Κουτσούμπας για τις πυρκαγιές: Πίσω από κάθε καταστροφή κρύβεται το κέρδος και η λογική «κόστους – οφέλους»
Πηγή Φωτογραφίας: [372808] ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Κριτική στην κυβέρνηση η οποία «εστιάζει στην ατομική ευθύνη και την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων», άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Αρχικά, αναφέρθηκε στην εκτενή απεργιακή κινητοποίηση που συντελείται, με συμμετοχή εκπαιδευτικών, εργαζομένων στον τομέα του επισιτισμού, ναυτεργατών, λιμενεργατών και εργατών της Ζώνης. «Αυτοί οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους, αναδεικνύοντας τις ανάγκες τους και ακολουθώντας το παράδειγμα των απεργών υγειονομικών και ντελιβεράδων», όπως είπε.
Σημείωσε ότι στις 6 Νοεμβρίου θα ακολουθήσουν οι οικοδόμοι και στις 20 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική απεργία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καλώντας την κυβέρνηση «να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των απεργών. Αυτό το απεργιακό μπαράζ είναι μια ηχηρή απάντηση σε όσους υποκριτικά αναρωτιούνται αν υπάρχει αντιπολίτευση», τόνισε ο Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην κυβερνητική στάση.
Ειδικά για τις πυρκαγιές, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει την πολιτική κόστους – οφέλους που ακολουθεί, όχι μόνο για τις πυρκαγιές αλλά και για άλλες φυσικές καταστροφές. Υπογράμμισε ότι οι κυβερνητικές δικαιολογίες, όπως η αναφορά στην «κλιματική αλλαγή» και τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», είναι επιφανειακές και δεν αντιμετωπίζουν την πραγματική ευθύνη που έχει το κράτος να προγραμματίσει και να κατασκευάσει έργα πρόληψης.
Η «ατομική ευθύνη», σύμφωνα με τον Κουτσούμπα, επιβάλλεται σε όλους τους τομείς, από την υποχρέωση καθαρισμού οικοπέδων μέχρι την πιθανή υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος αποτυγχάνει να αναλάβει τις ευθύνες του σε βασικούς τομείς, όπως η αντιπυρική προστασία και ο καθαρισμός των δασών. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα του κοινοτικού συμβουλίου του Βαρνάβα, το οποίο ζητά να εγκατασταθεί μια γεννήτρια για τη λειτουργία αντλιοστασίων, κάτι που παραμένει ανικανοποίητο.
Ο Κουτσούμπας κατήγγειλε επίσης τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, αναφέροντας ότι λείπουν 1.500 δασάρχες και 10.000 δασεργάτες, ενώ πάνω από 4.000 υπάλληλοι της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν απόλυση λόγω λήξης συμβάσεων. Αναφέρθηκε δε στην κυβερνητική πολιτική που ευνοεί επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς ο φυσικός πλούτος της χώρας παραδίδεται μέσω αναδασώσεων σε ξυλοβιομηχάνους και συμφέροντα που εκμεταλλεύονται τις φυσικές πηγές.
Καταλήγοντας, επεσήμανε το μεγαλείο της προσφοράς του λαού, ο οποίος έχει αποδείξει ότι στέκεται αλληλέγγυος στις δύσκολες στιγμές. «Ο λαός σώζει τον λαό», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως το κράτος δείχνει αδυναμία στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ είναι ικανό να επιδεικνύει δύναμη όταν πρόκειται για στρατιωτικές αποστολές ή άλλες πολιτικές που εξυπηρετούν συμφέροντα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας