People

Τζον Μάρκ Ντούγκαν: Ο πρώην σερίφης των ΗΠΑ που έγινε ο πιο παραγωγικός προπαγανδιστής του Κρεμλίνου

Τζον Μάρκ Ντούγκαν: Ο πρώην σερίφης των ΗΠΑ που έγινε ο πιο παραγωγικός προπαγανδιστής του Κρεμλίνου

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ποιος είναι ο Τζον Μάρκ Ντούγκαν

Ένας πρώην αναπληρωτής σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς, ο οποίος έχει διαφύγει στη Μόσχα και έχει γίνει ένας από τους πιο παραγωγικούς προπαγανδιστές του Κρεμλίνου, συνεργάζεται άμεσα με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) για τη διάδοση παραπληροφόρησης και την παραγωγή deepfakes που στοχεύουν την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις, σύμφωνα με ρωσικά έγγραφα που αποκτήθηκαν από μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών.

Σύμφωνα με την Washington Post, tα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο Τζον Μάρκ Ντούγκαν, ο οποίος υπηρέτησε και στους αμερικανικούς πεζοναύτες, είχε χρηματοδότηση από έναν αξιωματικό της GRU. Ο Ντούγκαν, χρειάστηκε χρηματοδότηση για να αποκτήσει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι ψεύτικες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που δημιούργησε άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε δυτικές τεχνολογίες AI.

Ο σύνδεσμος του Ντούγκαν στη GRU είναι ανώτερος αξιωματικός που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Γιούρι Χοροσέβσκι. Σύμφωνα με δύο ευρωπαίους αξιωματούχους ασφαλείας που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, η πραγματική του ταυτότητα είναι Γιούρι Χοροσένκι, που υπηρετεί στην Υπηρεσία 29155 της GRU, η οποία εποπτεύει επιχειρήσεις δολιοφθοράς και πολιτικής παρέμβασης.

Τα έγγραφα, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2024, αποκαλύπτουν τη λειτουργία ενός δικτύου που έχει γίνει η πιο ισχυρή πηγή παραπληροφόρησης από τη Ρωσία που στοχεύει τους αμερικανούς ψηφοφόρους το τελευταίο έτος. Οι ερευνητές παραπληροφόρησης πιστεύουν ότι το δίκτυο του Ντούγκαν ήταν πιθανώς πίσω από πρόσφατο viral fake video που συκοφάντησε τον δημοκρατικό υποψήφιο για την Αντιπροεδρία, Τιμ Γουόλζ, το οποίο σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών δημιουργήθηκε από τη Ρωσία και συγκέντρωσε σχεδόν 5 εκατομμύρια προβολές σε λιγότερο από 24 ώρες.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023, οι αναρτήσεις και τα βίντεο που δημιουργήθηκαν από τον Ντούγκαν και τους Ρώσους συνεργάτες του έχουν συγκεντρώσει 64 εκατομμύρια προβολές. Ο Μκένζι Σαδέχι, ερευνήτρια της NewsGuard, σημειώνει ότι ο Ντούγκαν, έχει κατανοήσει τι θα έχει μεγαλύτερη απήχηση στο δυτικό κοινό και την πολιτική ατμόσφαιρα, γεγονός που έχει καταστήσει την προπαγάνδα του πιο αποτελεσματική.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι ο Ντούγκαν χρηματοδοτείται και καθοδηγείται από ένα ινστιτούτο της Μόσχας που ιδρύθηκε από τον Αλεξάντερ Ντούγκιν, έναν ιδεολόγο της άκρας δεξιάς. Ο Ντούγκαν έχει επηρεάσει τη ρωσική πολιτική και οι ιδέες του έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ ο Ντούγκαν αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με ρωσικές υπηρεσίες ή κυβερνητικούς αξιωματούχους, η δραστηριότητά του έχει τραβήξει την προσοχή. Τα έγγραφα δείχνουν πληρωμές που έγιναν απευθείας στον λογαριασμό του Ντούγκαν και συχνές συναντήσεις του με αξιωματούχους της GRU.

Η δράση του Ντούγκαν περιλαμβάνει τη δημιουργία ψεύτικων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων με ονόματα όπως DC Weekly και Chicago Chronicle, οι οποίες διαδίδουν παραπληροφόρηση που στοχεύει κυρίως την Καμάλα Χάρις και άλλους Δημοκρατικούς. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι η προσπάθεια αυτή μπορεί να επεκταθεί στην παραγωγή deepfakes, που θα αμφισβητούν την ακεραιότητα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται, οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η δραστηριότητα του Ντούγκαν θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, αναδεικνύοντας την ανάγκη για επαγρύπνηση κατά της παραπληροφόρησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments