Πολιτική

Τι σηματοδοτεί η αρχηγική εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα

Τι σηματοδοτεί η αρχηγική εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: [372788] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ "Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ" (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού συμπίπτει με τον διάλογο για τη δημιουργία νέου αντιδεξιού πολιτικού φορέα

Σε μια περίοδο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνεται με ταχύτητα προς διάσπαση και το ΠΑΣΟΚ βγαίνει από μια εσωτερική κρίση που κατέληξε σε παρόμοιο αποτέλεσμα, η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε την ανάγκη υπέρβασης των υφιστάμενων κομματικών σχηματισμών και τη δημιουργία ενός νέου φορέα στον προοδευτικό χώρο.

Το κατάμεστο θέατρο του Πειραιά, με χωρητικότητα 600 θέσεων, αποδείχθηκε ανεπαρκές για να φιλοξενήσει το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην ημερίδα του Ινστιτούτου Τσίπρα, προκειμένου να ακούσει τον πρώην πρωθυπουργό. Αυτή η συγκέντρωση έλαβε χώρα σε μια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δεν παρέχουν καμία εγγύηση ότι τα υπάρχοντα κόμματα του προοδευτικού τόξου μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη για μια ουσιαστική αντιπολίτευση.

«Φοβάμαι ότι τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο. Αλλά και ταυτόχρονα οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δε μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά. Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας δίνοντας τον τόνο και για την εσωκομματική σύγκρουση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ουσία, απηύθυνε ένα σαφές μήνυμα κυρίως προς το κόμμα του και τη βάση του, τονίζοντας ότι από τον Ιούνιο και την πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου του, το μήνυμα της ενότητας που πρέπει να λάβουν οι ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων δεν έχει μόνο αγνοηθεί, αλλά πλέον είναι και αργά για να γίνει κάτι.

Αυτή την ερμηνεία έδωσαν αρχικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν μαζικά, εκτός από το μπλοκ του Κασσελάκη, το οποίο φαίνεται να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο, όπως παρατήρησαν.

Με απλά λόγια, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο κ. Κασσελάκης, παρά τις προσπάθειές του να επανέλθει στο πολιτικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και με τη δημιουργία νέου κόμματος, δεν φαίνεται να έχει ρόλο στις τρέχουσες εξελίξεις.

«Το μόνο ενθαρρυντικό και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται κάποιες κινήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν ισχύει σε επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης από την υπάρχουσα ηγεσία, καθώς εκεί δεν παρατηρείται καμία κίνηση σε «επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης». «Εκεί, ο «κανένας» συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις».

Το παράδειγμα της Γαλλίας, το οποίο ανέφερε ο κ. Τσίπρας μετά την παρέμβαση της Γαλλίδας υποψήφιας πρωθυπουργού του Νέου Λαϊκού Μετώπου στην ημερίδα, αποτέλεσε μια σαφή ένδειξη για τις εξελίξεις και τις αδύναμες, σχεδόν ανακυκλούμενες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον τομέα αυτό.

Ο κ. Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός ότι το «πολιτικό υποκείμενο αλλαγής» δεν θα προέλθει από ανώτερα κλιμάκια, αλλά θα αναδυθεί μέσα από τις κοινωνικές διεργασίες, κάτι που το «Λαϊκό Μέτωπο» στη Γαλλία το κατάλαβε, έστω και με καθυστέρηση.

«Η δημιουργία του δεν προήλθε από μια τεχνητή επιβολή, αλλά ήταν αποτέλεσμα της απαίτησης της κοινωνικής αντιπολίτευσης, που εκφράστηκε στις γειτονιές, στα συνδικάτα, στα πανεπιστήμια και στους χώρους εργασίας.

Κατά συνέπεια, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας στο τέλος της ομιλίας του, κανένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ρήξεων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν έχει προηγουμένως τη στήριξη και την κινητοποίηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας μας. Αυτή η δήλωση ερμηνεύτηκε ως μια ισχυρή δήλωση «παρών» στις τρέχουσες εξελίξεις.»

Η παρέμβαση του Τσίπρα, σε μια περίοδο έντονων εσωκομματικών εξελίξεων, δημιούργησε στους παρευρισκόμενους και σε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση την εντύπωση ότι δεν απλώς δηλώνει την παρουσία του στις εξελίξεις, αλλά σε ορισμένους προκάλεσε την αίσθηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός αρχίζει σταδιακά να απομακρύνεται από την αποστασιοποίησή του.

Από την άλλη πλευρά, η ηγετική του παρουσία και η προσέλευση άνω των 1.000 ατόμων στην εκδήλωση για να τον ακούσουν, θεωρούνται ως ένδειξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται, αν χρειαστεί, να αναλάβει την ηγεσία μιας προσπάθειας για να εκφραστούν οι κοινωνικές δυνάμεις μέσω μιας νέας πολιτικής ηγεσίας που θα προκύψει από αυτές.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τον κόσμο της Αγοράς, της Οικονομίας και των παραγωγικών δυνάμεων.

Η συμμετοχή τεσσάρων πρώην υπουργών οικονομίας – Χριστοδουλάκης, Κατσέλη, Χουλιαράκης και Δραγασάκης – από τις κυβερνήσεις Σημίτη, Παπανδρέου και Τσίπρα, αποτέλεσε μια ισχυρή ένδειξη για την οικονομική και αναπτυξιακή πρόταση που προτείνει τώρα ο πρώην πρωθυπουργός.

Πέρα από την εις βάθος ανάλυση που αποδομεί την πολιτική του Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε μια ομιλία που, όπως παρατήρησε ο κ. Χουλιαράκης στο τέλος της εκδήλωσης, «ακούγεται στην αγορά».

Το κύριο μήνυμα, όπως επισήμαναν και οι άλλοι τρεις πρώην υπουργοί, ήταν η ανάγκη για ριζικές μεταρρυθμίσεις με σταθερότητα, ένα μήνυμα που απευθύνεται τόσο στην Κεντρική Τράπεζα όσο και στους εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Ωστόσο, η πιο σημαντική πτυχή της πλατφόρμας που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας ήταν η συμπερίληψη της αναγκαίας αναδιανομής του πλούτου με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, η οποία είχε παραμεληθεί αμέσως μετά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση το 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments