Διεθνή

Μάχη σώμα με σώμα Τραμπ – Χάρις στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Μάχη σώμα με σώμα Τραμπ – Χάρις στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Τα πλεονεκτήματα των δύο υποψηφίων

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα, οι κάλπες στις 50 πολιτείες θα είναι έτοιμες και τα εκλογικά κέντρα θα περιμένουν να ανοίξουν τις πόρτες τους, προσφέροντας την ευκαιρία σε πάνω από 240 εκατομμύρια Αμερικανούς να λάβουν μία από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα τους και τον υπόλοιπο κόσμο. Παραδοσιακά, οι δύο τελευταίες εβδομάδες παίζουν καθοριστικό ρόλο, ιδιαίτερα για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, αν και οι περισσότερες έρευνες δεν αναλύουν επαρκώς αυτό το στοιχείο. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλέον καταμετρήσει τους «φίλους» και τους «εχθρούς» τους, έχουν συγκεντρώσει σημαντικά ποσά από δωρεές και το «παιχνίδι» πλησιάζει στην τελική του φάση.

Το σκηνικό της μάχης έχει διαμορφωθεί, και αν για πολλούς θυμίζει τις εκλογές του 2020 με επτά «κλειδωμένες» πολιτείες, αυτή τη φορά οι ιδιαιτερότητες και το διακύβευμα είναι πιο σημαντικά. Η πόλωση που παρατηρείται τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια έχει τώρα την ευκαιρία και τη νομιμοποίηση να εκφραστεί, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά αποτελέσματα.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά, μπορούμε ήδη από σήμερα να αποκτήσουμε μια εικόνα για το πώς θα κλιμακωθεί η ένταση στις Ηνωμένες Πολιτείες την 5η Νοεμβρίου.

Η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ ανταγωνίζονται σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς οι ανησυχίες των Αμερικανών δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομία και τη μετανάστευση. Οι «κρίσιμες» εκλογικές ομάδες είναι περισσότερες σε αυτές τις εκλογές από ό,τι τη δεκαετία του ’60.

Τα δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν μια συνεχή εναλλαγή μεταξύ των κομμάτων, με αυτή την τάση να είναι ιδιαίτερα εμφανής στις επτά πολιτείες που θα καθορίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της χώρας. Οι διαφορές σε αυτές τις κρίσιμες πολιτείες είναι ελάχιστες, και το πιο σημαντικό είναι ότι σε ορισμένες από αυτές έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερες από δύο αλλαγές στην ηγεσία τους τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ένας κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία σε εθνικό επίπεδο – δηλαδή στο σύνολο των καταμετρημένων έγκυρων ψήφων στη χώρα – είναι η επιστολική ψήφος. Μέχρι σήμερα, πάνω από 17 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες έχουν ήδη εκφράσει την προτίμησή τους, και σε αυτόν τον τομέα οι Δημοκρατικοί φαίνεται να έχουν το πλεονέκτημα, όπως συνέβη και με τον Τζο Μπάιντεν το 2020. Μια πρόσφατη έρευνα από την Ipsos αποκαλύπτει ότι, μετά από αρκετό καιρό, η οικονομία και το μεταναστευτικό επανήλθαν στην κορυφή των ανησυχιών των Αμερικανών. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι ευνοϊκή για την Αντιπρόεδρο Χάρις, καθώς αυτά τα δύο ζητήματα την κρατούν πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ. Στην ίδια έρευνα, όταν ρωτήθηκαν ποιος είναι ο καταλληλότερος να διαχειριστεί την οικονομία και την παράνομη μετανάστευση, ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται με σχεδόν διψήφια διαφορά.

Ωστόσο, τα ευρήματα της δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Religion Research, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Brookings, είναι ανησυχητικά για τις ΗΠΑ. Στην έρευνα, ένας στους πέντε ερωτηθέντες που υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι, εάν ο πρώην Πρόεδρος ηττηθεί ξανά, θα πρέπει να «αμφισβητήσει» επίσημα και ανοιχτά το αποτέλεσμα των εκλογών. Το 20% αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό, ιδιαίτερα σε μια χώρα που μόλις τρία χρόνια πριν βίωσε μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές της Δημοκρατίας της, με την εισβολή στο Καπιτώλιο και το επακόλουθο χάος. Μάχη στήθος με στήθος Τραμπ - Χάρις στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments