Τίποτα αναπάντητο: Η νέα τακτική της κυβέρνησης
Πηγή Φωτογραφίας: [368366] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι τις επόμενες εκλογές απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτεται σταδιακά. Μια χαρακτηριστική εικόνα δόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, όπου προέκυψαν πολιτικά συμπεράσματα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ολομέλεια όταν ο λόγος δόθηκε στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά. Στη δευτερολογία του, τόνισε: «Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό που έχει καταδικαστεί 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο» και πρόσθεσε ότι «ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του». Αυτή η αναφορά προκάλεσε ενδιαφέρον και για έναν επιπλέον λόγο, καθώς περίπου δέκα ημέρες πριν, ο Αν. Σαμαράς είχε συνομιλήσει με τον κ. Παππά σε μια εκδήλωση. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συνεργάτες του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού απάντησαν στις “βολές”.
Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια σύντομη αναφορά σχετικά με τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε, «αντιμετωπίζουμε έναν μεταβατικό ‘αρχηγό’ της αντιπολίτευσης. Κανείς δεν γνωρίζει εκ μέρους ποιου μιλά: του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Πολάκη ή του κ. Γκλέτσου;». Επιπλέον, περιέγραψε τη στάση που θα τηρήσει, αναφέροντας ότι όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βρει έναν αρχηγό και αποκτήσει έναν στοιχειώδη προσανατολισμό, φυσικά θα είμαι και πάλι εδώ για να διεξάγουμε μια σωστή, κοινοβουλευτικά θεσμική πολιτική αντιπαράθεση».
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση παρακολουθεί τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, με τις πρώτες αιχμηρές παρατηρήσεις να γίνονται σχετικά με τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη σε κρίσιμα ζητήματα. Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο εκτοξεύονται βέλη κατά του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι δεν υποστηρίζει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, ενώ αντίστοιχη κριτική διατυπώθηκε χθες και από τον πρωθυπουργό στη Βουλή.
«Ουσιαστικά, δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή σας», δήλωσε απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, προσθέτοντας ότι «φαίνεται σαν να κάνατε μια στροφή 360 μοιρών και να καταλήξατε ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου ήσασταν πριν από αυτή τη μεγάλη εσωτερική διαδικασία». Επίσης, έθεσε το δίλημμα προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη αν θα επιλέξει μια στείρα στάση «όχι σε όλα» ή αν θα προσπαθήσει να οικοδομήσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΠΑΣΟΚ κατατάσσεται στη δεύτερη θέση σε μια σειρά δημοσκοπήσεων, αναμένεται ότι η πολιτική πίεση από τους «γαλάζιους» θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην Χαριλάου Τρικούπη, κάνοντας αιχμηρές αναφορές σε έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».
Η κυβέρνηση εστιάζει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, επιδιώκοντας να αναδείξει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν προσφέρουν εναλλακτικές προτάσεις, αλλά απλώς μοιράζουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι υιοθετεί μια λογική του «όχι» αντί να αναζητά λύσεις σε κοινά προβλήματα. Επιπλέον, υπάρχουν και γαλάζιες αιχμές προς την αντιπολίτευση για την υιοθέτηση ρητορικής περί «λεφτόδεντρων», αντί να προτείνει κοστολογημένες λύσεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το ζήτημα της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών» μέσω μιας τροπολογίας. Επιπλέον, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν ψηφίσει το 2019 τη διάταξη που αποσύνδεε τη χρηματοδότηση των κομμάτων από την εκλογική διαδικασία. Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Τώρα έρχεστε να διορθώσετε κάτι που εσείς ψηφίσατε. Είναι θετικό αυτό, αλλά παρακαλώ δώστε μας λίγο χρόνο για να επανέλθουμε με μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα είναι κοντά στις προτάσεις σας».
Σχετικά με τη θέση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, ο πρωθυπουργός πρότεινε τον κ. Σωτηρόπουλο. Επίσης, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να προγραμματιστεί ψηφοφορία για αυτή την πρόταση στην Επιτροπή Θεσμών εντός της εβδομάδας. «Θα δούμε πώς αντιλαμβάνεστε τη συναίνεση. Δεν θέλω να προκαταλάβω την απόφασή σας, ελπίζω να είναι θετική», δήλωσε απευθυνόμενος στον Ν. Ανδρουλάκη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας