Πολιτική

Αγριεύει η σύγκρουση Μητσοτάκη – Σαμαρά

Αγριεύει η σύγκρουση Μητσοτάκη – Σαμαρά

Πηγή Φωτογραφίας: [368540] 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση των δύο ανδρών

Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής αναμενόταν ως η πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη, μετά την επανεκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ηγεσία του κόμματος, καθώς και λόγω των πολλών δημοσκοπήσεων που ακολούθησαν τις ευρωεκλογές. Αυτές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον εδραιωθεί στη δεύτερη θέση, κάτι που δεν μπορεί να παραβλεφθεί, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Ιδιαίτερα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στην πέμπτη θέση με μονοψήφια ποσοστά, γεγονός που καθιστά τη Χαριλάου Τρικούπη τον κύριο πολιτικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας.

Μια ενέργεια του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε να ανατρέψει την κορυφαία στιγμή της συνεδρίασης. Η εντυπωσιακή αποχώρηση του πρωθυπουργού από τα κυβερνητικά έδρανα, μετά την αρχική του τοποθέτηση, όταν ο Νίκος Παππάς ανέβηκε στο βήμα ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε στο προσκήνιο το διπλό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το εσωτερικό του κόμματος.

«Δεν αναγνωρίζω, ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναν καταδικασμένο 13-0, ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι λέξεις που χρησιμοποίησε «στόχευσαν» τους αποδέκτες του μηνύματος, αναφερόμενες ευθέως όχι μόνο στην καταδικαστική απόφαση του ειδικού δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και στην πρόσφατη χειραψία του Αντώνη Σαμαρά με τον Νίκο Παππά, που συνοδεύτηκε από χαμόγελα, κατά την εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην απόφαση του κ. Μητσοτάκη να συμπεριλάβει στη συζήτηση και τον πρώην πρωθυπουργό, μια κίνηση που ενδέχεται να υποδηλώνει ότι η στρατηγική είναι να μην αφήνεται τίποτα αναπάντητο. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός είχε απαντήσει από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά σχετικά με τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.

Στην κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντέτειναν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, επαναφέροντας τις επιφυλάξεις τους για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, προϊδεάζοντας για μελλοντικές εξελίξεις. «Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά, όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καθόταν δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ο πραγματικός λόγος έγκειται στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία, τα οποία διαταράσσονται καθημερινά από αλλεπάλληλες προκλήσεις, όπως η νέα Navtex της Τουρκίας».

Και οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά καταλήγουν «ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας και υποκλίσεις».

Στο κοινοβουλευτικό πεδίο, μετά την πρώτη τους αντιπαράθεση, έγινε σαφές ότι η πολιτική «μάχη» επικεντρώνεται πλέον στους κυρίους Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη. Η κριτική του πρωθυπουργού προς το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη στάση του στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, καθώς και η αντίστοιχη κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη προς την κυβέρνηση για την τροπολογία που αφορούσε τη χρηματοδότηση του κόμματος Σπαρτιάτες, αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να πιέσει το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τις ευθύνες μιας αξιόπιστης αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι η επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να συνοδευτεί από μια αλλαγή στην προσέγγιση της αντιπολίτευσης, αποφεύγοντας το «όχι σε όλα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments