Policy Briefs

Γερμανία: Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ θέλει ειρήνη με τον Πούτιν

Γερμανία: Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ θέλει ειρήνη με τον Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Αν και «παλιά καραβάνα» της γερμανικής πολιτικής, η 55χρονη Βάγκενκνεχτ παρουσιάζεται να κάνει μια νέα αρχή ως «αριστερή-συντηρητική» τα τελευταία χρόνια, με εφαλτήριο την αντίθεσή της στη στήριξη προς την Ουκρανία

«Λαϊκίστρια σουπερστάρ», έτσι αποκαλεί ο Economist τη Ζάρα Βάγκενκνεχτ. Αν και «παλιά καραβάνα» στον χώρο της γερμανικής πολιτικής, η 55χρονη Βάγκενκνεχτ παρουσιάζεται να κάνει μια νέα αρχή τα τελευταία χρόνια, με όχημα το κόμμα «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ», ένα κόμμα απολύτως προσωποκεντρικό όπως φαίνεται άλλωστε και από το όνομά του, και «καύσιμο» την αντίθεσή της στη δυτική στήριξη προς την Ουκρανία, τη σκληρή γραμμή που προωθεί στο μεταναστευτικό, την εναντίωσή της στο ΝΑΤΟ αλλά και τα ανοίγματα που κάνει προς την πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ρωσίας.

Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ ήταν επί σειρά ετών βουλευτής με το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς, το Die Linke. Οσοι παρακολουθούσαν τις γερμανικές πολιτικές εξελίξεις την περασμένη δεκαετία, ίσως να τη θυμούνται και ως τη σύζυγο του πολιτικά πολύπειρου Οσκαρ Λαφοντέν. Η ίδια ωστόσο αποχώρησε από το Linke το 2023 και εν συνεχεία ίδρυσε το δικό της κόμμα με την επωνυμία Bündnis Sahra Wagenknecht-BSW. Με το εν λόγω κόμμα έχει πάρει μέρος μέχρι στιγμής σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις: συγκεκριμένα στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου (6,2%) και στις γερμανικές κρατιδιακές εκλογές του Βρανδεμβούργου (13,5%), της Σαξονίας (11,8%) και της Θουριγγίας (15,8%).

«Χωρίς ένα εξέχον πρόσωπο (σ.σ. ως βιτρίνα), κανείς δεν ξέρει τι αντιπροσωπεύουν τα νέα κόμματα», δηλώνει η ίδια, εξηγώντας γιατί επέλεξε να δώσει το δικό της όνομα στην παράταξη BSW, η οποία όμως, όπως λέει, κάποια στιγμή θα μετονομαστεί.

Γεννηθείσα και μεγαλωμένη στην Ανατολική Γερμανία, η Ζάρα Βάγκενκνεχτ αυτοπροσδιορίζεται πια ως «αριστερή-συντηρητική». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι επιχειρεί να συνδυάσει προτάσεις που θα ταίριαζαν στην Αριστερά (υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων, αύξηση των μισθών και των συντάξεων, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.ά.) με προτάσεις που δείχνουν σαν να έχουν βγει από το (φιλορωσικό, αντιδυτικό, αντιαμερικανικό, αντιμεταναστευτικό) εγχειρίδιο της εθνολαϊκιστής Δεξιάς.

Η 55χρονη Βάγκενκνεχτ αποκηρύσσει τη γερμανική κυβέρνηση ως «την πιο ανόητη της Ευρώπης» επειδή επέβαλε κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς τον έχει χαρακτηρίσει «υποτελή» της Αμερικής και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπερβολικά «αδιάλλακτο». Η ίδια καταδικάζει μεν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τη δικαιολογεί παράλληλα υποστηρίζοντας ότι προήλθε από τις «νόμιμες ρωσικές ανησυχίες» για την επέκταση του ΝΑΤΟ. Οταν τον περασμένο Ιούνιο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στην Μπούντεσταγκ, εκείνοι που μποϊκόταραν την ομιλία του ήταν οι βουλευτές του ακροδεξιού AfD… αλλά και του κόμματος της Βάγκενκνεχτ. Σύμφωνα με την 55χρονη, χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία θα μπορούσαν να παρέχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία η οποία όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments