Policy Briefs

Συνεργασία ΕΕ-Κίνας: Προπύργιο ενάντια σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο;

Συνεργασία ΕΕ-Κίνας: Προπύργιο ενάντια σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο;

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

«Όσο η Κίνα και η Ευρώπη επιλέγουν τον διάλογο και τη συνεργασία, δεν θα δημιουργηθεί νέος Ψυχρός Πόλεμος και η παγκόσμια ειρήνη θα διατηρηθεί», δήλωσε ο Ζου Τζινγκ, επιτετραμμένος της Αποστολής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην ΕΕ

Σύμφωνα με τον επιτετραμμένο της Αποστολής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), Zhu Jing, η συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, και ίσως ακόμη και μιας παγκόσμιας σύγκρουσης.

Σε ομιλία του στις Βρυξέλλες την Τρίτη (22 Οκτωβρίου), ο Ζου Τζινγκ τόνισε ότι οι τρέχουσες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή σημαίνουν ότι δεν είναι πλέον βέβαιο «αν μπορεί να επιτευχθεί η γενική ειρήνη και σταθερότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». να διατηρηθεί.”

Για τον ανώτερο Κινέζο αξιωματούχο, «η μορφή που θα πάρει ο κόσμος στο μέλλον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή της Κίνας και της Ευρώπης» . «Όσο η Κίνα και η Ευρώπη επιλέγουν τον διάλογο και τη συνεργασία, δεν θα αναδυθεί νέος Ψυχρός Πόλεμος και η παγκόσμια ειρήνη θα διατηρηθεί », υποστήριξε.

Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και δυτικών χωρών σχετικά με τους ολοένα και στενότερους δεσμούς μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας και το καθεστώς της Ταϊβάν , ενός αυτοδιοικούμενου νησιού που το Πεκίνο θεωρεί μέρος της επικράτειάς του.

Η ομιλία του έρχεται επίσης σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων φόβων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει εκφράσει επανειλημμένα την αμφιθυμία του απέναντι στο ΝΑΤΟ, τη στρατιωτική συμμαχία όπου η Ουάσιγκτον ασκεί σημαντική επιρροή, και έχει επίσης προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να επιβάλει εκτεταμένους δασμούς στις εισαγωγές εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Σε μια λεπτή νύξη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Zhu Jing επαίνεσε την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «δύο μεγάλες δυνάμεις που προωθούν την πολυπολικότητα » και τόνισε ότι οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο πρέπει «να ενωθούν για να υποστηρίξουν το ελεύθερο εμπόριο» και να προωθήσουν την κοινή οικονομική ανάπτυξη.

«Δεν υπάρχουν διαφορές που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, δεν υπάρχουν διαφωνίες που δεν μπορούν να επιλυθούν », είπε ο Κινέζος εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «το κύριο πράγμα είναι να υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα».

Οι προειδοποιήσεις του Zhu Jing επαναλήφθηκαν την Τρίτη από τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου και Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Pascal Lamy, ο οποίος τόνισε την «ανάγκη» να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου σε ένα πλαίσιο ισχυρών γεωπολιτικών αναταράξεων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση […] χτίστηκε για την ειρήνη », δήλωσε ο Γάλλος, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα είναι ότι η ειρήνη δυστυχώς δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού κόσμου » .

«Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, θα δείτε ότι ποτέ δεν είχαμε τόσες ένοπλες συγκρούσεις από το 1945. Είναι μια κλήση αφύπνισης… ένα είδος προειδοποιητικής βολής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, [η οποία] πρέπει τώρα να μετατραπεί σε κάτι που [έχει] την ικανότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του και μερικές φορές τα δικά του σύνορα », συνέχισε.

Μειώστε αποτελεσματικά τους κινδύνους Παρά τις εκκλήσεις για ισχυρότερη συνεργασία και διάλογο, ο Zhu Jing επέκρινε την εμπορική πολιτική που υιοθέτησαν οι Βρυξέλλες.

Από τις 30 Οκτωβρίου, η Επιτροπή θα επιβάλει δασμούς έως και 35,3% στα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής για να αντισταθμίσει τις αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι Κινέζοι ανταγωνιστές. Μέτρο που επικρίθηκε από την κινεζική πλευρά.

Σε μια έμμεση αναφορά στη διαμάχη των ηλεκτρικών οχημάτων, ο Zhu Jing προειδοποίησε ότι «η ευθύνη για εσωτερικά προβλήματα σε εξωτερικούς παράγοντες και η απάντηση στις προκλήσεις με μέτρα κατά της παγκοσμιοποίησης θα έχει μόνο μπούμερανγκ » .

«Μόνο το άνοιγμα και η συνεργασία μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τους κινδύνους. »

Παρά τις προειδοποιήσεις του Κινέζου εκπροσώπου, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου αναμένεται να επιμείνουν τα επόμενα χρόνια.

Σε μια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ που ανέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι περιέγραψε την Κίνα ως «προμηθευτή υψηλού κινδύνου» βασικών πρώτων υλών και καταδίκασε την «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» του Πεκίνου πράσινες τεχνολογίες.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης, οι προτάσεις του οποίου αναμένεται να επηρεάσουν έντονα την πολιτική της Ένωσης κατά την επόμενη πενταετία της Κομισιόν, εξέφρασε επίσης ενδεικτική υποστήριξη για τους τελωνειακούς δασμούς σε συγκεκριμένους στρατηγικούς τομείς, μια πρόταση που έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου .

Ο Maroš Šefčovič — ο μελλοντικός Επίτροπος Εμπορίου για τη νομοθετική περίοδο 2024-2029, ο οποίος δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — είχε επίσης επιφορτιστεί από τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής εκτελεστικής εξουσίας να ακολουθήσει την πολιτική που επισήμως δήλωσε η ΕΕ, η οποία συνίσταται στη «μείωση κινδύνων χωρίς να διαχωρίζεται» από την Κίνα.

Το κλαδί ελιάς που επεκτάθηκε από τον Zhu Jing στην ομιλία του ακολουθεί όλο και πιο σταθερές δηλώσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το Πεκίνο τους τελευταίους μήνες.

Σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, τα μέλη της Συμμαχίας περιέγραψαν την Κίνα ως «αποφασιστικό παράγοντα» του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και σημείωσαν ότι το Πεκίνο «συνεχίζει να θέτει συστημικές προκλήσεις για την ευρωατλαντική ασφάλεια.

Τα σχόλια καταδικάστηκαν έντονα από την Κίνα, η οποία κατήγγειλε τη δήλωση του ΝΑΤΟ ως «εμποτισμένη με ψυχροπολεμική νοοτροπία και πολεμική ρητορική».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments