Policy Briefs

Φίτσο-Όρμπαν-Βούτσιτς: Κοινή έκκληση για ενιαία αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Φίτσο-Όρμπαν-Βούτσιτς: Κοινή έκκληση για ενιαία αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Οι τρεις ηγέτες προειδοποίησαν ακόμα ότι η μεταναστευτική οδός των Δυτικών Βαλκανίων φέρει δυσανάλογο βάρος όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση.

Οι ηγέτες της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι τρέχουσες ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης είναι ανεπαρκείς και ζήτησαν μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη στο Κομάρνο.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη συνάντησή τους την Τρίτη αναγνώρισαν ότι η παράτυπη μετανάστευση προς την Ευρώπη είναι «ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο τροφοδοτείται από τη γεωπολιτική αστάθεια, τις αυξανόμενες συγκρούσεις και τις κοινωνικές ανισότητες στην άμεση γειτονιά της Ευρώπης και επιδεινώνεται από παράγοντες έλξης εντός της ΕΕ».

«Η ΕΕ δεν χρειάζεται ανακατανομή των μεταναστών ή υποχρεωτικές ποσοστώσεις, αλλά μέτρα σε συνεργασία με χώρες που θέλουν να προστατεύσουν από κοινού τα εξωτερικά τους σύνορα», δήλωσε ο Φίτσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Ο Σλοβάκος πρωθυποργός χαιρέτισε επίσης την πρόταση Όρμπαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες σε αυτό το τριμερές σχήμα, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειες διάλυσης της συμμαχίας των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ, δηλώνοντας αποφασισμένος να το αποτρέψει αυτό.

«Πιστεύω ότι η Σερβία θα γίνει μέλος της ΕΕ και θα συμμετάσχει σε αυτή την περιφερειακή συνεργασία», πρόσθεσε ο Φίτσο.

Κοινή δήλωση

Στην κοινή δήλωσή τους, οι τρεις ηγέτες υποστήριξαν επίσης ότι «οι λύσεις που υιοθετήθηκαν πρόσφατα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές ή βιώσιμες και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να συμπληρωθούν με την περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής διάστασης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».

Οι τρεις ηγέτες προειδοποίησαν ακόμα ότι η μεταναστευτική οδός των Δυτικών Βαλκανίων φέρει δυσανάλογο βάρος όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση.

Υπογράμμισαν τη σημασία της προστασίας του χώρου Σένγκεν και ότι πρέπει αυτή να περιλαμβάνει περιφερειακά μέτρα για την ανακούφιση της πίεσης στα εξωτερικά σύνορα, τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων και των επιστροφών χωρίς να διαταράσσεται η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και εμπορευμάτων στην Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, ο Όρμπαν εξέφρασε ευθέως ότι το Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση «πρέπει να πεταχτεί» και να δημιουργηθούν νέοι κανόνες.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, η Ουγγαρία χαλάρωσε τους περιορισμούς στις βίζες εργασίας για Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες στην ΕΕ ότι η Βουδαπέστη μπορεί να εκθέσει τη ζώνη Σένγκεν σε ενδεχόμενη κατασκοπεία και κινδύνους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Οι τρεις ηγέτες τόνισαν επίσης ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μετανάστευση και το άσυλο περιλαμβάνει «την αντιμετώπιση της εξωτερικής διάστασης της μεταναστευτικής πολιτικής με ενεργό συντονισμό σε διακυβερνητικό επίπεδο και τη διερεύνηση της χρήσης καινοτόμων λύσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments