Πολιτική

Μητσοτάκης: Το 2027 η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα παραλάβει 7 Canadair

Μητσοτάκης: Το 2027 η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα παραλάβει 7 Canadair

Πηγή Φωτογραφίας: [372808] ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

H ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

H ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και για τις ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε live

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία για την αντιπυρική προστασία, λέγοντας ότι ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών με δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, ιδιαίτερα προβληματικές με υψηλές θερμοκρασίες, άνεμοι κ.α., αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες θα κληθούμε από εδώ και μπρος να αντιμετωπίζουμε.

Είχαμε 9.101 πυρκαγιές φέτος, σε σχέση με 7.163 πέρυσι, τόνισε ο πρωθυπουργός με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να διακόπτει την ομιλία του προκαλώντας την εύλογη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε θέμα σεβασμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. 

«Αναρωτιέστε κυρία Κωνσταντοπούλου γιατί η συμπεριφορά μου είναι τέτοια, είναι ανάλογη του σεβασμού που δείχνεται στη Βουλή», της είπε.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είχαμε λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις σε σχέση με τις συνολικές εκτάσεις που καταγράφτηκαν φέτος, ενώ έφερε παραδείγματα των καταστάσεων που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες όπως τις εκατομμύρια καμένες εκτάσεις στις ΗΠΑ.

Πέρυσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά με καμμένα 1,754 εκατ στρέμματα ενώ φέτος ήταν 440.000 στρέμματα με μέσο όρο 20ετιας τα 500.000, σημείωσε.

Περιγράφοντας τις δράσεις της κυβέρνησης, σημείωσε ότι αναπτύχθηκε σε 4+1 πυλώνες.

Δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρόληψη, με συστηματικό τρόπο, διαθέτοντας σχεδόν 400 εκατ. ευρώ για αντιπυρικές ζώνες, παρεμβάσεις. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που υπήρξε ολοκληρωμένες δράσεις, υπογράμμισε.

Μιλώντας για την πλατφόρμα για τον καθαρισμό οικοπέδων ανέφερε ότι δήλωσαν 830.000 ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους και πως υπήρξαν 8.000 καταγγελίες για μη καθαρισμό. Υπάρχει η συλλογική και η ατομική ευθύνη και όλοι πρέπει να το αναγνωρίσουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά την κατάσβεση των πυρκαγιών στάθηκε σε δύο πρωτοβουλίες. Στην, όπως είπε, αξιοποίηση της τεχνολογίας για εντοπισμό και κατάσβεση φωτιάς. Πρώτη φορά στην Αττική πετούσαν 24ώρες το 24ωρο drones. Είχαμε περιπολίες αεροσκαφών και με τη γρήγορη παρέμβαση σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία, άνω των 90%, των πυρκαγιών. Πρέπει να επεκτείνουμε το εύρος τους για περισσότερες εκτάσεις της χώρας, σημείωσε.

Η χώρα μας απόκτησε μια κουλτούρα εκκενώσεων που θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, υπογράμμισε.

Τρίτος πυλώνας είναι ο καλύτερος συντονισμός απέναντι στις απειλές, όπως να έχουμε δεδομένα και προβλέψεις μετεωρολογικών συνθηκών, η συνεργασία των υπηρεσιών και φορέων, επισημαίνοντας ότι η επίβλεψη των επιχειρησιακών σχεδιασμών έγινε έπειτα από μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Πολιτική Προστασία., προσφέροντας το πλεονέκτημα της ταχύτατης ανταπόκρισης.

Στο πιο κρίσιμο πυλώνα, τόνισε είναι η επένδυση σε δομές και ανθρώπους, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αιγίς», ύψους 2,9 δισ. ευρώ για ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας της χώρας και θα είναι η πρώτη που το 2027 θα εντάξει στο στόλο της τα νέα αεροσκάφη Canadair, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής.

Θα χρειαστούμε μεγαλύτερη υποστήριξη σε επίπεδο τοπικών πληροφοριών για να προβαίνουμε στις δράσεις που απαιτούνται, σημείωσε ενώ για τις επενδύσεις αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ενίσχυσης του στόλου των Σωμάτων Ασφαλείας, της πυροσβεστικής, του λιμενικού και του ΕΚΑΒ λέγοντας ότι τα πρώτα 235 νέα οχήματα θα παραδοθούν έως το καλοκαίρι.

Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει οι προσπάθειες να εκμηδενιστούν από μια αντιπολίτευση που τα βλέπει όλα νοσηρά και μαύρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments