Podcasts | Pagenews Politics #56
Κυρανάκης: Η ψηφιοποίηση του κτηματολογίου θα έχει φτάσει στο 75% τον Ιανουάριο
Παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2023 την κτηματογράφηση ολοκληρωμένη κατά 39% και σήμερα ξεπερνάει το 50%
23.10.2024 | 19:38
Γύρω από κεντρικά ζητήματα, που άπτονται της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της χώρας, περιστρέφεται κυρίως η συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο Pagenews και την κ. Σοφία Χύτου.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τοποθετήθηκε για το ζήτημα της εσωκομματικής κριτικής στη Νέα Δημοκρατία, αναφέρεται στο ακανθώδες θέμα της υψηλής τιμής της ενέργειας, μιλά για την πορεία της ψηφιοποίησης του κτηματολογίου και κάνει ιδιαίτερη μνεία στις ψηφιακές επικοινωνίες για τις ένοπλες δυνάμεις.
Ερωτηθείς, ακριβέστερα, για την εσωκομματική κριτική στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυρανάκης επισημαίνει ότι «όσον αφορά τις ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως όλα τα μέλη της κυβέρνησης υπόκεινται σε ερωτήματα που μπορούν να θέσουν και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Και είναι κάτι που έκανα και εγώ ο ίδιος στην προηγούμενη θητεία μου. Άρα, τις ερωτήσεις τις θέτω έξω από το εσωκομματικό ζήτημα. Σίγουρα, δεν κατατάσσω στην γκρίνια την πολιτική θέση ενός βουλευτή.
Σε ό,τι αφορά τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, το να εκφράζουν μια πολιτική θέση είναι κάτι το απολύτως θεμιτό. Σίγουρα μας στενοχώρησε που δεν ήμασταν όλοι μαζί στα 50 χρόνια της ΝΔ στη Ρηγίλλης. Εκεί ο απλός Νεοδημοκράτης θα ήθελε να είμαστε όλοι μαζί. Είναι μια δυσκολία που θέλουμε να ξεπεράσουμε. Έχει περάσει μεγαλύτερες δυσκολίες η ΝΔ και έχει σταθεί όρθια.
Σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύω ότι η ΝΔ έχει χάσει την ταυτότητά της. Η διεύρυνση, στην οποία έχει προβεί η ΝΔ, συστεγάζει απόψεις, οι οποίες δεν ταυτίζονται μεταξύ τους. Συνυπάρχουμε άνθρωποι στη ΝΔ που σε αρκετά πράγματα διαφωνούμε. Στην οικονομική πολιτική, στο μεταναστευτικό, στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά μας ενισχύει το όνειρο για μια πιο ισχυρή Ελλάδα. Και από το 2019 έως σήμερα, έχουν μειωθεί κατά πολύ οι Ένοπλες Δυνάμεις και έχουν ενισχυθεί οι μισθοί».
Απαντώντας, σε δεύτερο χρόνο, σε ερώτημα της κ. Χύτου για την υψηλή τιμή της ενέργειας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνει πως «σε σχέση με την ενεργειακή κρίση που βιώσαμε στην αρχή του ρωσο – ουκρανικού πολέμου, οι τιμές στο ρεύμα σήμερα είναι πάρα πολύ χαμηλότερες και η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο να παράγει 56% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ήλιο και τον αέρα της. Αυτό, σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, θα οδηγήσει σε πιο φθηνή ενέργεια. Η στρατηγική της χώρας αυτή πρέπει να είναι: να παράγει ολοένα και περισσότερο ενέργεια μόνη της, αυτόνομα, κυρίαρχα από αυτό που της έχει χαρίσει ο Θεός και η γεωγραφική της θέση για να μπορεί να κατεβάζει συνεχώς το κόστος ενέργειας. Το μοντέλο εισαγόμενης ενέργειας δεν βοηθάει μια μικρή ενεργειακά χώρα, όπως είναι η Ελλάδα».
Τοποθετούμενος για το εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης του κτηματολογίου, ο κύριος Κυρανάκης λέει ότι «αυτό είναι κάτι που σταδιακά συμβαίνει από περιοχή σε περιοχή. Υπάρχουν σήμερα περιοχές, οι οποίες λειτουργούν κατά 90% ψηφιακά. Υπάρχει ειδικό site, στο οποίο μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά ψηφιοποιημένη την ακίνητη περιουσία μας. Εμείς παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2023 την κτηματογράφηση ολοκληρωμένη κατά 39% και σήμερα ξεπερνάει το 50% και τον Ιανουάριο θα είμαστε στο 75%. Μιλάμε για μια διαδικασία που μπήκε σε νόμο του ελληνικού κράτους το 1832. Στο τέλος της διαδρομής, θα έχουμε έναν πλήρως ψηφιακό χάρτη για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ένα πλήρως ψηφιοποιημένο αρχείο, μηδενικές εκκρεμότητες στα κτηματολογικά γραφεία. Υπάρχει το akinita.gov.gr, το οποίο ο συμβολαιογράφος μπορεί να χρησιμοποιήσει για αγοραπωλησία ακινήτου».
Μιλώντας για τα προβλήματα και τα προσκόμματα κατά την ψηφιοποίηση του κτηματολογίου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζει πως «κάθε νοητή γραμμή στον χάρτη είναι μια εστία τσακωμού και σύγκρουσης, λόγω του παλιού συστήματος υποθηκοφυλακείων. Το κτηματολόγιο κάνει μια τιτάνια προσπάθεια για το ποιο ακίνητο ανήκει σε ποιον πολίτη. Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε την οριοθέτηση. Τα θέματα συγκρούσεων τα λύνει η δικαιοσύνη».
Αναφορικά με το πώς λειτουργεί στην πράξη η ταυτοποίηση των εισιτηρίων στους αγωνιστικούς χώρους, υποστηρίζεται με ενάργεια ότι «για δεδομένα Ελλάδας η ιστορία με τα ψηφιακά εισιτήρια πήγε ανέλπιστα καλά. Η φετινή χρονιά άρχισε ομαλά με τα ψηφιακά εισιτήρια. Οι οικογένειες που πηγαίνουν στο γήπεδο γνωρίζουν καλά ότι παρακολουθούνται στους αγωνιστικούς χώρους. Το ψηφιακό εισιτήριο βάζει σε τάξη την κατάσταση εντός των αγωνιστικών χώρων».
Ερωτηθείς για τις δορυφορικές επικοινωνίες στις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Κυρανάκης υπογραμμίζει πως «κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της και θέλει να είναι κυρίαρχη, πρέπει να έχει δικές της κυρίαρχες, ασφαλείς επικοινωνίες. Ισχυρές ένοπλες δυνάμεις σημαίνουν και ισχυρές επικοινωνίες. Η Ελλάδα προχωρά στην κατασκευή ενός δικού της αυτόνομου και αποκλειστικής χρήσης δορυφόρου για τις ένοπλες δυνάμεις. Είναι κάτι που οι κ.κ. Δένδιας και Παπαστεργίου έχουν πάρει πολύ ζεστά. Το πιστεύουμε αυτό το εγχείρημα και θέλουμε να το προχωρήσουμε».
Σε σχέση με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επισημαίνεται πως «για να μπορέσουμε να συζητήσουμε διαφορές, πρέπει να είμαστε μια ισχυρή χώρα οικονομικά και στρατιωτικά. Άρα, λοιπόν, η στρατηγική μας πρέπει να είναι το πώς θα ισχυροποιούμε συνεχώς τη χώρα μας, ώστε να μπορούμε πάντα να κερδίζουμε τον σεβασμό. Αυτό είναι το όραμά μας».
Τέλος, κληθείς να τοποθετηθεί για το εάν έχει θέσει κάποιον επιπλέον στόχο στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης αναφέρει πως «η δουλειά που έγινε από τον κ. Πιερρακάκη και την ομάδα του είναι πραγματικά τεράστια. Εμείς θέλουμε να προωθήσουμε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση. Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που καινοτόμησε σε αυτόν τον τομέα. Η υγεία, η δικαιοσύνη και τα ακίνητα είναι οι τρεις μεγάλοι τομείς, που παρουσιάζουν ακόμη εκκρεμότητες. Σε εμένα έχουν ανατεθεί τα ακίνητα και προσπαθούμε εκκρεμότητες δύο αιώνων να τις ξεπεράσουμε μέσα σε ελάχιστα χρόνια».