Nέα της αγοράς

Προειδοποίηση για τα χρηματιστήρια από τον επενδυτή των 1,8 τρισ. δολαρίων

Προειδοποίηση για τα χρηματιστήρια από τον επενδυτή των 1,8 τρισ. δολαρίων

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Καμπανάκι για πτώση των χρηματιστηρίων, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας

Καμπανάκι για πτώση των χρηματιστηρίων, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και των ανησυχιών για τις προοπτικές των οικονομιών, χτυπά η Norges Bank Investment Management (NBIM), η οποία διαχειρίζεται το ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων ταμείο κρατικού πλούτου της Νορβηγίας και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές του κόσμου.

Το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας, που είναι το μεγαλύτερο του κόσμου, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Μέχρι στιγμής, έχει επενδύσει σε περισσότερες από 8.760 εταιρείες, σε 71 χώρες του κόσμου.

Και παρότι εκφράζει ανησυχίες, δεν αλλάζει δραματικά τις τοποθετήσεις του, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

«Ξεκινήσαμε με το 70% σε μετοχές και το 30% σε ομόλογα, και συνήθως έτσι θα μας βρείτε, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην αγορά. Παρόλα αυτά, κανείς πρέπει να είναι ρεαλιστής», είπε στο CNBC ο Trond Grande, αναπληρωτής CEO της NBIM.

«Το fund το οποίο διαχειριζόμαστε έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος τα τελευταία πέντε χρόνια. Το μετοχικό χαρτοφυλάκιό μας έχει δώσει αποδόσεις άνω του 100%. Επομένως, πιστεύω ότι είναι ώρα να είμαστε λίγο πιο επιφυλακτικοί».

Ο Grande επικαλέστηκε τις ανησυχίες για το πολιτικό  κλίμα στις ΗΠΑ, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, τα μέτρα με τα οποία η Κίνα προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και το αφήγημα για τη στασιμότητα της Ευρώπης.

«Επομένως, είναι καιρός να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, και πιστεύω ότι οι κίνδυνοι στα χρηματιστήρια είναι περισσότερο αρνητικοί παρά θετικοί», είπε ο Grande.

Η προειδοποίησή του έρχεται  λίγο μετά την ανακοίνωση ότι το κρατικό ταμείο έβγαλε αποδόσεις 4,4% το τρίτο τρίμηνο και κέρδη 835 δισ. νορβηγικών κορωνών (76,1 δισ. δολάρια).

Τα αποτελέσματα αυτά ήταν οριακά χαμηλότερα του δείκτη αναφοράς έναντι του οποίου το fund μετρά τις επιδόσεις του και έλαβαν ώθηση από τα κέρδη στα χρηματιστήρια, λόγω των μειώσεων επιτοκίων.

Αρκετές από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τους κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί σε πολλές οικονομίες.

Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι ενώ η παγκόσμια μάχη απέναντι στον πληθωρισμό έχει «σχεδόν νικηθεί», οι κίνδυνοι «αυξάνονται και πλέον κυριαρχούν στις προοπτικές».

Σημειώνεται ότι και άλλοι παίκτες των αγορών εκφράζουν τελευταία ανησυχίες για τις προοπτικές των χρηματιστηρίων.

Ο Eric Johnston, στρατηγικός αναλυτής της Cantor Fitzgerald, είπε τον περασμένο μήνα ότι οι κίνδυνοι για τις επενδύσεις είναι πολύ υψηλοί. Επικαλέστηκε τις ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας τους επόμενους 3-6 μήνες, που έχουν να κάνουν με τη μείωση στις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις, τις πολύ υψηλές τιμές καταναλωτή και την κάπως  περιοριστική νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

«Και μετά, παρεμπιπτόντως, έχουμε την Κίνα, η οποία αποτελεί το 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ, να είναι βαρίδι. Επομένως, νομίζω ότι είναι ένα δύσκολο, δύσκολο περιβάλλον», σημείωσε ο Johnston.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments