Τι περιλαμβάνει το υβριδικό έργο εγγυημένης ισχύος 227 MW της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο Αμάρι
Πηγή Φωτογραφίας: amari.gr
Πολύ σύντομα αναμένεται η έναρξη των εργασιών διαμόρφωσης του εργοταξίου, ώστε να αρχίσει η κατασκευή του μεγαλύτερου υβριδικού έργου της Ευρώπης, για την παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες και την αποθήκευση της μέσω συστήματος ανλησιοταμίευσης.
Ο λόγος για τον υβριδικό σταθμό στο Αμάρι της Κρήτης που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο οποίος θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του έτους με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.
Πρόκειται για μια επένδυση προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ ευρώ, αλλά και ένα πρότυπο έργο αφού συνδυάζει την πλέον αποδοτική μορφή αποθήκευσης ενέργειας με την πράσινη παραγωγή ηλεκτρισμού από ανεμογεννήτριες.
Το έργο του Αμαρίου μετά από μακρά καθυστέρηση λόγω αντιδράσεων και προσφυγής στο ΣτΕ, έχει να λάβει τις πλέον περίπλοκες από τις άδειες που απαιτούνται για την υλοποίηση του και βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη της κατασκευής.
Μετά την έγκριση από το ΥΠΕΝ της τροποποιημένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία προσαρμόστηκε από την εταιρία στις απαιτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης χορήγησε και άδεια εγκατάστασης τριετούς διάρκειας, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των εργασιών κατασκευής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατά την περίοδο της κατασκευής θα δημιουργηθούν 1000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ τουλάχιστον 100 θα είναι η μόνιμες θέσεις εργασίας για την περίοδο λειτουργίας του σταθμού.
Ο υβριδικός σταθμός βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών και συνδυάζει παραγόμενη ενέργεια από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στο νομό Λασιθίου, έναν υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος έως 93 MW και ένα συγκρότημα αντλιών δυναμικότητας 140 MW.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Η αιολική εγκατάσταση περιλαμβάνει 17 ανεμογεννήτριες ισχύος 4,8 MW η καθεμία, με διάμετρο πτερωτής 133μ. και ύψος πυλώνα 83μ.
Μέσω αυτού του συμπλέγματος εξασφαλίζεται η παροχή εγγυημένης ισχύος 227 MW στο σύστημα της Κρήτης, που καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών του νησιού.
Το σύστημα αντλιών θα είναι υπόγειο, και θα περιλαμβάνει τρεις στροβιλοαντλίες σταθερών στροφών, 31 MW η κάθε μια και 12 αντλίες μεταβλητών στροφών, ισχύος 3,2 MW η κάθε μια.
Με τον τρόπο αυτόν αναβαθμίζεται ενεργειακά ο υπάρχων ταμιευτήρας του φράγματος Ποταμών Αμαρίου ενώ κατασκευάζεται ένας ακόμη ταμιευτήρας χωρητικότητας περί τα 1,2 εκατ. κυβικά μέτρα 450 μέτρα ψηλότερα.
Η τροφοδοσία των αντλητικών συγκροτημάτων θα γίνεται αποκλειστικά από το αιολικό πάρκο της Σητείας, χωρίς καμία απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο.
Το υβριδικό έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι της Κρήτης αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα, δεδομένου ότι θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση.
Σημειώνεται τέλος ότι η διοίκηση της Αμάρι Ενεργειακή που θα προωθήσει το έργο αποτελείται από τον Μιχάλη Βερροιόπουλο, Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στη θέση του προέδρου, την Παναγιώτα Δρυμωνίτου διευθύνουσα σύμβουλο και μέλος τον Ηλία Παϊζάνη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας