Διεθνή

Σε συναγερμό η Τουρκία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Σε συναγερμό η Τουρκία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την ασφάλεια συγκαλεί ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας στο (παλιό) αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, με την άφιξή του από το Καζάν της Ρωσίας, από όπου αναχώρησε προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμα του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Το έκτακτο συμβούλιο συγκαλείται μετά την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε χθες στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAŞ), κοντά στην Άγκυρα, με αποτέλεσμα πέντε θανάτους.

Στη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας συμμετέχουν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, οι Διοικητές Δυνάμεων, ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) και ο Διευθυντής Επικοινωνίας.

Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της Τουρκίας, μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAŞ) στα περίχωρα της Άγκυρας.

Τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια έχουν αναβαθμιστεί σε επίπεδο «πορτοκαλί» συναγερμού. Στα δύο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης, τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους, ενώ πραγματοποιείται και έλεγχος ταυτοτήτων των επιβατών. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν προειδοποιούνται να φτάσουν εγκαίρως στα αεροδρόμια, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Επιπλέον, χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την απεχθή. «Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται», δήλωσε στην ανακοίνωσή του, αναφερόμενος σε «μια άθλια επίθεση κατά της ειρήνης του έθνους μας και των αμυντικών μας προσπαθειών».

«Το έθνος μας πρέπει να είναι ενήμερο ότι οι βρώμικες δυνάμεις που επιδιώκουν να επηρεάσουν την Τουρκία θα εξαλειφθούν οριστικά. Καμία οργάνωση, καμία τρομοκρατική ομάδα και κανένας κακόβουλος που απειλεί την ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του», υπογράμμισε, επαινώντας τις δυνάμεις ασφαλείας που «αντέδρασαν άμεσα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».

«Ο αγώνας μας κατά κάθε μορφής τρομοκρατικών απειλών και των υποστηρικτών τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σε πολλαπλά επίπεδα», πρόσθεσε.

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Άγκυρα

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλι Γερλίκαγια, ανακοίνωσε ότι ένας από τους δύο δράστες της χθεσινής επίθεσης στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία TUSAS, που βρίσκεται στα περίχωρα της Άγκυρας, είναι μέλος της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ και ονομάζεται Αλί Ορέκ. Η επίθεση φέρεται να διαπράχθηκε από δύο άτομα, έναν άντρα και μία γυναίκα, οι οποίοι είναι και οι δύο νεκροί.

Τα θύματα της ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS στην Άγκυρα ανέρχονται σε πέντε νεκρούς και 22 τραυματίες.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι, μετά την επίθεση στην Άγκυρα, 47 στόχοι, συμπεριλαμβανομένων θέσεων της κουρδικής οργάνωσης PKK και των συμμάχων της, βομβαρδίστηκαν στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία. Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια των τουρκικών βομβαρδισμών έχασαν τη ζωή τους 12 άμαχοι.

Οι υπουργοί Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, και Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, είχαν εξαρχής επιρρίψει την ευθύνη για την επίθεση στο PKK. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Αχμέτ Γιλντίζ, αναφερόμενος στο θέμα σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε ότι οι πληροφορίες που έχουν συλλεγεί υποδεικνύουν ότι την τρομοκρατική επίθεση σχεδίασε και εκτέλεσε το PKK, προσθέτοντας ότι τα παρακλάδια του PKK έχουν παρουσία στη Συρία.

Ο τουρκικός Τύπος σήμερα συνδέει την επίθεση με την πρόταση του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικού εταίρου του προεδρικού Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η αποφυλάκιση υπό όρους του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, εφόσον αυτός αποκήρυττε την ένοπλη δράση και διαλύσει την οργάνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments