EU BUDGET

Παπαθανάσης: Τέλος Νοεμβρίου το πέμπτο αίτημα για 3,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Παπαθανάσης: Τέλος Νοεμβρίου το πέμπτο αίτημα για 3,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2024 ανέρχεται στα 13,1 δισ. ευρώ

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η Ελλάδα αναμένεται να καταθέσει 5ο αίτημα για να λάβει τα επόμενα 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε πως για το 2024 ανέρχεται στα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2025 θα αυξηθεί στα 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ και για το 2026 στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις ιδιωτικές επενδύσεις, τονίζοντας ότι η αναπτυξιακή πορεία της χώρας στηρίζεται σε σταθερά θεμέλια.

Ο κ. Παπαθανάσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νέο νόμο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο οποίος επιταχύνει τις διαδικασίες και περιλαμβάνει μακροχρόνιες προβλέψεις για τη συντήρηση των έργων. Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο θα στηρίξει τις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη.

Τέλος, ο Υπουργός υπογράμμισε τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας ότι: «Μιλάμε για μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ακριβώς για να απαντήσουμε στη ρητορική της αντιπολίτευσης. Αν αυτά τα προγράμματα αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αν αφορούν τους λίγους ή τους πολλούς».

Από εκεί και πέρα, οι βασικές αναφορές αφορούν τα εξής προγράμματα:

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Το πρόγραμμα του 2024 είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 ετών που μάλιστα αυξήθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ μέσα στο έτος. Ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ του 2025 ανέρχεται σε 14,3 δισ. ευρώ.

ΕΣΠΑ: Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η 4η χώρα στις απορροφήσεις στην Ευρώπη με βάση τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί. Τα προγράμματα του έχουν πλήρως ενεργοποιηθεί.

Περιλαμβάνει:

-9 Τομεακά Προγράμματα προϋπολογισμού περίπου 18 δισ. ευρώ.

-13 περιφερειακά προγράμματα προϋπολογισμού πάνω από 8 δισ. ευρώ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments