Γεωπολιτικά

Ο εμίρης του Κατάρ στη Γερμανία για ενίσχυση των οικονομικών δεσμών

Ο εμίρης του Κατάρ στη Γερμανία για ενίσχυση των οικονομικών δεσμών

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Σύμφωνα με τη γερμανική καγκελαρία, ο Σολτς θα φιλοξενήσει τον εμίρη στο κάστρο Μέσεμπεργκ

Σύμφωνα με τη γερμανική καγκελαρία, ο Σολτς θα φιλοξενήσει τον εμίρη στο κάστρο Μέσεμπεργκ, με τη συνάντηση να επικεντρώνεται στην εμβάθυνση των ενεργειακών, εμπορικών και περιφερειακών δεσμών ασφαλείας.

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε ένα παλάτι βόρεια του Βερολίνου για συνομιλίες με σκοπό την εμβάθυνση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών.

Σύμφωνα με τη γερμανική καγκελαρία, ο Σολτς φιλοξένησς τον εμίρη στο κάστρο Μέσεμπεργκ, με τη συνάντηση να επικεντρώνεται στην εμβάθυνση των ενεργειακών, εμπορικών και περιφερειακών δεσμών ασφαλείας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Σάαντ Αλ Καάμπι και ο επικεφαλής της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ (QIA) Μανσούρ Εμπραχίμ Αλ Μαχμούντ.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η πλούσια σε ενέργεια χώρα του Κόλπου έχει γίνει όλο και πιο σημαντική για τη Γερμανία, καθώς αναζητά εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι δύο χώρες υπέγραψαν δήλωση προθέσεων το 2022, σύμφωνα με την οποία το Κατάρ θα προμηθεύει τη Γερμανία με έως και 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως για 15 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2026.

Το Κατάρ είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Γερμανία – η αξία του εκτιμάται σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ (27,06 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι επενδύσεις του Κατάρ είναι ιδιαίτερα σημαντικές στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, με το συνταξιοδοτικό ταμείο του κράτους του Κόλπου – το QIA – να έχει σημαντικές συμμετοχές στη Volkswagen και επενδύσεις στον τεχνολογικό και τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank. Το QIA έχει επίσης επενδύσει στην Hapag-Lloyd, με έδρα το Αμβούργο, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης για δεύτερη συνεχή χρονιά και έχει απόλυτη ανάγκη από νέες ξένες επενδύσεις.

Το Reuters ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την πιθανή αγορά από το Κατάρ μεριδίου στο κύριο διυλιστήριο πετρελαίου του Βερολίνου Schwedt από τη ρωσική Rosneft.

Πέρυσι, το εμπόριο μεταξύ Κατάρ και Γερμανίας έφτασε τα 7,1 δισ. καταριανά ριάλια (1,94 δισ. δολάρια), σημειώνοντας αύξηση 4,4% από το 2022.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments