Policy Briefs

Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο θέτουν τις βάσεις για στενότερη συνεργασία

Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο θέτουν τις βάσεις για στενότερη συνεργασία

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

«Αυτή η συμφωνία σημαίνει μεγαλύτερο έλεγχο της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο (...) και ίση μεταχείριση του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου», αναφέρει εκπρόσωπος της προέδρου του Κοινοβουλίου

Σε κοινή δήλωσή τους το βράδυ της Δευτέρας, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έβαλαν τις βάσεις για την καλύτερη ένταξη των ευρωβουλευτών στη νομοθετική διαδικασία.

Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει εννέα πολιτικές αρχές που θα κατευθύνουν την αναθεώρηση της διοργανικής συμφωνίας-πλαισίου του 2010, η οποία αποσαφηνίζει τους ρόλους και τη συνεργασία μεταξύ του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής και αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2018.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συχνά θεωρείται ο κατώτερος εταίρος στη νομοθετική διαδικασία, ελπίζει ότι με τη νέα αναθεώρηση η Επιτροπή θα έχει μειωμένο νομοθετικό ρόλο.

Όμως, «αυτή η συμφωνία σημαίνει μεγαλύτερο έλεγχο της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο (…) και ίση μεταχείριση του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου», αναφέρει εκπρόσωπος της προέδρου του Κοινοβουλίου, σε γραπτή δήλωση στο Euractiv.

«Ήταν σημαντικό να συμφωνηθεί αυτό το μέρος πριν από τις ακροάσεις και την ψηφοφορία για το νέο σώμα των Επιτρόπων», προσθέτει.

Με τη συμφωνία της Δευτέρας, η Κομισιόν ουσιαστικά συμφωνεί να ενισχύσει «την πολιτική της ευθύνη διασφαλίζοντας την παρουσία των επιτρόπων στο Κοινοβούλιο».

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ, οι Ευρωβουλευτές μπορούν να καλέσουν τους Επιτρόπους να μιλήσουν ενώπιον του Σώματος του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να εμφανιστούν.

Η αναθεώρηση των κανόνων δεν αναμένεται να το αλλάξει αυτό, αλλά «μια συμφωνία στα χαρτιά είναι μια συμφωνία στα χαρτιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέτσολα στο Euractiv. «Μπορείς να θέσεις [έτσι, την Επιτροπή] προ των ευθυνών της».

Η νέα συμφωνία ορίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να απέχει από τη χρήση του άρθρου 122 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), ένα από τα δύο κορυφαία νομικά κείμενα της Ένωσης, και πρέπει να «παρέχει πλήρη αιτιολόγηση και πληροφορίες» εάν το πράξει.

Το άρθρο 122 επιτρέπει στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη να παρακάμπτουν το Κοινοβούλιο στη νομοθετική διαδικασία σχετικά με τα οικονομικά μέτρα σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

Το άρθρο 122 χρησιμοποιήθηκε κατά κόρων από την Κομισιόν κατά το αποκορύφωμα της πανδημίας COVID-19, καθώς αυτή συχνά το επικαλούνταν για την έγκριση έκτακτων οικονομικών μέτρων, προς μεγάλη απογοήτευση του Κοινοβουλίου. Έκτοτε, η τάση αυτή  συνεχίστηκε, καθώς η Επιτροπή επικαλέστηκε τη ρήτρα για να περάσει έναν φόρο απροσδόκητων κερδών στον τομέα της ενέργειας.

Έτσι, με την έναρξη της νέας θητείας, οι βουλευτές επιδιώκουν την επαναφορά της συνεργασίας με την ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments