Πολιτική

Γεραπετρίτης: Τι τόνισε στο “μασάζ” σε βουλευτές της ΝΔ

Γεραπετρίτης: Τι τόνισε στο “μασάζ” σε βουλευτές της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ (ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / EUROKINISSI)

Δεν συζητούμε με την Τουρκία θέματα εθνικής κυριαρχίας

Σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είναι προγραμματισμένη για τις 8 Νοεμβρίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε χθες συνάντηση με βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Για τρεις ώρες, ο υπουργός ενημέρωνε τους βουλευτές και απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με τις προσδοκίες της κυβέρνησης από τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι θέματα όπως ο καθορισμός των χωρικών υδάτων, η προστασία των μειονοτήτων στην Ελλάδα και η δομή των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Το ενδιαφέρον των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν έντονο, καθώς 28 βουλευτές παραβρέθηκαν (με ελάχιστες δικαιολογημένες απουσίες), ενώ εννέα από αυτούς υπέβαλαν ερωτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, πηγές της Ν.Δ. ανέφεραν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, και είναι πιθανό στο προσεχές διάστημα να πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με όλους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης, ο υπουργός τόνισε με έμφαση ότι δεν εξετάζουμε κανένα άλλο θέμα εκτός από τη μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία, η οποία αφορά τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) και της υφαλοκρηπίδας.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τουρκία, τονίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία ή ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία σχετικά με τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας». Όπως ανέφερε, «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια: αν βρεθεί κοινός τόπος για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα ξεκινήσει η συζήτηση, χωρίς όμως αυτό να υποδηλώνει ότι η Χάγη είναι κοντά. Αν δεν υπάρξει κοινός τόπος, η σχετική συζήτηση δεν θα μπορέσει να προχωρήσει, αλλά θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να μην γίνουν βήματα πίσω και να διατηρηθούν οι ήρεμες σχέσεις (π.χ. μέσω της συνέχισης της θετικής ατζέντας).

Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τους «γαλάζιους» βουλευτές ότι δεν έχει υπάρξει καμία υποχώρηση από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση, ανοίγει η δυνατότητα επανεξέτασης του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τα νησιά. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός τόνισε ότι στην περίπτωση της Κάσου δεν αναγνωρίστηκε καμία αξίωση της Τουρκίας, ενώ σημείωσε ότι τα θαλάσσια πάρκα θα προχωρήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές τεχνικές μελέτες. Όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο, η κυβέρνηση δεν έχει αυταπάτες ότι η στάση της γείτονος θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ωστόσο, η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε ορισμένα ζητήματα αξιολογείται θετικά (όπως οι σχεδόν μηδενικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου, η συνεργασία στο μεταναστευτικό και η αύξηση του αριθμού των τουριστών από την Τουρκία). Επιπλέον, θεωρείται ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να έχει θετική επίδραση και στο Κυπριακό, σε μια περίοδο που παρατηρείται κινητικότητα γύρω από αυτό το θέμα.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει η Άγκυρα το επόμενο διάστημα και αν θα προσπαθήσει να διευρύνει τη γκάμα των θεμάτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι παραμένει ασαφές τι ακριβώς εννοεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα αναφέρθηκε σε διάλογο με «ολιστική προσέγγιση». Πάντως, η τουρκική πλευρά φαίνεται να μην επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη για την διακοπή του διαλόγου, ενώ ήδη έχει καθοριστεί ο οδικός χάρτης για τους επόμενους μήνες, με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να προγραμματίζει συνεδρίαση τον Ιανουάριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments