράγη κοντά στο σπίτι του στην παραθαλάσσια πόλη Καισάρεια της Μεσογείου στις 19 Οκτωβρίου ήταν το τελευταίο από μια σειρά βίαιων περιστατικών που αξιοποιεί προς όφελός του, ενώ ο ίδιος ορκίστηκε ότι το Ιράν θα πληρώσει για την απόπειρα δολοφονίας του ιδίου και της συζύγου του, όπως την χαρακτήρισε, από τον πληρεξούσιο αντιπρόσωπό του. Ο Νετανιάχου και η σύζυγός του δεν βρίσκονταν στο σπίτι και η έκρηξη προκάλεσε ζημιές αλλά δεν υπήρξαν θύματα. Το ερώτημα είναι αν και πώς θα επηρεάσει τα πολυαναμενόμενα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου στο Ισραήλ,

Μιλώντας στο Al-Monitor, μια πηγή προσκείμενη στον πρωθυπουργό υπενθύμισε μια επίθεση με ρουκέτες από την Ισλαμική Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο μια ζωντανά μεταδιδόμενη προεκλογική συγκέντρωση το 2019, η οποία ανάγκασε τους σωματοφύλακες του Νετανιάχου να τον κατεβάσουν εσπευσμένα από τη σκηνή.

«Οι εικόνες ήταν πολύ ταπεινωτικές», δήλωσε η πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο Νετανιάχου, πρόσθεσε η πηγή, οδηγήθηκε στο αρχηγείο του υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβίβ, όπου διέταξε τη δολοφονία του ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ Μπάχα Αμπού αλ-Αττά – που έγινε δύο μήνες αργότερα. Η πηγή περιέγραψε το περιστατικό για να καταδείξει ότι ο Νετανιάχου παίρνει προσωπικά τις επιθέσεις εναντίον του.

Αμερικανο-ισραηλινή κατανόηση

Αρκετές ισραηλινές και αμερικανικές πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Al-Monitor τις τελευταίες ημέρες ότι έχει επιτευχθεί μια αθόρυβη αμερικανο-ισραηλινή συμφωνία, η οποία υπόσχεται να ανταμείψει το Ισραήλ για την αποχή από τη στόχευση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και των υποδομών πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού πολέμου μια ή δύο εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Προς το παρόν, δεν υπάρχει τίποτα γραπτό και τίποτα δεν έχει ειπωθεί ευθέως, αλλά η συνεννόηση προφανώς υπάρχει.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η αποζημίωση περιλαμβάνει την άρση της αναστολής από τις ΗΠΑ ορισμένων αποστολών όπλων και πυρομαχικών προς το Ισραήλ και την επιτάχυνση της προμήθειάς τους, καθώς και την προμήθεια βαρέως μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως μπουλντόζες D9. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης αυξημένες αμερικανικές επιθέσεις σε αποθήκες όπλων των Χούθι και άλλους στρατηγικούς στόχους στην Υεμένη – μια υπόσχεση που φαίνεται ότι τηρήθηκε με το αμερικανικό χτύπημα της 16ης Οκτωβρίου σε αποθήκες όπλων των Χούθι στην Υεμένη. Το Πεντάγωνο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο ενισχυμένης επιχειρησιακής συνεργασίας και την ανάπτυξη μιας δεύτερης αντιπυραυλικής συστοιχίας THAAD στο Ισραήλ, επιπλέον αυτής που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες για την ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ.

Τόσο Ισραηλινοί όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πιθανό το Ιράν να απαντήσει στην αναμενόμενη επίθεση του Ισραήλ, η οποία φέρεται να στοχεύει στρατιωτικές και άλλες εγκαταστάσεις.

«Ο ρόλος των Αμερικανών στον επόμενο γύρο – στον οποίο θα είναι η σειρά του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν – θα είναι κρίσιμος», δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή πηγή ασφαλείας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Θα πρέπει να το καταστήσουν σαφές στο Ιράν με πειστικό και δημιουργικό τρόπο, για να σπάσουν τον κύκλο των αντιδράσεων, ώστε να μην ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ το πρωί της Τρίτης – ο πρώτος σταθμός της περιφερειακής του περιοδείας – για να παρακολουθήσει τις ισραηλινές προετοιμασίες για μια πιθανή επίθεση και να προσπαθήσει να περιορίσει την έκτασή της. Ο Μπλίνκεν αναμένεται να υποστηρίξει ότι έχοντας σκοτώσει τις τελευταίες εβδομάδες τους επικεφαλής και των δύο κύριων περιφερειακών εντολοδόχων του Ιράν – τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό και τον επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα – ο δρόμος είναι πλέον ελεύθερος για το Ισραήλ να καταλήξει σε ρυθμίσεις που θα τερματίσουν τον πόλεμο και στα δύο μέτωπα.

«Η περιοχή έχει φτάσει σε ένα στρατηγικό και ίσως ακόμη και ιστορικό σταυροδρόμι», δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή πολιτική πηγή. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η Χεζμπολάχ θέλει να τερματίσει τον πόλεμο, έχει δεχθεί το χειρότερο πλήγμα στην ιστορία της, έχει εξαντληθεί. Το Ιράν θέλει επίσης να τον τερματίσει. Η Χαμάς έχει σταματήσει να λειτουργεί ως κυβερνητικό ή στρατιωτικό σώμα, δεν έχει καθόλου ηγεσία. Το Ισραήλ δεν έχει πουθενά αλλού να προσβλέπει. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα αυτά για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Η ακροδεξιά του Ισραήλ κατά της συμφωνίας

Ωστόσο, όπως έχει ήδη αναφέρει το Al-Monitor, ο τύπος μιας τέτοιας συμφωνίας είναι ένα βαθιά αμφιλεγόμενο ζήτημα στο Ισραήλ. Η ακροδεξιά, με την ισχυρή πολιτική της βάση, έχει αποφασιστικό έλεγχο σε πολλές από τις αποφάσεις του Νετανιάχου, ακόμη και σε θέματα όπου οι προσωπικές του απόψεις διαφέρουν.

Αυτές οι δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και των σκληροπυρηνικών στο κόμμα Likud του Νετανιάχου, δεν θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος μέχρι να συντριβούν η Χεζμπολάχ και η Χαμάς. Τη Δευτέρα, μια συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν ο Μπεν-Γκβιρ και άλλα μέλη της Κνέσετ ζήτησε την ανοικοδόμηση των εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, τους οποίους το Ισραήλ διέλυσε το 2005. Αν και θεωρείται περιθωριακό κίνημα, αξιωματούχοι της άμυνας προειδοποιούν ότι τέτοιες μεγαλομανείς φιλοδοξίες είναι επικίνδυνες.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Άμος Χόχσταϊν προσπαθεί για άλλη μια φορά να οργανώσει μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό, δήλωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός που θα διασφαλίζει την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο τερματίστηκε ο πόλεμος μεταξύ των πλευρών το 2006. «Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση του Λιβάνου, το κράτος του Λιβάνου, καθώς και με την κυβέρνηση του Ισραήλ για να καταλήξουμε σε μια φόρμουλα που θα φέρει ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση μια για πάντα», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ εμφανίζεται ανοιχτό σε μια συμφωνία, αλλά επιμένει ότι αυτή πρέπει να περιλαμβάνει την ελευθερία να επιτίθεται σε στόχους της Χεζμπολάχ, εάν η οργάνωση παραβιάσει τη συμφωνία με επιθέσεις στο Ισραήλ, και ο λιβανέζικος στρατός δεν είναι σε θέση να την επιβάλει.

«Δεν χρειάζεται να κυβερνήσουμε τον Λίβανο ή να καθορίσουμε ποιος θα κυβερνήσει τον Λίβανο», δήλωσε ανώτερη ισραηλινή στρατιωτική πηγή στο Al-Monitor. «Χρειαζόμαστε μια συμφωνία που θα μετακινεί τη Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι, θα ενισχύει την κεντρική κυβέρνηση του Λιβάνου και θα αναγνωρίζει ότι αν η συμφωνία δεν επιβληθεί, το Ισραήλ θα την επιβάλει με όλα τα μέσα που διαθέτει. Είναι τόσο απλό».

Η στρατιωτική πηγή εξέφρασε επίσης συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με μια συμφωνία με τη Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου. «Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να ανανεώσουμε τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία», είπε. Επεσήμανε την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων εντός της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Σινουάρ, με την εξόριστη ηγεσία να αποκτά περισσότερη δύναμη ακόμη και όταν η ηγεσία της Γάζας αποδεκατίζεται και αποδυναμώνεται.

Η πηγή σημείωσε επίσης την αντικατάσταση του επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμέλ, ενός μακροχρόνιου παίκτη-κλειδί στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς, μεταξύ άλλων και τον τελευταίο χρόνο. Ο αντικαταστάτης του – ο υποστράτηγος Χασάν Μαχμούντ Ρασάντ – είναι αποφασισμένος να αποδείξει τον εαυτό του από αυτή την άποψη, πρόσθεσε η πηγή. «Οι συνθήκες ωριμάζουν και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να δράσουμε γρήγορα, διότι αυτό το παράθυρο ευκαιρίας δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα», κατέληξε.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments